Patrioți hunedoreni, reuniți la Vulcan în anul Centenarului

Home Cultură Patrioți hunedoreni, reuniți la Vulcan în anul Centenarului
Patrioți hunedoreni, reuniți la Vulcan în anul Centenarului

”Neamul este etern prin cultul eroilor !” Cu această convingere insuflată de cuvintele marelui român Nicolae Iorga, o seamă de hunedoreni reuniți sub stindardul Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”, patrioți până-n măduva oaselor, și-au dat întâlnire sâmbătă, 21 aprilie 2018 la Primăria din Vulcan, pentru Adunarea
Generală de după primul an de la constituire.

În tot acest timp, așa cum aveam să ne convingem din raportul de activitate prezentat de cpt. (rtr.) Gheorghe Ile, președintele asociației, membri acesteia au avut o activitate intensă, demnă de aniversarea Centenarului Marii Uniri și de evenimentele istorice care au precedat-o. La momentul bilanțului după un nou an de activitate intensă, Comitetul Director al Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, venim în fața dumneavoastră cu satisfacția datoriei împlinite, cu mulțumirea că majoritatea proiectelor pe care ni le-am propus au fost implementate, transformându-se în tot atâtea activități de succes ale întregii noastre echipe, într-un an 2017 foarte important pentru noi toți, având în vedere că menirea lui a fost să pregătească anul Centenar 2018, pe care-l aniversăm cu toții în prezent”, a spus Gheorghe Ile, președintele AN ”Cultul Eroilor”-Filiala județeană Hunedoara.

De altfel, într-un alt articol publicat în ziarul Exclusiv.ro este prezentat în detaliu, raportul de activitate al acestei asociații de la constituirea sa, în primăvara anului 2017 și până la acest moment.

La evenimentul de bilanț organizat la Vulcan, pe lângă membrii Biroului Executiv condus de Gheorghe Ile, au fost prezenți și reprezentanți ai subfilialelor locale de la Brad, Deva, Hunedoara, Orăștie, Petroșani, Petrila, Șoimuș, Uricani, Vulcan și Vețel. Acestora li s-au alăturat oaspeți de seamă precum părintele protopop Petrache Crețu, col.(r) Dănilă Moldovan (președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Sarmizegetusa” din județul Hunedoara), col.(r) Constantin Fulga (președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului), Dănuț Buhăescu (primarul orașului Uricani), Constantin Dicu (președintele Clubului Rotary Petroșani-Valea Jiului), dar și reprezentanți ai unor organizații similare din alte județe ale țării.

Pentru activitatea depusă în cadrul acestei asociații, în semn de prețuire și apreciere față de iubirea de neam și țară
demonstrate, pentru demnitatea de a fi bravi români, promotori ai istoriei naționale și susținători ai Cultului Eroilor Neamului, cei mai activi dintre membri acestei asociații au primit, din partea conducerii, diplome, medalii și insigne care simbolizează aniversarea Centenarului Marii Uniri, distincții cu care a fost onorat și semnatarul acestor rânduri.

În cadrul discuțiilor, s-a evidențiat necesitatea extinderii activității acestei asociații în cât mai multe localități hunedorene, dar și transferul sentimentelor patriotice și a respectului față de istoria și eroii Neamului Românesc în rândul tinerei generații. În acest scop, secretarul asociației, Dorel Șchiopu a informat că, de curând, a fost înființat un Cerc educativ sub egida ”Cultul Eroilor” la una dintre cele mai prestigoase instituții de învățământ liceal din județul Hunedoara, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. Acesta a precizat că alte asemenea cluburi sunt în curs de constituire și la alte unități de învățământ liceal, cu precădere din regiunea Văii Jiului, subliniind în același timp
oportunitatea extinderii acestui program educativ la nivelul întreglui județ.

Membri Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor” sunt convinși că au o responsabilitate și mai mare în acest an important, în care România marchează Centenarul Marii Uniri. În acest sens, a fost elaborat și un Plan de Activități, cu evenimente și acțiuni concrete la care membri acestei asociații vor participa ori chiar le vor organiza. Ne aflăm într-un an în care ne revine, mai mult ca nicicând, misiunea de a marca, prin toate mijloacele posibile, cu toate ocaziile și prin întreaga noastră activitate, așa cum se cuvine, Cultul Eroilor Neamului Românesc în Anul Centenarului Marii Uniri. Vă chem pe toți și pe fiecare să ne fiți alături, să fiți prezenți și dedicați tuturor activităților pe care le avem deja în vedere, așa cum vă așteptăm să veniți cu noi propuneri pentru activități care să pună în lumină datoria noastră de suflet față de cei cărora le datorăm viața noastră de astăzi: Cultul Eroilor”, a
precizat președintele Asociației, cpt.(rtr.) Gheorghe Ile.

De altfel, acesta a arătat că prima mare activitate în cadrul căreia Asociația ”Cultul Eroilor” va avea un rol esențial este chiar marcarea, peste mai puțin de o lună, a Zilei Eroilor Neamului.

Activitatea membrilor acestei asociații, dar și felul în care aceștia acționează pentru a păstra vie istoria Neamului Românesc, faptele de arme și de vitejie, dar mai ales jertfa eroilor români din toate timpurile, au fost evidențiate și apreciate ca atare și în cuvinele rostite, la Adunarea Generală a Asociației ”Cultul Eroilor” de către personalitățile invitate la acest eveniment.

Între aceștia s-a distins, ca de fiecare dată, atât prin cuvinte apreciative, cât și prin critici pertinente și sugestii demne de luat în seamă, col.(r) Dănilă Moldovan. ”Am văzut că ați făcut multe lucruri frumoase și vă apreciez pentru acest lucru. Vreau însă să nu uitați, nici o clipă că, în acest an, datoria dumneavoastă este aceea de a face ca tot ceea ce a însemnat pentru Neamul Românesc evenimentul istoric al cărui Centenar îl omagiem, să fie pus în lumina opiniei publice, pentru ca oamenii să știe cine sunt cei care au făurit Unirea și ce jertfe au stat la baza acestui fericit eveniment din istoria noastră națională”, a spus col.(r) Dănilă Moldovan.

Impresionat de activitatea acestei asociații a unor români ”în cuget și-n simțiri” s-a decarat și primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, prezent pentru prima oară la un astfel de eveniment: ”Am ascultat și v-am privit cu admirație dar și cu bucuria că județul nostru rămâne pe harta românismului unul foarte important. Vreau să vă asigur că apreciez în mod deosebit tot ceea ce faceți pentru cultul eroilor, precum și felul în care doriți să transmiteți aceste sentimente de necesar patriotism, generațiilor tinere de astăzi. În mine aveți și veți avea un partener de nădejde, așa cum cred că în toți factorii de decizie și în românii adevărați veți găsi sprijin pentru tot ceea ce faceți”, a spus primarul Dănuț Buhăescu.

Activitățile Asociației Naționale Cultul Eroilor-Regina Maria, filiala județeană Hunedoara vor fi consemnate de noi, de fiecare dată, cu sentimentul datoriei împlinite și cu mândria de a fi români.