70 de ani de teatru la Petroșani, sărbătoriți cu actori de marcă și piese de succes într-un regal cultural de 10 zile

Home Cultură 70 de ani de teatru la Petroșani, sărbătoriți cu actori de marcă și piese de succes într-un regal cultural de 10 zile
70 de ani de teatru la Petroșani, sărbătoriți cu actori de marcă și piese de succes într-un regal cultural de 10 zile

Anul 1948 a consemnat, în Valea Jiului, nu doar un început de drum în educația academică ci și un fericit debut al unei activități culturale ce se va dovedi una de excepție, sub egida Teatrului de Stat Valea Jiului, devenit astăzi Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu”.

Evident că o asemenea aniversare trebuia marcată așa cum se cuvine, lucru care, din cele pe care le-am aflat astăzi chiar de la managerul teatrului din Petroșani, actorul Cosmin Rădescu, ”dublat” la conferința de presă de vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara, Sorin Vasilescu (responsabil, la rândul său, de activitatea teatrului din Petroșani), chiar se va întâmpla.

Sărbătoarea teatrului ”Ion D. Sîrbu” va fi, după cum ne asigură Cosmin Rădescu, una pe măsura aniversării care o generează. Timp de 10 zile, vor urca pe scena teatrului din Petroșani, în sala mare dar și în noua sală de la subsolul clădirii (redată după o lungă perioadă de timp, activităților culturale), precum și la noul Cinematograf din Petroșani actori de mare valoare ai teatrului și filmului românesc precum: Ion Caramitru, Marcel Iureș, Maia Morgenstern, Florin Piersic jr. Cezara Dafinescu, Claudiu Belonț, Magda Catone, Horațiu Mălăiele, Dan Puric, Marian Rîlea ș.a. ”Sunt nume importante ale teatrului și culturii românești în general, oameni care au acceptat cu plăcere să facă parte din acest proiect al nostru și să fie alături de noi. Este o aglomerare de personalități artistice, iar lucrul acesta nu va rămâne neobservat. Răspundem în acest fel nu doar nevoii de a marca aniversarea celor șapte decenii de teatru la Petroșani, ci și dorinței publicului dn Valea Jiului care a demonstrat și demonstrează că dorește să vadă pe scenă atât actorii Teatrului Ion D. Sîrbu, cât și marii actori ai României. Iar acest public minunat merita un astfel de cadou, într-un astfel de moment”, a declarat Cosmin Rădescu, directorul teatrului din Petroșani.

Pentru organizarea acestui eveniment care presupune, totuși, un efort organizatoric și financiar consistent, conducerea teatrului din Petroșani a avut un adevărat partener în Consiliul județean Hunedoara care a alocat anul acesta o sumă considerabilă teatrului din Petroșani, atât în bugetul propriu anual al acestuia, cât și special pentru acest eveniment aniversar. Sorin Vasilescu, vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara, spune că peste 300.000 de lei au fost alocați doar pentru susținerea galei aniversare de la finele acestei luni. ”Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la înființarea teatrului și era un lucru cert că trebuia să pregătim un eveniment de anvergură. Această gală este ceva deosebit, unic pentru județul Hunedoara și probabil unul dintre evenimentele importante care se desfășoară în acest an la nivel național. Am făcut tot efortul să putem avea resursele necesare încât să susținem o astfel de gală de o asemenea amploare și bineînțeles să mulțumim cetățenilor Văii Jiului și nu numai, pentru interesul pe care-l au față de teatru”, a declarat Sorin Vasilescu.

Din punct de vedere cronologic, Gala anuversar a celor 70 de ani de teatru la Petroșani se va derula după următorul program:

26 mai 2018:

  • ora 11.00: Deschiderea Galei Teatrului Dramatic ID Sîrbu; Evenimentul va fi marcat printr-un marș itinerant al actorilor prezenți la eveniment de la Casa Memorială Ion D. Sîrbu din Petrila până la sediul Teatrului Dramatic ID Sîrbu din Petroșani.
  • ora 12.00: Teatru non-verbal: ”Sîrbu de la A la Z” , eveniment realizat pe esplanada teatrului, cu acces gratuit pentru public.
  • ora 18.30: Vernisaj al artistului plastic Valeriu Mladin ”În memoriam -Șerban Ionescu”– eveniment găzduit în foaierul Cinematografului ”Victoria” din Petrșani, accesul publicului fiind gratuit.
  • ora 19.30: Proiecția filmului ”Țapinarii” în regia Ioan Cărmăzan, cu Șerban Ionescu, Mariana Buruiană, Remus Mărginean – Sala Cinematografului ”Victoria”, acces gratuit pentru publicul spectator.

27 mai 2018:

  • ora 17.00: Piesa de teatru ”Un bărbat și mai multe femei” de Leonid Zorin, Regia: Claudiu Bleonț. În rolurile principale: Magda Catone și Claudiu Bleonț. Evenimentul va avea loc la sala Cinema ”Victoria”. 
  • ora 18.30: Vernisaj expoziție de metaloplastie a actorului Florin Teacă Plaur, eveniment găzduit în foaierul Teatrului ”Ion D. Sîrbu”. 
  • ora 19.00: Piesa de teatru ”Visul unei nopți de vară” de W. Shakespeare în regia lui Muriel Manea-Jakab, Piesă jucată de actorii de la Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda, eveniment care va avea loc la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

28 mai 2018:

  • ora 19.00: ”El Amor”, spectacol de dans, în regia lui Francisc Valkay, interpretat de baletul de la Opera Română din Craiova, eveniment care va avea loc la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

29 mai 2018:

  • ora 17.00: ”Treptele Unirii” – recital al actorului Emil Boroghină, sala ARTElier a teatrului din Petroșani.
  • ora 19.00: Piesa de teatru ”Elefantul din cameră” de Sarah Ruhl, Regia Dragoș Alexandru Mușoiu, cu Claudiu Bleonț în rol principal. Piesă prezentată de Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

30 mai 2018:

  • ora 19.00: Piesa de teatru ”Jumătatea mea, bărbatul” de George Arion, Regia: Toma Enache, cu Cezara Dafinescu, veniment care va avea loc la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

31 mai 2018:

  • ora 19.00: Piesa de teatru ”Stage Dogs”, regia Florin Piersic Jr., cu Marcel Iureș și Florin Piersic Jr., în rolurile principale. Piesă prezentată de Teatrul Act București, la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

1 iunie 2018: 

  • ora 11.00: Piesa de teatru ”Drumul lui Făt Frumos”, cu Maian Râlea – Magicianul poveștilor. Piesa va fi prezentată pe esplanada teatrului, participarea publicului fiind gratuită.
  • ora 19.00: Piesa de teatru ”Absolut!” după Ivan Turbincă de Ion Creangă, spectacol în regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș. Piesa este prezentată de Teatrul Act din București la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

2 iunie 2018:

  • ora 19.00: Piesa de teatru ”Câte-n lună și-n stele”, cu Ion Caramitru, Horațiu Mălăele și violoncelistul Adrian Nidin, piesă prezentată în sala teatrului Ion D. Sîrbu.

3 iunie 2018:

  • ora 11.00: Evenimentul teatral ”1000 de povești”, un spectacol pentru copii în aer liber, prezentat de actorii Teatrului Dramatic ID Sîrbu pe esplanada teatrului, participarea publicului fiind gratuită.
  • ora 19.00: Spectacolul de operă ”Carmina Burana” de Carl Orff, prezentat de Filarmonica ”Oltenia” Craiova. Evenimentul va avea loc la sala teatrului Ion D. Sîrbu.

4 iunie 2018:

  • ora 19.00: Piesa de teatru ”Profesiunea doamnei Warren” de George Bernard Shaw, în regia lui Claudiu Istodor, cu Maia Morgenstern, piesă prezentată în sala teatrului Ion D. Sîrbu.

5 iunie 2018: 

  • ora 19:30: Conferința ”Despre teatru”, cu Dan Puric, eveniment care va avea loc la sala teatrului Ion D. Sîrbu.
  • ora 20.30: Festivitatea de închidere a Galei aniversare a Teatrului Ion D. Sîrbu.

 

Suita de evenimente culturale și artistice va fi completată de o serie de ceremonii organizate de Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani, în cadrul cărora o seamă de actori români de mare valoare, al căror nume este legat și de activitatea pe scena teatrului din Petroșani, vor primi titlul de Cetățean de onoare al municipiului Petroșani. De asemenea, Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” își va desemna laureații stagiunii 2017/2018.

Menționăm, pentru cei interesați să participe la acest maraton cultural de anvergură care va avea loc la Petroșani, că biletele și abonamentele pentru spectacolele ce vor avea loc în perioada 25 mai – 5 iunie 2018 au fost puse deja în vânzare la agenția teatrului din Petroșani. Prețul biletului pentru oricare dintre spectacolele menționate este de: 25 de lei, respectiv 30 de lei (la categoria I), elevii, studenții și pensionarii beneficiind de preț special de 10 lei. De asemenea, se pot face abonamente pentru toate spectacolele din cadrul galei, costul abonamentului fiind de 200 de lei. Conducerea Teatrului din Petroșani informează de asemenea că abonamentele achiziționate pentru stagiunea din acest an sunt valabile și pentru acest eveniment.