Nedeia de la Câmp, între tristele amintiri ale trecutului și speranțele optimiste ale viitorului comunității din Uricani

Home Administrație Nedeia de la Câmp, între tristele amintiri ale trecutului și speranțele optimiste ale viitorului comunității din Uricani
Nedeia de la Câmp, între tristele amintiri ale trecutului și speranțele optimiste ale viitorului comunității din Uricani

Ca în fiecare an, în Duminica Tomii, la Campul lui Neag, localnici și oaspeți ai comunității de momârlani de pe aceste meleaguri, și-au dat întâlnire la traditionala nedeie populară, în care sătenii rememorează tristele evenimente din ultimi ani ai prigoanei comuniste care s-au soldat cu distrugerea străvechii vetre a mirificului sat şi a Sfântei Biserici care au fost rase de pe faţa pământului, la comanda directă a lui Nicolae Ceaușescu, pentru a face loc unei exploatări de cărbune. 

Sătenii din Câmpu lui Neag nu au uitat nici în ziua de astăzi cum au fost chinuiti de regimul comunist, atunci când le-au fost dărâmate gospodăriile, biserica și scoala. În memoria acelor momente triste, dar și pentru că în tradiția momârlanilor, nedeia de după Paști are o semnificație cu totul și cu totul deosebită, în noua vatră a satului Câmpu lui Neag, după Revoluție a fost reliată tradiția nedeii din Duminica Tomii, prima duminică de după Paște.

Mai mult, istoria recentă consemnează faptul că, în anul 2004, unul dintre oamenii cu respect faţă de istoria şi tradiţiile acestor locuri, Nicolae Stoi a ridicat, în vatra noului sat clădit de momârlanii la Câmpu lui Neag, o troiţă de lemn care să aducă aminte generaţiilor prezente şi viitoare tristul eveniment petrecut aici în primăvara anului 1987. În acelaşi an 2004 troiţa a fost sfinţită de preoţii satului şi tot de atunci s-a luat decizia ca Duminica Tomii (a doua duminică după Paşte) să fie declarată zi de nedeie la Câmpu lui Neag. Monumentul a fost ridicat, la iniţiativa lui Nicolae Stoi (astăzi cetăţean de onoare al oraşului Uricani) cu sprijinul altor oameni de nădejde din Uricani.

Gestului făcut de acest adevărat cetățean de onoare al orașului Uricani li s-au alăturat, firesc, reprezentanții administrației publice locale, primarul Dănuț Buhăescu fiind nelipisit, an de an, la acest eveniment. Odată cu venirea în fruntea oraşului Uricani a lui Dănuţ Buhăescu, noul centru al satului Câmpu lui Neag a luat și el o înfăţişare nouă, elegantă. Şcoala, căminul cultural şi aleile din zona acestora au fost modernizate, iar graţie omului de afaceri Cornel Todea, tot aici funcţionează magazinul alimentar al satului.

Duminică, 14 aprilie 2018, la troița din centrul satului Câmpu lui Neag s-au adunat din nou câteva sute de oameni, pentru a asculta slujba de pomenire oficiată de soborul preoților ortodocși, pentru a ciocni ouă roșii, după datină, dar și pentru a participa la o frumoasă serbare câmpenească, cu cântej, joc și voie bună așa cum numai momârlanii știu a face, la o nouă ediție a nedeii tradiționale de la Câmpu lui Neag.

Cele mai apreciate voci ale folclorului local și junii ansamblurilor folclorice tradiționale din zona Uricanilor au făcut ca sărbătoarea nedeii de la Câmp să fie una pe care participanții cu greu o vor putea uita.

În mijlocul oamenilor, ca de obicei, s-a aflat și primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu. Acesta spune că, deși s-au făcut lucruri multe și bune, în ultimii ani, pentru comunitatea sătească de la Câmp, administrația pe care o conduce are în vedere încă multe lucruri bune care pot fi nu doar de bun augur pentru săteni, ci care pot constitui o nouă șansă de dezvoltare economică, socială și turistică a întregului oraș.

Ct despre nedeia de la Câmp, primarul Buhăescu apreciază că aceasta și-a câștigat locul binemeritat în viața comunității. ”Este bine că în astfel de momente, în care pe de o parte comemorăm tristul sfârşit al vechiului sat Câmpu lui Neag iar pe de alta ne bucurăm, ca buni creştini, de sărbătoarea Învierii Domnului şi de renaşterea satului Câmpu lui Neag, suntem împreună cu cetăţenii din această zonă, din orașul uricani și cu cei care vin dn alte părți să se bucure alături de noi de astfel de momente. Eu privesc cu mare încredere spre viitor și sunt convins că de aici, din acest sat reprezentativ pentru momârlănimea din Valea Jiului, de la poarta de intrare în Retezat, se naște deja o nouă oportunitate de dezvoltare a întregii comunități locale din orașul Uricani. Vreau să-i felicit pe toți cei care ne-au arătat și astăzi, la nedeia de la Câmp, cât de valoroase sunt tradițiile noastre, portul nostru și, mai ales, oamenii noștri. Vă asigur că toate aceste valori vor fi puse în evidență și în programele pe care le gândim pentru viitorul zonei noastre, pentru viitorul nostru și al copiilor noștri”, a declarat primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu.