Spectacol de cântec și poezie, cu Paulina Popa, la Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”

Home Cultură Spectacol de cântec și poezie, cu Paulina Popa, la Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”
Spectacol de cântec și poezie, cu Paulina Popa, la Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 9 mai 2018, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle dʼOr, spectacolul de muzică și poezie desfășurat sub genericul „Versul și cântecul, oglinda sufletului românesc”, al cărui moment central va fi întâlnirea cu poeta Paulina Popa, care își va lansa volumele de poezie apărute sub denumirea „Trilogia oglinzii”. Cele trei volume poartă titlurile: „Urcarea undelor”, „Orașul din cer” și „Iarna îngerului”, toate publicate la Casa de Editură EMIA din Deva.

Cei prezenți la acest eveniment special vor avea prilejul să admire expoziția de fotografii denumită „Petrecerea vegetală”, seara încheindu-se cu un recital muzical susținut de îndrăgita artistă Ana Almășana Ciontea.

Paulina Popa este una dintre cele mai reputate voci ale liricii hunedorene, apreciată de peste patru decenii de cei mai importanți critici literari din România. Încă de la debutul în viața literară, în anul 1970, cu poemul „Jocul desenului meu”, Paulina Popa a dovedit un har poetic indiscutabil, un registru liric cu totul aparte și o impresionantă capacitate de a comunica prin imagini poetice de mare efect. Autoare a zeci de volume de poezie, unele traduse și în alte limbi, Paulina Popa și-a îmbogățit și rafinat, de la un volum la altul, registrul poetic și arta de a transpune idei în limbajul poeziei.

Managerul Bibliotecii județene, Ioan Sebastian Bara apreciază că trilogia care se va lansa cuprinde poezii cu o arie tematică vastă, de la poezie de dragoste și religioasă la versuri inspirate din realitatea socială actuală, poemele curgând parcă unul din altul grație unui artificiu inspirat la care a recurs poeta: ultimul vers al fiecărei poezii devine primul vers al poeziei următoare. Astfel, volumele par a fi un veritabil flux poetic cu un efect estetic special.

Puse sub semnul unor versete din Vechiul Testament, poemele din trilogie „se întemeiază pe cele trei repere creștine – Iubire, Credință, Speranță – printre care s-a insinuat mereu (…) Îndoiala și Ispita lăturalnicelor cărări de care nu te poți apăra decât căutând adevărul aflat în adâncurile limpezi ale oglinzii care-ți înapoiază propriul chip așa cum este”, cum remarcă scriitorul Radu Ciobanu pe coperta a IV-a a ultimului volum al trilogiei.

Cu prilejul acestei seri literare, poeta Paulina Popa va citi poeme din aceste recente volume și va acorda autografe iubitorilor de poezie prezenți la eveniment.