Marele Premiu FestCo pentru piesa de teatru ”Satul electronic” de Valeriu Butulescu

Home Cultură Marele Premiu FestCo pentru piesa de teatru ”Satul electronic” de Valeriu Butulescu
Marele Premiu FestCo pentru piesa de teatru ”Satul electronic” de Valeriu Butulescu

Dramaturgul Valeriu Butulescu a obținut un nou succes, după ce piesa ”Satul electronic” pusă în scenă de Trupa tinerilor artiști de la Teatrul ”Gong” din Roman la ediția din acest an a Festivalului Național al Trupelor de teatru pentru Liceeni ”Jos Pălăria” de la București.

Ediţia a XXI-a a acestui festival de teatru inițiat de maestrul George Mihăiță care a reunit 25 de spectacole dramatice, prezentate de 16 trupe din Capitală și alte 9 din provincie . Festivalul „Jos Pălăria” este primul festival naţional de teatru pentru liceeni lansat după Revoluţie. Concursul a avut loc în cea mai nouă şi modernă sală de teatru deschisă publicului bucureştean în 2017. Festivalul a beneficiat de un juriu distins format din: Adriana Trandafir (preşedinte), actriţa Delia Seceleanu (Teatrul de Comedie), poeta şi criticul Gabriela Hurezean.

În concurs au fost înscrise spectacole cu piese de autori cu nume mari: Shakespeare, Moliere, Caragiale, Wilde, Băieşu, Vişniec. Dar şi o serie de piese de autori cu nume mai mici, care au nevoie şi de prenume: Jerome Lawrence, Robert Lee, Elise Wilk, Ivan Vyrypaev, Jonathan Rand, John Cariani, Stephen. Chbovski, Alessandro Boffra, Cristopher Durang, William Golding, Rosalind Wiseman,Tina Fey, Lia Bugnar, Filip Columbeanu, Virgil Stoenescu. Lista autorilor se încheie cu un nume binecunoscut iubitorilor de cultură din Valea Jiului, dar și din lume: Valeriu Butulescu.

Surprinzător (sau poate, nu !) piesa maestrului Butulescu, intitulată „Satul electronic”, prezentată de tinerii actori ai Trupei ”Gong” din Roman, sub coordonarea  prof. Cătălina Bostan a cules laurii supremi ai acestui festival, adjudecându-și Marele Premiu „FestCo”!

”Vrând, nevrând, iată-mă iar implicat într-un eveniment cultural. Implicat şi, indirect, laureat! Le mulțumesc tinerilo actori ai Trupei “Gong” din Roman (coordonator prof. Cătălina Bostan) care au făcut posibil acest succes, cu spectacolul “Satul electronic”, după piesa cu acelaşi nume, pe care am scris-o în anul 2001. Spectacolul acesta a fost montat acum patru ani, la Roman. De-atunci, “Satul” a fost plimbat prin mai toate oraşele României, câştigînd o căruţă de premii naţionale. Aceşti actori adolescenţi îmi aduc o bucurie mai mare decât actorii adulţi, cu carte de muncă. Pentru ei, singura motivaţie a actului artistic este bucuria de a juca. Singura recompensă, aplauzele spectatorilor. Ţin să le mulţumesc! Cât despre festivalul de la București, am a spune doar atât: Jos pălăria, Maestre George Mihăiţă!”, a declarat scriitorul și dramaturgul Valeriu Butulescu.

Conform tradiţiei, trupa care câştigă Marele Premiu „Jos Pălăria” va fi invitată în cadrul Festivalului Comediei Româneşti “FestCo”, organizat de Teatrul de Comedie din Bucureşti.