La Lupeni, autoritățile locale au comemorat cea mai gravă tragedie minieră din Valea Jiului

Home Stiri la zi La Lupeni, autoritățile locale au comemorat cea mai gravă tragedie minieră din Valea Jiului
La Lupeni, autoritățile locale au comemorat cea mai gravă tragedie minieră din Valea Jiului

În urmă cu 96 de ani, pe 27 aprilie 1922, la Mina Aurelia din Lupeni (Valea Jiului) avea să se producă cea mai gravă tragedie din istoria mineritului românesc. Nu mai puțin de 82 de mineri au pierit atunci într-un accident de muncă, în subteranul Minei Aurelia. În plus, în urma acestei tragedii au rămas alte 62 de văduve și 124 de orfani, dar și infinite lacrimi de durere și amintiri tulburătoare.

Deși de la această tragedie s-a scurs deja aproape un secol, memoria eroilor mineri care au căzut pe frontul cărbunelui a rămas încă vie în memoria oamenilor din municipiul Lupeni, numele lor fiind gravat pentru eternitate pe frontispiciul monumentului care le este închinat.

Acești eroi ai mineritului au fost comemorați astăzi, la monumentul care le este dedicat, monument ridicat în Cimitirul din Lupeni, acolo unde aceștia își dorm somnul de veci.

La comemorarea eroilor mineri din 1922, a fost efectuată o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori din partea reprezentanților administrației publice locale din municipiul Lupeni. La eveniment au participat primarul Lucian Resmeriță, viceprimarul Iacob Mesaroș, dar și alți reprezentanți ai administrației locale și ai Minei Lupeni care, prin acest gest, au dorit să aducă un omagiu eroilor căzuți în cea mai gravă tragedie din istoria mineritului românesc.

”Astăzi i-am comemorat pe cei 82 de eroi mineri care au pierit în cel mai tragic accident minier, accident care a avut loc în data de 27 aprilie 1922 la Mina Aurelia din Lupeni. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, a spus primarul Lucian Resmeriță.