Dr. Constantin Mihăilă, salvatorul celor care nu cuvântă, este premiantul de sâmbătă al hunedorenilor

Home Stiri la zi Dr. Constantin Mihăilă, salvatorul celor care nu cuvântă, este premiantul de sâmbătă al hunedorenilor
Dr. Constantin Mihăilă, salvatorul celor care nu cuvântă, este premiantul de sâmbătă al hunedorenilor

Campania „Premianții fără premii” continuă să ne invite să ieșim în stradă pentru a omagia oameni dintre și de lângă noi. Evenimentul, ajuns în cel de-al cincilea an calendaristic, a reușit să facă din Deva un loc recunoscut pentru modul în care se manifestă respectul în spațiul public. Practic, toți cei prezenți reprezintă premiul oferit invitatului, toți cei prezenți sunt cei care semnează diploma pe care o primește protagonistul fiecărei ediții.

Pentru ediția de sâmbătă, 21 Aprilie 2018, care va avea loc de la ora 11.00, în centrul Devei, în Piața Victoriei, organizatorii l-au invitat la întâlnirea cu hunedorenii pe medicul veterinar dr. Constantin Mihăilă, cel care a înființat primul spital din vestul României în care sunt tratați prietenii noștri necuvântători.

Dr. Constantin Mihăilă a terminat Facultatea de Medicină Veterinară în anul 1994 la USAB Timișoara. A facut parte din prima promoție de medici veterinari care a făcut obligatoriu 6 ani de studiu, dupa care s-a angajat la DSV Deva. În acel an au fost angajati toți absolventii de la Cluj și Timisoara în cadrul DSV Deva, după care au fost repartizati pe locurile libere existente în județul Hunedoara. După 3 luni de stagiatură în laboratorul DSV Deva, a fost repartizat la CSV Băcia, unde după 6 luni a dat examen pe post și am obținut funcția de medic veterinar șef circumscripție. În acest loc a lucrat exact 3 ani și 3 zile. În acea perioadă, rețeaua sanitar-veterinară nu era privatizată, era angajat la stat.

În cariera sa, medicul Constantin Mihăilă a avut pacienţi dintre cei mai exotici. „Angajatul unui circ aflat în trecere prin oraş mă sună că s-a îmbolnăvit grav pitonul. Era vorba un exemplar deosebit de frumos. Din păcate, a fost transportat în condiţii improprii şi nu s-a mai putut face nimic pentru el. A murit de dezhidratare”, îşi aminteşte Constantin Mihăilă. Pe lângă puzderia de câini şi pisici, el tratează iguane, broscuţe ţestoase, papagali urşi şi zimbri. „Fiecare presupune o abordare diferită. De exemplu, papagalii sunt nişte păsări atât de fricoase încât stresul unei injecţii le ucide. Reptilele sunt cel mai greu de diagnosticat pentru că „nu se exteriorizează”, explică specialistul.

Munca de veterinar presupune şi riscuri. La Constantin Mihăilă, acesta s-a manifestat prin muşcătura unui cal speriat care aproape i-a amputat un deget.

Medicul hunedorean este proprietarul celei mai mari clinici veterinare din zona de Vest a ţării. Spitalul se adresează animalelor de companie şi dispune de opt compartimente de specialitate, conduse de medici veterinari. Personalul medical este structurat pe domenii stricte de intervenţie, iar pe timpul nopţii se asigură un serviciu de gardă. În cadrul spitalului există, printre altele, săli de consultaţii, o sală de operaţii foarte modernă, o sală de tratamente şi un laborator performant. De asemenea, animalele pot fi examinate cu ajutorul ecografului sau prin metoda clasică a radiografiilor. Spitalul mai dispune de o ambulanţă pentru solicitările urgente, de zi sau de noapte, venite din partea proprietarilor animalelor bolnave. Tot aici s-a deschis şi un serviciu de pensiune pentru animalele de companie, în situaţia în care stăpânii acestora sunt nevoiţi să plece de acasă pentru o perioadă de timp.

Medicul Constantin Mihăilă este cel care a salvat foarte multe animale și păsări sălbatice, pe care le-a tratat și le-a repus în libertate.

”Pentru exemplul său de dăruire, pentru modul în care a ales să apere viața ca valoare supremă, vă propunem să ne întâlnim cu acest om sufletist și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă din prea plinul sufletului său. Sâmbătă, 21 Aprilie 2018, ora 11.00, doamnul dr. Constantin Mihăilă vine să-l întâlnim. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în centrul Devei, în Piața Victoriei”, spune jurnalistul Dan Terteci, inițiator al acestui proiect social, în invitația adresată publicului.