Laurențiu Nistor, replică publică la acuzațiile deputatului liberal Lucian Heiuș

Home Politică Laurențiu Nistor, replică publică la acuzațiile deputatului liberal Lucian Heiuș

O serie de acuzații au fost lansate, în ultima perioadă, în spațiul public de către Organizația județeană a PNL Hunedoara la adresa adversarilor politici de la PSD. Considerând că afirmațiile făcute, în acest context de către deputatul Lucian Heiuș, liderul liberalilor din Hunedoara, președintele PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor a decis că trebuie să dea o replică pe măsură.

Acesta a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, dar și prin intermediul unei scrisori deschise destinate PNL și colegului său deputat Lucian Heiuș, punctual, cu date, analize și cifre, realitatea subiectelor abordate de PNL Hunedoara, comparativ chiar cu perioada în care PNL s-a aflat la cârma județului.

”Constat că sunteți extrem de gălăgios pentru un simplu funcționar luat de guler, numit și ținut în brațe pe funcții publice de conducere având ca unică recomandare carnetul de partid, când galben…, când portocaliu. Mai ales că, în urma dumneavoastră, nu a rămas nimic palpabil, în afara clanțelor pe care le-ați lins la ușile celor care v-au ținut în brațe. Știu, folosesc cuvinte pe care în mod normal nu le-aș folosi în dialog cu un coleg parlamentar sau cu un cetățean oarecae dar, nu vă panicați, nu mi-am propus să vă întrec în limbaj murdar și jigniri”, spune Laurențiu Nistor, în scrisoarea sa deschisă adresată lui Heiuș.

Liderul social-democrat arată că ”zgomotul” făcut de liberali, cu privire la situația județului Huneodara, nu acoperă dezastrul rămas în urma celor 12 ani de guvernare liberală la nivel județean.

Astfel, explică Nistor, ”în legătură cu situația Spitalului Județean, problemă pe care o tratați cu superficialitate, mă văd nevoit să vă reamintesc faptul că partidul pe care îl conduceți a administrat această unitate medicală din vara anului 2010 până în toamna lui 2016. Mai exact 6 ani din cei 7 și jumătate de când spitalul este administrat de către Consiliului Județean Hunedoara. Ce înseamnă asta? Chiar dacă vă prefaceți că nu înțelegeți, asta înseamnă că „performanțele” managerilor liberali Didilescu, Laza și Stănescu, cei pe care partidul dumneavoastră i-a ținut în brațe, au fost definitorii pentru situația financiară în care se află astăzi spitalul. Dacă la partid vi se spune altceva, sunteți mințit.  Chiar și mințit, admințând că sunteți victimă, nu călău, un finanțist adevărat, un om care se declară ca fiind corect, ar fi încercat măcar să afle adevărul despre situația financiară, nu numai de la cei care au condus Spitalul în această perioadă, ci și din surse obiective cum sunt instituțiile publice: DSP sau Administrația Financiară. De ce, domnule Heiuș, refuzați să verificați afirmațiile mele acolo unde cifrele vorbesc? Preferați să-i apărați pe cei care sunt cu adevărat responsabili de situația dificilă în care se află spitalul, în detrimentului adevărului? Insistați la partid, poate că doamna Stănescu vă va face confesiuni la care nu vă așteptați despre cum a ajuns Spitalul în situația actuală.”

Deputatul social-democrat arată că PNL a condus și administrat acest spital într-un mod ireponsabil, fără viziune și în profund dezechilibru. Astfel, în cei 6 ani de s-au acumulat datorii, s-au făcut lucrări anapoda, unele la limita legii, s-au făcut deconturi dubioase, s-au plătit facturi fără ca aceastea să fie acoperite de recepții, s-au cumpărat medicamente peste prevederile bugetare și așa mai departe. Toate sunt consemnate în rapoartele oficiale de control. Mai mult, în tot acest timp, pacienții și personalul spitalului au fost lăsați la coada listei de priorități. Numai dăruirea unor medici și eforturile angajaților au ținut „în viață” acest spital.

”Ne criticați că au crescut cheltuielile de personal? Da, au crescut, pentru că Guvernul PSD-ALDE a majorat salariile. Trebuia să le tăiem cu 25% ca să fiți și dumneavoastră mulțumiți? Așa cum a procedat gașca din care făceați parte în 2009? Acea gașcă ce v-a ținut în funcția de șef al finanțelor publice! Astăzi, românii câștigă mai mulți bani, mai ales medicii și asta, se pare, vă deranjează. V-ați opus vehement măsurilor luate de Guvernul PSD-ALDE. Ați criticat majorarea salariul minim pe economie. Nici nu-i de mirare, având în vedere disprețul cu care îi tratați inclusiv pe cei care v-au ales. În opinia PNL, hunedorenii ar fi trebuit să lucreze mult și bine pe un venit de nimic, așteptând reglarea pieței. Noi credem că meritau salarii mai mari. Faceți parte din partidul care a tăiat salarii, a distrus zeci de mii de firme prin introducerea unor impozite aberante, sunteți coleg cu cei care au îngenuncheat poporul român, pe locuitorii județului Hunedoara. Ca șef al finanțelor publice, ați girat nereguli care acum ridică semne de întrebare privind cheltuirea banului public. Să vă reamintesc de falimentul societății de drumuri și poduri? Chiar sunteți străin de tot ce s-a întâmplat? Eu nu cred!”, spune Laurențiu Nistor în scrisoarea deschisă.

Președintele PSD Hunedoara consideră, totodată, că în 2016, hunedorenii au sancționat PNL nu numai pentru rezultatele slabe în domeniul administrativ, dar și pentru derapajele politice constante, exprimându-și regretul că, din păcate, cu toate acestea, liberalii au o reprezentare importantă în Consiliul Județean Hunedoara și în Parlamentul României, mult peste ceea ce ar fi meritat.

”Cu toate acestea, țin să vă reamintesc că sunteți plătiți din bani publici, atât dumneavoastră, cât și consilierii județeni, motiv pentru care sunteți obligați să-i reprezentanți pe cei care v-au ales, făcându-vă datoria față de aceștia. Nimeni nu s-a născut învățat, așa că aveți timp să învățați să vă comportați în Opoziție. Însă, dacă veți învăța pe dos, așa cum ați făcut-o când ați fost la Putere, fiți sigur că, în 2020, nici în opoziție nu veți mai ajunge. Amenințați cu „greva japoneză”. Ceva mai ridicol nu mi-a fost dat să aud din gura unui politician. Politica, stimate coleg, se face cu idei și argumente, nu cu parul – pe care văd că vă pregătiți să-l ridicați la rang de program politic în PNL. Cât despre finanțările pe care le-a acordat Consiliul Județean Hunedoara, vă recomand să lăsați tonul mai jos pentru că partidul din care faceți parte nu are căderea de a critica acest aspect. Cred că nu mai este nevoie să vă reamintesc modul discreționar, lipsit de transparență, în care se acordau finanțările de la bugetul județean în cei 12 ani în care PNL a condus administrația județeană. Dacă e nevoie, vă împrospătez memoria cu plăcere. De la statutul de „om de paie” de la Finanțe, ați ajuns „finanțistul de carton”. E un progres! Dar nu suficient pentru a vă califica să vorbiți în numele unor oameni pe care nu numai că i-ați înșelat, dar nu ați făcut nimic pentru ei. Vă plac cifrele, am observat, mai ales când le învârtiți. Încercați să le așezați într-o ordine logică și veți înțelege de ce hunedorenii v-au trimis în exil la alegerile locale și parlamentare din 2016. O pierdere pentru PNL, dar un mare câștig pentru județul Hunedoara!”, mai arată deputatul Laurențiu Nistor.

Liderul PSD Hunedoara apreciază că echipa social-democrată din județ are acum datoria de a îndrepta ceea ce liberalii au făcut ”strâmb”. În încheiere, cu ironie și umor, deputatul Nistor îi prezice colegului său de la PNL, Lucian Heiuș, o tristă ieșire din viața politică. ”Vă doresc din suflet ca, în timpul rămas până la ieșirea dumneavoastră din politică, să faceți ceva bun pentru oameni. Dar nu cu parul! Poate așa, cineva se va gândi să vă zugrăvească chipul pe un perete de biserică, ca să scăpați definitiv și de acest complex”, a conchis Laurențiu Nistor.