Raportul primului an de activitate al Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”

Home Cultură Raportul primului an de activitate al Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”
Raportul primului an de activitate al Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”

Filiala județeană Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria” a prezentat astăzi, în fața Adunării Generale a acestei asociații constituite din cadre militare, personalități publice și patrioți ai României Mari, raportul activităților desfășurate de la constituirea asociației (în aprilie 2017) și până în prezent.

Raportul a fost prezentat delegaților de la toate subfilialele, care s-au reunit astîzi la Vulcan, de către cpt.(r) Gheorghe Ile, președintele Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”. Vă prezentăm, integral, conținutul acestui raport:

Stimați camarazi, onorați oaspeți,

Doamnelor și domnilor,

La momentul bilanțului după un nou an de activitate intensă, Comitetul Director al Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, venim în fața dumneavoastră cu satisfacția datoriei împlinite, cu mulțumirea că majoritatea proiectelor pe care ni le-am propus au fost implementate, transformându-se în tot atâtea activități de succes ale întregii noastre echipe, într-un an 2017 foarte important pentru noi toți, având în vedere că menirea lui a fost să pregătească anul Centenar 2018, pe care-l aniversăm cu toții în prezent.

Din punct de vedere organizatoric, vă aduc la cunoștință faptul că, în anul 2017 Filiala județeană Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor” și-a continuat programul de extindere și cooptare de noi membri, prin atragerea unor patrioți din mai multe localități hunedorene și, poate mai important este faptul că am deschis porțile asociației noastre unor subfiliale destinate tinerilor.

Astfel, vă informez că a fost înființată o subfilială locală în orașul Uricani și discuțiile pentru înfințarea unei noi subfiliale în comuna Bănița sunt avansate, astfel încât și aici vom avea, în perioada imediat următoare, o subfilială. Vobim despre două localități al căror rol în luptele din Marele Război al Reîntregirii a fost unul categoric, iar cinstirea eroilor care și-au dat viața pe cele două fronturi din Estul și vestul Văii Jiului era, pentru noi toți, dar mai ales pentru comunitățile respective, o datorie de onoare.

Cu mare bucurie, vă informez că datorită unor tineri patrioți, pe care-i felicit și cărora le spun bun venit în familia ”Cultul Eroilor”, a fost deja înființat un Cerc al Eroilor la Colegiul Teoretic ”Mihai Eminescu” Petroșani și, în același timp, s-au purtat discuții pentru înființarea unui Cerc al Eroilor și la Colegiul ”Retezatul” Uricani, care sperăm că se va înființa până la Ziua Eroilor;

Din punct de vedere al activităților la care asociația noastră a fost prezentă, am avut și în anul 2017 o activitate foarte bogată, după cum urmează:

– participarea unei delegații a filialei noastre, formată din Dorel Șchiopu, Sorel Dușa și doi elevi ai Liceului Militar ”Mihai Viteazu” Alba Iulia, în data de 2 iulie 2017, în comuna Scoarța (jud. Gorj) la dezvelirea monumentului dedicat Eroilor din această comună, eroi căzuți în Războiul pentru Independență și în cele două Războaie Mondiale. S-a depus o coroană de flori și s-a transmis un mesaj de recunoștință din Valea Jiului în care urmașii eroilor de acum 100 de ani au fost încunoștințați că jertfa înaintașilor lor nu a fost zadarnică: în urma ei Ardealul este pământ românesc!

– Participarea la ceremoniile de evocare a luptelor din vara anului 1917 de la Focșani, în data de 6 August 2017, unde reprezentanții noștri au depus o coroană de flori la Mausoleul Eroilor din localitate.

– în aceeași zi de 6 August 2017, delegația Asociației ”Cultul Eroilor”- județul Hunedoara a participat la marea manifestare omagială de la Mausoleul Eroilor de la Mărășești;

În cadrul aceleiași suite de evenimente din județul Vracea, în data de 7 August 2017, delegația noastră a participat, la Focșani, la Simpozionul Național de Istorie „România în Primul Război Mondial, ediția a II-a – Campania din 1917. Centenar.”, în cadrul căruia un număr de 12 cercetători – cadre universitare, doctori și doctoranzi în istorie, ofițeri în rezervă și în retragere, arhiviști și  muzeografi au prezentat în rezumat o serie de lucrări de înaltă ținută științifică dedicate suferințelor și izbânzilor României anului 1917.

– în data de 14 octombrie 2017, la Tg. Jiu, colegii noștri Dorel Șchiopu și Daniel Moraru au reprezentat  filiala județeană Hunedoara a ANCERM  la manifestările de evocare a faimoasei bătălii de la Podul Jiului.

– am fost prezenți, de asemenea, în tradiționalul nostru pelerinaj de la Țebea, la mormântului bravului erou Avram Iancu, unde am organizat, ca de obicei, împreună cu colegii de la Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din județul Hunedoara o ceremonie militară și religoasă cu drapelele de luptă;

– am răspuns invitației autorităților locale din orașul Cîmpeni (jud. Alba), unde am fost prezenți la manifestările de omagiere a Eroului Avram Iancu – ”Crăișorul Munților”.

În mod evident, un loc și un rol aparte în activitățile asociației noastre l-au avut și în anul 2017, organizarea și coordonarea (alături de autoritățile publice locale și județene) manifestărilor dedicate Eroilor care și-au dat viața, cu un secol în urmă, în bătăliile de la Pasul Vîlcan, bătălii care au consemnat, în august 1916, eliberarea primei palme de pământ românesc din Ardeal. După cum știți, în cadrul acestui emoționant eveniment, la care am fost onorați de colegi din întreaga țară, de foarte multe pesonalități ale vieții publice din județul Hunedoara dar și din județene învecinate (Gorj și Vîlcea) precum și de sute de bravi români care au venit la Ansamblul Monumental al Eroilor din Pasul Vîlcan pentru a-i omagia pe eroii neamului românesc, am dezvelit alte două busturi ale acestui Memorial și am avut privilegiul unei emoționante întâlniri cu nepoata generalului erou Ion Dragalina.

Și în cursul acestui an în care marcăm Centenarul Marii Uniri, până la acest moment, activitatea asociației noastre a fost una intensă. Astfel:

– în data de 24 ianuarie 2018, secretarul executiv al filialei județene a fost delegat de președintele filialei, să răspundă invitației primite de subfiliala Cultul Eroilor din comuna Golești (jud. Vâlcea) unde a participat la o frumoasă acțiune culturală dedicată Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Cu a ceastă ocazie, din partea președintelui filialei județene Hunedoara i-a fost dăruit colonelului I. Ștefănescu, președintele subfilialei Golești, un fanion cu însemnele Cultul Eroilor și ale  ACMRR ”Sarmizegetusa”;

– membrii Asociației noastre au participat, de asemenea, pe 24 Ianuarie 2018, la manifestările prilejuite de Mica Unire, manifestări organizate constant în municipiul Vulcan.

– De asemenea, în data de 25 martie 2018, o delegație a asociației noastre a participat la Chișinău, la Marea Adunare Centenară, organizată cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România de către asociațiile unioniste din BasarabiaÎ cadrul acestui eveniment, a fost citită o proclamație adresată poporului român în integralitatea sa, clasei politice din cele două state românești și comunității internaționale. În această rezoluție se consfințesc, printre altele: prețuirea actului de mare curaj politic și de mare responsabilitate din 27 martie 1918 și al legitimității sale; pledarea pentru revenirea definitivă a populației dintre Prut și Nistru la Patria-Mamă; angajamentul de a contribui cu toate eforturile, în anul Centenarului, pentru reîntregirea națională. Filiala Jud. Hunedoara a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a fost reprezentată la această ”Marea Adunare Centenară” de o delegație condusă de Dorel Șchiopu, secretarul executiv, care a votat această proclamație alături de toți românii din Piața Marii Adunării Naționale, cu convingerea că este momentul anulării unei mari nedreptăți istorice făcute samavolnic de Stalin și Hitler, și ca pe o reparație morală față de ororile pe care populația română din Basarabia le-a suportat după iunie 1940. De asemenea, cu prilejul acestei deplasări, delegații hunedoreni s-au recules și au aprins câte o lumânare la mormintele marilor patrioți români, Grigore Vieru, Doina și Ion Aldea – Teodorovici.

Adaug la toate aceste activități ale filialei noastre faptul că, potrivit tradiției, am participat la activitățile organizate de către colegii de la ACMRR ”Sarmizegetusa”; am participat la activitățile organizate de către autoritățile locale din Valea Jiului și din județul Hunedoara, cu diferite ocazii: Ziua Eroilor, Ziua Imnului, Ziua Tricolorului, Centenarul luptelor din Pasul Vâlcan, Țebea, Ziua Armatei, Ziua Națională a României, Ziua Micii Uniri; am contribuit la amenajarea Cimitirului Eroilor din Petroșani ș.a.m.d.

În acest prim an de activitate cu o nouă conducere a filialei noastre, am reușit să facem și alte lucruri necesare pentru bunul mers al activităților noastre. În acest sens, vă aduc la cunoștință că:

– s-au confecționat copii ale drapelelor de luptă ale regimentelor care au luptat în Valea Jiului în Războiul pentru Reîntregirea Neamului;

– au fost colectate date despre operele comemorative de război din județul Hunedoara pentru sprijinirea ACMRR ”Sarmizegetusa” în vederea editării unei lucrări de profil;

-a fost editat și distribuit în județ un pliant de promovare a obiectivelor AN Cultul Eroilor;

– a fost înființată  pagina de facebook Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” HD pentru promovarea activităților noastre;

– au fost depuse diligențele necesare pentru propunerea de atribuire a denumirii de Mr. Ion Petrescu (căzut la datorie la 1 septembrie 1916, în zona Merișor),  unei străzi din municipiul Petroșani. Considerăm că adoptarea unei astfel de hotărâri nu ar fi decât o reparație morală, întrucât, în Petroșani, timp de cca 25 de ani a existat o stradă în zona Dărănești, cu numele Maior Ion Petrescu.

– a fost înaintată  conducerii Regionalei CFR Timișoara propunerea de refacere, cu trenul de epocă ”Moldovița” a deplasării de acum 100 de ani a delegațiilor din Valea Jiului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, acțiune  care ar trebui să se desfășoare cu sprijinul și colaborarea tuturor autorităților publice de pe traseul trenului; 

– a fost depusă la Consiliul Local al Municipiului Vulcan o Notă de fundamentare prin care se propune atribuirea unei străzi din Vulcan a denumirii ”Locotenent Popovici cel Brav”, ca un omagiu adus eroului rănit pe dealul Bran (26 august 1916) revenit – la cererea lui – din spital pe front și căzut la 11 septembrie 1916 în Pasul Vâlcan. Pentru eroismul său, Compania a 11-a din Batalionul 3, Regimentul 18 Infanterie Gorj, a primit numele fostului său comandant: Compania ”Locotenent Popovici cel Brav”!

-a fost acordată o atenție deosebită promovării tuturor acțiunilor și activităților asociației noastre și a celor la care am luat parte, în mass-media, prin intermediul  implicării directe purtătorului de cuvânt al Filialei Jud. Hunedoara a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, jurnalistul Tiberiu Vințan;

Dragi colegi,

*NU PUTEM AVEA VIITOR FĂRĂ A ÎNȚELEGE ȘI RESPECTA TRECUTUL NOSTRU* afirma un reper moral al istoriei noastre, Majestatea Sa Regele Mihai I.

Ne aflăm într-un an în care ne revine, mai mult ca nicicând, misiunea de a marca, prin toate mijloacele posibile, cu toate ocaziile și prin întreaga noastră activitate, așa cum se cuvine, Cultul Eroilor Neamului Românesc în Anul Centenarului Marii Uniri. Vă chem pe toți și pe fiecare să ne fiți alături, să fiți prezenți și dedicați tuturor activităților pe care le avem deja în vedere, așa cum vă așteptăm să veniți cu noi propuneri pentru activități care să pună în lumină datoria noastră de suflet față de cei cărora le datorăm viața noastră de astăzi: Cultul Eroilor.

Vă mulțumesc.

cpt.(r) Gheorghe Ile – Președinte