Concert extrardinar de vioară şi pian, la Deva

Home Cultură Concert extrardinar de vioară şi pian, la Deva
Concert extrardinar de vioară şi pian, la Deva

Primăria Municipiului Deva şi Centrul Cultural „Drăgan Muntean” vă invită, miercuri, 9 mai 2018, la ora 20:00, la un concert extraordinar de vioară şi pian susţinut de Antal Zalai (Ungaria), laureat al Concursului Internaţional „George Enescu” 2011,  şi Jenni Lappalainen (Finlanda). Evenimentul va avea loc în Sala „Pro Arte” a Colegiului Naţional „Decebal” din Deva.

Din program fac parte: Camille Saint-Saens – Sonata în re minor op. 75, Camille Saint-Saens/Eugene Ysaye – Studiu în formă de vals, Eugene Ysaye – Poeme „Extase” op. 21, Ernest Chausson – Poeme, şi Pablo de Sarasate – Adios Montanas Mias, Zapateado şi Habanera.

Evenimentul se înscrie într-un turneu de recitaluri pe care cei doi artişti îl susţin în mai multe oraşe din România.

Născut la Budapesta,  într-o familie cu patru generaţii de muzicieni, Antal Zalai studiază vioara de la vârsta de 5 ani. A absolvit studiile la Budapesta şi Bruxelles. La 6 ani, a susţinut primul concert. La 12 ani, a împărţit scena cu Monica Bellucci, la concertul de gală al UNESCO, de la Paris. Un an mai târziu, a cântat pentru violonistul Isaac Stern, considerat unul dintre cei mai mari instrumentişti ai secolului XX, care i-a prezis o carieră strălucită. La 15 ani, a intrat în atenţia lumii interpretând Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră al lui Bela Bartok, în Sala Mare a  Academiei de Muzică din Budapesta, la concertul de gală prilejuit de cea de-a 80-a aniversare a celebrului violonist şi dirijor american Sir Yehudi Menuhin. Antal Zalai a concertat, până acum, în peste 40 de ţări de pe patru continente. Artistul cântă la un instrument Stradivarius, fabricat în 1733, care a aparţinut renumitului violonist maghiar Gyorgy Garay.

Jenni Lappalainen a studiat pianul la Academia Regală Daneză de Muzică din Copenhaga, la Conservatorul Naţional Regional Boulogne-Billancourt şi la Conservatorul Regal din Bruxelles. A fost profesor universitar la Conservatorul din Kauniainen, din zona urbană Helsinki. A susţinut concerte în mai multe ţări din Europa şi a realizat spectacole care au îmbinat muzica, poezia şi teatrul. În repertoriul pianistei finlandeze, compozitorii francezi ocupă un loc central.

Biletele pentru concert sunt puse în vânzare la preţul de 20 de lei, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva şi pot fi achiziţionate de luni până miercuri, între orele 10:00-17:00, şi sâmbătă, între orele 11:00-13:00.