Primăria Uricani și Pregoterm Vulcan, parteneri pentru educația copiilor în colectarea selectivă a deșeurilor

Home Administrație Primăria Uricani și Pregoterm Vulcan, parteneri pentru educația copiilor în colectarea selectivă a deșeurilor
Primăria Uricani și Pregoterm Vulcan, parteneri pentru educația copiilor în colectarea selectivă a deșeurilor

Este deja pentru al optulea an consecutiv când în unitățile școlare din municipiul Vulcan și, mai nou, din orașele Aninoasa și Uricani, dar și din municipiul Lupeni, se desfășoară un proiect educațional menit să conștientizeze tinerii din aceste localități asupra rolului și eficienței colectării elective a deșeurilor.

Programul ”Ne învață școala să colectăm selectiv” a fost inițiat în 2010 de către Pregoterm SA Vulcan, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan și EcoRom Ambajale SA București, precum și cu unitățile de învățământ gimnazial din localitate. Programul s-a extins de la an la an, odată cu implicarea societății Pregoterm în activitățile de colectare și selectare a deșeurilor din localitățile Aninoasa, Uricani și Lupeni.

Ultima întâlnire educativă de acest fel a avut loc, la finalul acestei săptămâni, la Uricani, acolo unde elevii din clasele a III-a de la cele două unități de învățământ au fost invitați la sala de sport, pentru a afla cum și, mai ales, de ce trebuie să colectăm deșeurile de hârtie, sticlă, plastic, textile sau metale separat față de deșeurile menajere.

La eveniment, au luat parte alături de elevi, cadrele didactice, dar și conducerea Pregoterm SA și conducerea Primăriei orașului Uricani. În cadrul acestui program, în cadrul unei materii opționale, elevii din clasele a III-a vor studia timp de o lună despre importanța colectării selective a deșeurilor pentru comunitățile locale.

Încă de la prima întâlnire din cadrul programului educațional, elevii din clasele a III-a de la școlile din Uricani au demonstrat că dețin deja informații importante legate de acest subiect.

Copiii au participat la lansarea oficială a programului educațional ”Ne învață școala să colectăm selectiv”, eveniment care a avut loc la sala de sport a orașului Uricani.

Directorul general al Pregoterm SA, Marius Danci dar și jurnalistul Ramona Roșulescu le-au vorbit celor prezenți despre importanța colectării selective, mai ales în contextul actual al problematicii depozitării deșeurilor nu doar la nivelul Văii Jiului, ci în întreaga Uniune Europeană, dar și despre importanța acestei campanii educaționale care poate însemna pentru mulți dintre elevii implicați, primul proiect major din viața  lor.

Directorul general al Pregoterm SA Vulcan le-a explicat celor prezenți care este traseul deșeurilor, din momentul în care acestea sunt aruncate la coșurile de gunoi și până când o parte dintre acestea, care pot fi recuperate, se transformă în alte produse utile pentru activitățile oamenilor. ”Am pornit în aceste zile cea de-a opta ediție a campaniei de conștientizare ”Ne învață școala să colectăm selectiv”. Este o campanie pe care o deruăm cu un succes deosebit împreună cu autoritățile locale, cu cei de la EcoRom Ambalaje și mai ales cu elevii din clasele a III-a de la unitățile școlare din Vulcan, Aninoasa, Lupeni și Uricani.  Este o campanie cu care noi ne mândrim, o campanie  care a produs deja efecte benefice în comunitate”, spune Marius Danci, director general al Pregoterm SA Vulcan.

La rândul său, primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu s-a declarat încântat de constatarea că elevii din Uricani sunt interesați de acest subiect și chiar de faptul că știu cum trebuiesc colectate, în faza de preselectare, deșeurile. ”Vreau să-i felicit, în primul rând pe copiii care ne-au arătat, la această întâlnire, că nu doar înțeleg importanța colectării selective a deșeurilor, dar au cunoștințe relevante despre cum se face acest lucru, și chiar îl fac. Le mulțumesc, așa cum le mulțumesc profesorilor și părinților care i-au învățat aceste lucruri importante pentru conviețuirea în comunitate. Mi-aș dori care exemplul lor să fie urmat de cât mai mulți uricăneni, astfel încât eforturile noastre comune de a avea un oraș curat și, în același timp, de a avea costuri cât mai mici la gunoi, să fie încununate de suces”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

Rezultatele acestei noi ediții din campania educațională ”Ne învață școala să colectăm selectiv vor fi evaluate la finalul lunii mai, începutul lunii iunie, când elevii participanți la acest proiect vor avea ocazia de a face o vizită de documentare și la stația de sortare a deșeurilor aflată în exploatarea Pregoterm SA Vulcan.