Interpelările senatorului Cristian Resmeriță privind situația CEH și Legea pensiilor au primit răspuns din partea Executivului

Home Economie Interpelările senatorului Cristian Resmeriță privind situația CEH și Legea pensiilor au primit răspuns din partea Executivului

Dincolo de activitatea legislativă și de celelalte atribuții care-i definesc activitatea de parlamentar, o parte însemnată a demersurilor parlamentare care sunt la îndemâna senatorului PSD Cristian Resmeriță vin ca urmare a solicitărilor și propunerilor culese de la cetățenii din Circumscripția nr. 22 Hunedoara, în care acesta a fost ales.

Printre aceste teme, aduse în atenția senatorului Resmeriță, în mod special de cetățenii Văii Jiului, se numără situația Complexului Energetic Hunedoara și problemele semnalate odată cu aplicarea prevederilor Legii 192/2015, în ceea ce privește drepturile pensionarilor mineri care au lucrat în grupele I și II de muncă și ale căror drepturi la pensie au fost stabilite înainte de data de 1 ianuarie 2011. ”Cunosc toate aceste probleme și nu-mi este deloc indiferentă situația nici în ceea ce privește Complexul Energetic Hunedoara și nici chestiunea pensiilor cuvenite celor care au depus muncă grea în subteranul minelor din Valea Jiului. Am fost întotdeauna atent la aceste subiecte și tot ceea ce, din punct de vedere legal, am putut face, am făcut pentru oamenii Văii Jiului și voi continua să fac acest lucru și de acum înainte”, explică senatorul Cristian Resmeriță.

Față de aceste două chestiuni, care privesc îndeosebi oamenii din regiunea Văii Jiului, senatorul Resmeriță a depus la Biroul Permanent al Senatului României, două interpelări parlamentare adresate ministrilor Energiei  – Anton Anton, respectiv Muncii – Lia Olguța Vasilescu. ”În interpelarea pe care i-am adresat-o domnului ministru al Energiei, am făcut referire la situația gravă a Complexului Energetic Hunedoara și am atras atenția că, în lipsa unei strategii care să asigure viabilizarea acestuia, actuala conducere a găsit de cuviință să introducă pe program de închidere alte două exploatări miniere: Lupeni și Lonea, fapt cu consecințe pe care le pot anticipa evident drept foarte grave nu doar pentru cele două localități, ci pentru întreaga regiune. Din acest motiv, i-am solicitat domnului ministru Anton Anton să analizeze urgent situația CEH, chiar să trimită la Petroșani Corpul de control al Ministerului Energiei și să-mi comunice măsurile luate pentru remedierea situației de la CEH și redresarea economică a companiei”, arată senatorul Cristian Resmeriță.

În aceste zile, a venit și răspunsul oficial la această interpelare, răspuns primit din partea secretarului de stat de la Ministerul Energiei, Iulian Robert Tudorache.

Acesta arată că, în ceea ce privește investițiile derulate de CEH în ultimii ani, acestea au vizat, în primul rând, asigurarea continuității furnizării agentului termic și a termocentralei Paroșeni, principalul consumator al huilei extrase de la minele din Valea Jiului, investiții care se regăsesc în creșterea eficienței și conformarea la cerințele de mediu ale SE Paroșeni. ”Concret, investițiile făcute au constat în reabilitarea Grupului IV de 150 MWH și 150 Gcal, construirea unui CAF de 103,2 Gcal și sunt în execuție investițiile de conformare la cerințele de mediu care fac ca blocul IV de la SE Paroșeni să fie singurul din România care se situează la limita admisă a indicativului Nox. Toate aceste investiții se cifrează la 65,3 milioane de euro”, explică secretarul de stat Robert Tudorache.

Acesta mai spune totodată, în răspunsul la interpelarea adresată de senatorul Cristian Resmeriță, că în ceea ce privește datoriile istorice ale firmelor de termoficare, CEH s-a înscris, potrivit legii, la masa credală. Acesta arată că, în prezent, SE Paroșeni administrează o rețea de termoficare proiectată pentru o capacitate de 35.268 de consumatori, dar care în prezent este utilizată pentru mai puțin de 20% din această capacitate, fapt care face imposibilă reabilitarea acesteia. ”Deși CEH și-a manifestat permanent disponibilitatea cedării către autoritățile locale a magistralei de termoficare, în vederea accesării de fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea acesteia, până la acest moment nu s-a inițiat nici un fel de demers legal în acest sens”, explică Robert Tudorache.

 

În ceea ce privește situația care a generat nemulțumirea pensionarilor din sectorul minier, ieșiți la pensie înainte de 1 ianuarie 2011, explicațiile solicitate în acest sens de senatorul Cristian Resmeriță, în interpelarea adresată Ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu au primit, la rândul lor, un răspuns. Din păcate, acesta doar explică situația în care se regăsesc câteva mii de pensionari în urma aplicării recalculărilor de pensii în baza prevederilor legale aflate în vigoare, situație care, în foarte multe situații, relevă o scădere a drepturilor de pensie ale acestora. Desigur, ministrul Muncii dă asigurări că nici o pensie din sistemul public nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării au fost stabilite valori mai mici decât cele aflate deja în plată.

În același timp, ministrul Muncii recunoaște că aspectele semnalate în special de minerii pensionați înainte de 1 ianuarie 2011 sunt cunoscute Casei Naționale de Pensii și se încearcă depistarea unor soluții sustenabile prin modificarea legislației în domeniul muncii. Un astfel de demers, de care ar urma să beneficieze nu doar minerii pensionați înainte de anul 2011, ci și alte categorii profesionale care au activat în grupa de muncă I și II, a fost deja depus la Camera Deputaților de către deputatul hunedorean Ilie Toma.

Senatorul Cristian Resmeriță apreciază că este de datoria Guvernului, dar și a politicienilor, să fie identificate soluțiile legale pentru a face dreptate unor oameni care au muncit în condiții grele, în adâncul minelor din Valea Jiului. ”În ceea ce mă privește, am mulțumirea faptului că, datorită inițiativei legislative pe care am promovat-o în precedentul meu mandat de deputat, zeci de mii de oameni din Valea Jiului (dar și din alte zone ale României), precum și cei care se pensionează în prezent din sectorul minier au parte de pensii corecte, de pensii decente. În același timp, voi continua să fac tot ceea ce statutul meu de senator și de om politic îmi permite pentru a face ca de aceleași drepturi cuvenite pentru munca lor de-o viață, să beneficieze și cei pensionați până în 2010 care astăzi, pe bună dreptate, ne critică”, spune senatorul Cristian Resmeriță.