Colegiul Național de Informatică ”Carmen Sylva” din Petroșani a câștigat, în 2018, statutul de școală europeană

Una dintre cele mai cunocute și apreciate instituții de învățământ din Valea Jiului este Colegiul Național de Informatică ”Carmen Sylva” din municipiul Petroșani. Directorul școlii, prof. Gabriela Rus arată că școala are adânci rădăcini istorice. ”Istoria colegiului nostru începe în anul 1894 când ia fiinţă, din iniţiativa unor intelectuali din Petroşani, un gimnaziu, care a funcţionat în actualul sediu al Şcolii Sportive. Câţiva ani mai târziu, în 1908, gimnaziul devine liceu de stat. La 25 septembrie 1919 se deschide primul liceu în limba română din această zonă, ai cărui absolvenţi au devenit oameni de prestigiu ai ţării. De-a lungul existenţei sale, şcoala a trecut printr-o serie de schimbări ale titulaturii: liceu teoretic mixt, şcoală medie mixtă, liceu de cultură generală, liceu de matematică-fizică. În cele din urmă, în 1977, liceului i s-a aprobat profilul INFORMATICĂ, fapt care înseamnă înfiinţarea celui de-al ŞASELEA liceu cu acest profil din ţară. De atunci instituţia poartă numele de LICEUL DE INFORMATICĂ. Din acel an instituţia a purtat numele de LICEUL DE INFORMATICĂ, care şi-a continuat parcursul educativ până în prezent. Însă istoria noastră nu se încheie aici, şcoala s-a dezvoltat, şi-a îmbunătăţit baza materială şi didactică. În toamna anului 2010, în urma unor reforme administrative care au vizat şi învăţământul, în structura Liceului de Informatică a intrat Şcoala Generală “Carmen Sylva”, astfel că noua instituţie creată oferă posibilitatea urmării cursurilor şcolare din învăţământul pre-şcolar, primar, gimnazial şi liceal. Şcoala Gimnazială „Carmen Sylva” Petroşani este o instituţie de învăţământ reprezentativă, cu predare în limba română. Înfiinţată în 1966, a fost cunoscută ca Şcoala Generală Nr. 6 Petroşani până în 2006. La împlinirea a 40 de ani de existenţă, şcolii i s-a schimbat denumirea în Şcoala Generală „Carmen Sylva”, în prezenţa Majestăţii Sale Regele Mihai I al României şi a Majestăţii Sale Regina Ana”, spune prof. Gabriela Rus.

Din acest an, grație efoturilor profesorilor și echipei de management (Gabriela Rus – director și Draga Berger – director adjunct) dar și performanțelor elevilor, Colegiul Național ”Carmen Sylva” și-a câștigat reputația de ”Școală Europeană”, fiind singura de acest fel din Valea Jiului. Cu aceste recomandări, CNI ”Carmen Sylva” se prezintă în fața celor care vor să-i devină elevi, cu o ofertă educațională generoasă și atractivă. Oferta școlii a fost prezentată și la recentul Târg al Ofertelor Educaționale de la Petroșani, sub sloganul ”Alege Viitorul!”, fiind apreciată de absolvenții de gimnaziu și, în egală măsură, de ministrul Educației, care a vizitat standul Colegiului.

Directorul Gabriela Rus arată că, pentru noul an școlar, CNI ”Carmen Sylva” oferă locuri în cadrul a două clase de matematică-informatică (intensiv informatică), o clasă de științe ale naturii (intensiv engleză) și o clasă de științe sociale. Toate informațiile privind admiterea, dar și dotările școlii se regăsesc și pe situl acesteia, la adresa de internet www.http://infopetrosani.ro