Dialog între asociațiile de români din Roma și ministrul Românilor de Pretutindeni

Home Politică Dialog între asociațiile de români din Roma și ministrul Românilor de Pretutindeni
Dialog între asociațiile de români din Roma și ministrul Românilor de Pretutindeni

În continuarea vizitei în Republica Italiană, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, s-a întâlnit sâmbătă, 5 mai, cu membri ai comunității românești din Roma.

La dialogul găzduit la Ambasada României în Italia de către ambasadorul George Bologan au participat reprezentanți ai mediului asociativ, ai cultelor și ai presei în limba română din Italia.

Ministrul Natalia-Elena Intotero a prezentat inițativele pe care MRP le are în desfășurare pe parcursul acestui an, îndeosebi proiectele prilejuite de aniversarea Centenarului Marii Uniri. Demnitarul a oferit, de asemenea, detalii despre posibilitățile pe care românii de pretutindeni le au pentru a deschide afaceri cu sprijin financiar din partea Guvernului României, acest tip de inițiative fiind de mare interes pentru cei prezenți la discuții. Au mai fost abordate teme referitoare la educație, sănătate, fiscalitate și dezvoltare socială.

„Le mulțumesc asociațiilor românești, reprezentanților mass-media în limba română și reprezentanților cultelor pentru eforturile pe care le fac pentru a păstra unitatea de tradiție, limbă și spiritualitate a românilor din Roma, dar și din restul Italiei. I-am asigurat, în discuțiile pe care le-am avut, că au în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni un partener pe care pot conta pentru sprijin în evenimentele și proiectele pe care le derulează. De asemenea, consider că este important ca tot mai mulți români din Italia, unde avem cea mai numeroasă comunitate din diaspora de mobilitate, să afle că întoarcerea în țară poate fi o alternativă demnă de luat în calcul și că România nu doar are nevoie de ei, ci face și pași hotărâți în demersul de a-i convinge să vină acasă”, a punctat Natalia-Elena Intotero.

Ministrul a detaliat măsurile implementate de Guvernul României pentru reîntoarcerea și reinserția socio-profesională a românilor din afara granițelor și la Târgul Expo-România Italia derulat la Roma în perioada 5-6 mai. Participanții au primit informații despre ofertele de muncă disponibile în România și despre nivelurile salariale aferente.