Winkler: „În relațiile cu China, UE dorește ca angajamentele să fie urmate și de fapte concrete”

Home Politică Winkler: „În relațiile cu China, UE dorește ca angajamentele să fie urmate și de fapte concrete”

Parlamentul European (PE) își dorește un avans mai rapid al negocierilor pe marginea Acordului Cuprinzător de Investiții (ACI) dintre UE și China, dar și mai multă sinceritate în dialogul bilateral, a fost mesajul pe care deputatul european Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) și raportor al PPE pe China, l-a transmis oficialilor chinezi prezenți luni și marți în PE.

”Relația economică și comercială dintre UE și China este una dintre cele mai importante pe plan global. Avem nevoie de mai multă sinceritate în dialogul bilateral referitor la oportunități, dar și la provocările formidabile la care este supusă relația noastră. Trebuie să discutăm despre dificultățile pe care le întâmpină investitorii europeni pe piețele chineze, dar și despre o mai bună cooperare în cadrul multilateral asigurat de OMC, dacă dorim să construim o relație bilaterală sustenabilă”, a spus Iuliu Winkler în cadrul schimbului de opinii, desfășurat luni în INTA, cu ambasadorul Chinei la UE, Zhang Ming, care s-a desfășurat la Bruxelles.

Potrivit vicepreședintelui INTA, China trebuie să asigure transparență și reciprocitate în accesul pe piață și un nivel echitabil pentru investitorii europeni, precum și un tratament nediscriminatoriu pentru  investitorii europeni, dar și protecția drepturilor de proprietate intelectuală.  În context, Winkler a salutat angajamentele ”promițătoare” transmise de ambasadorul Zhang Ming în cadrul schimbului de opinii din INTA. Europarlamentarul a subliniat că angajamentele trebuie urmate și de fapte concrete. În cadrul discuțiilor, a fost exprimată și îngrijorarea cu privire la supracapacitatea industrială a Chinei din sectorul siderurgic. În cadrul schimbului de opinii cu ambasadorul chinez, Winkler a amintit și faptul că o delegație a INTA se va deplasa la Shanghai și Beijing la începutul lunii viitoare, exprimându-și încrederea că acesta va fi prilejul oportun pentru realizarea, ”la fața locului”, a unei informări cât mai eficiente referitoare la ultimele evoluții legate de relațiile comerciale UE-China, dar și de stadiul negocierilor pentru ACI.

De altfel, în cursul dimineții de marți, în calitatea sa de raportor pe China, Iuliu Winkler a participat, alături de președintele INTA, Bernd Lange, la  o discuție cu ministrul adjunct chinez pentru comerț, Fu Ziying. În centrul convorbirilor s-a aflat deplasarea unei delegații a Comisiei INTA a PE în China, iar cu acest prilej, Winkler i-a transmis ministrului Fu Ziying că UE, implicit și Parlamentul European, este un promotor al cooperării și nu al confruntării.

Marți după-amiaza, europarlamentarul UDMR a participat și la dezbaterea comună INTA-AFET (Comisia pentru Afaceri Externe a PE) în care s-a discutat pe marginea strategiilor pentru relațiile UE-China. ”Valoarea importurilor chinezești în UE depășește 1 miliard de euro pe zi, iar valoarea exporturilor noastre în China este puțin peste jumătate de miliard de euro zilnic. În aceste condiții, am primit cu satisfacție recentul anunț cu privire la deschiderea pieței chineze în domeniul serviciilor financiare, industriei auto, navale și aeronautice, avem nevoie însă de mai multe elemente concrete. Dorim reducerea birocrației și tratament egal pentru companiile noastre care operează în China”, a spus vicepreședintele INTA făcând referire la informațiile transmise în cadrul dezbaterii de către Camera de Comerț a UE în China (EUCCC).

Relațiile UE-China, cu precădere cele economice și comerciale, reprezintă un punct sensibil pe agenda instituțiilor europene cu atât mai mult cu cât, în ultima perioadă, lideri ai UE au tras un semnal de alarmă cu privire la unele evoluții în defavoarea statelor membre ale Uniunii. Conform unor analize de dată recentă, în ultimul deceniu, China a cumpărat sau a investit în jur de 318 miliarde de dolari în active din statele membre ale UE. Franța și Germania sunt promotoarele unei strategii comune a UE menite să răspundă avansului agresiv al Chinei în sectoare strategice din Europa.

Negocierile pentru un acord cuprinzător de investiții UE-China au fost lansate în noiembrie 2013, iar cea mai recentă rundă a acestora s-a desfășurat, săptămâna trecută, la Beijing.