Avram Iancu erou într-un documentar excepțional despre aventura de pe Dunăre

Home Cultură Avram Iancu erou într-un documentar excepțional despre aventura de pe Dunăre
Avram Iancu erou într-un documentar excepțional despre aventura de pe Dunăre

Sportivul petroșenean Avram Iancu este erou într-un documentar excepțional despre aventura de pe Dunăre. Premiera peliculei ”Swim” va avea loc la București, la Muzeul Țăranului Român. Urmează ca filmul documentar să aibă proiecția și la Petroșani, pe 22 mai 2018, la Cinema ”Victoria”, dar și în restul țării.

Documentarul ”Swim” îl are în prim-plan pe polisportivul din Petroșani, Avram Iancu, cel care a reușit o premieră mondială, respectiv să înoate de la izvoarele Dunării și până la vărsarea în Marea Neagră fără costum de neopren. Pelicula are o durată de 60 de minute și prezintă aventurile sale pe cei 2860 de kilometri de fluviu. ”Filmul documentar a fost realizat de Sabin Dorohoi, este subtitrat în engleză și va fi proiectat atât în țară cât și în străinătate. Este un film foarte bine realizat, iar cei care vor veni la proiecție au ocazia să vadă toate peripețiile prin care am trecut în cele 89 de zile de înot pe Dunăre. Documentarul va ajunge la Petroșani, la Cinema 3D Victoria, în data de 22 mai. Eu îmi doresc să vină alături de mine cât mai mulți spectatori din Petroșani și din Valea Jiului”, a spus Avram Iancu.

Pe peliculă sunt prinse o mulțime de situații prin care a trecut bibliotecarul în aventura de pe Dunăre. De la vârtejurile care-l puteau frânge, capcanele de sub apă și până la situații de-a dreptul hazlii. ”În filmul documentar ”Swim” este surprinsă și situația din Germania, de care acum râd cu poftă și de care vor râde și spectatorii, sunt convins. Înotam în Dunăre și am întâlnit o familie de lebede. Eram pe partea de sus a Dunării iar masculul și femela erau însoțiți de boboci. Era un tablou superb până când ”lebădoiul”, masculul, că nici nu știu cum să-i spun, m-a atacat. Nu știu cum m-a perceput, pește, crocodil, om sau altceva și m-a atacat. A trebuit să fac eforturi să scap. În momentul în care scoteam capul din apă el era pe mine, m-a dus așa câteva sute de metri. În film sunt prezentate și alte situații de acest fel”, a mai povestit polisportivul din Petroșani. Filmul documentar ”Swim” va fi înscris la cele mai importante festivaluri de gen din țară și străinătate. În afara premierei mondiale stabilită pe Dunăre, Avram Iancu este și primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren.

Proiecția va avea loc pe data de 22 mai 2018 la Cinema 3D Victoria-Petroșani. Intrarea este liberă!