Duminică, 29 aprilie, poftiți la nedeia momârlănească din Dealu Babii

Home Cultură Duminică, 29 aprilie, poftiți la nedeia momârlănească din Dealu Babii
Duminică, 29 aprilie, poftiți la nedeia momârlănească din Dealu Babii

Tradiția uneia dintre cele mai frumoase sărbători ale momârlanilor din Valea Jiului, continuă în Dealu Babii, una dintre cele mai pitorești așezări momârlănești din Valea Jiului, situat în inima munților, între municipiul Vulcan (de care aparține din punct de vedere administrativ-teritorial) și satul Merișor.

Duminică, 29 aprilie, sătenii dar și vulcănenii și toți cei care doresc să se bucure de o zi de excepție în mijlocul momîtlanilor din Dealu Babii, la căminul cultural din acest sat se va desfășura o nouă ediție a Nedeii de la Dealu Babii, eveniment care a inspirat celebra ”Nedeie Vulcăneană”. Mai întâi, oamenii se vor întâlni la Biserica ortodoxă de la Dealu Babii, pentru slujbă după care, potrivit obiceiului, își vor da întâlnire la nedeia cea cu cântec, joc și voie bună, începând cu ora 14,00.

Pentru acest an, în organizarea acestui eveniment, localnici s-au bucurat din nou de sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Vulcan, care au alocat banii neceari pentru toate cele necesare unui eveniment pe măsura renumelui acestuia. Astfel, la Nedeia din Dealu Babii, folclorul momârlănesc va fi vedetă, momentele artistice fiind asigurate de rapsozii Nela și Vasile Mihalache, Leo Cosma și formația, Salvina Gălățan, Ancuța Rotaru, Ansamblurile folclorice ”Doruleț” și ”Rapsozii Vulcanului”, Grupul de elevi de la Școala gimnazială nr. 6 Vulcan, dar și de tinerii artiști Monica Țugulea, Andreea Bătăușu, Elena Ciurea, Liliana Fabian și Giani Sonyc.

Gazdele s-au pregătit și pentru a pune la dispoziția celor prezenți, mici și bere dar și alte alese bucate tradiționale, iar reprezentanții adminisrației locale de la Vulcan au făcut, în aceste zile, câteva necesare lucrări de reabilitare a drumului de acces spre Dealu Babii, dinspre Vulcan. ”Totul este pregătit corespunzător, pentru sărbătoarea satului din Dealu Babii, la care vă invităm să participați. Drumul a fost pregătit pentru a facilita accesul celor care vin dinspre Vulcan și chiar dac e ceva mai greu pe porțiunea din centrul vechi până la mina Vulcan, după aceea e absolut practicabil, iar dinspre Merișor se poate ajunge, după cum știți, pe asfalt. Artiștii promit și ei că vor fi la înălțime, vreme a se anunță bună, așa că vă invităm cu drag la petrecerea nedeii de la Dealu Babii”, a declarat viceprimarul Cristian Merișanu.