De Ziua Eroilor – Veteranii de război au devenit ”Cetățeni de Onoare ai orașului Petrila”

Home Stiri la zi De Ziua Eroilor – Veteranii de război au devenit ”Cetățeni de Onoare ai orașului Petrila”
De Ziua Eroilor – Veteranii de război au devenit ”Cetățeni de Onoare ai orașului Petrila”

Joi, 17 mai 2018, în cadrul festiv dedicat comemorării Zilei Eroilor la Petrila, autoritățile petrilene au înmânat diplomele de ”Cetățean de Onoare al orașului Petrila” pentru trei veterani de război, meritele acestora fiind evocate în ședința Consiliului Local de săptămâna trecută.

La festivitate a putut fi prezent doar Alexandru Dobocan, în vârstă de 99 de ani, fiind o prezență remarcabilă, foarte activ la o vârstă înaintată, un patriot desăvârșit care nu pierde nicio ocazie de a adresa salutul ”Trăiască România Mare!”.

Astfel, în prezența primarului orașului Petrila, Vasile Jurca și a oficialităților petrilene, i-a fost înmânată personal DIPLOMA DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI PETRILA – VETERANULUI DE RĂZBOI ALEXANDRU DOBOCAN.

Domnul Alexandru Dobocan împlinește anul acesta 99 de ani, născut la un an de la Marea Unire din decembrie 1918. Încă mai merge pe picioarele lui și nu se plânge niciodată, de altfel chiar îi place să meargă pe jos, refuzând un mijloc de transport. Este de un optimism debordant, iar din poveștile lui de viață reiese întotdeauna mândria de a fi român. Recită și acum din memorie. Născut la Cluj, la data de 13 noiembrie 1919, ajunge pe meleagurile Văii Jiului în anul 1940, la începutul celui de-al doilea război mondial, pentru un loc de muncă la Petrila, la mina Jieț. În 1941 este incorporat în armată la vânători de munte, cea mai aspră armată, așa cum povestește dumnealui. Nu s-a dat în lături de la nimic, a făcut absolut orice i s-a ordonat și pentru aceasta este îndrăgit de colegii lui. Ajunge pe frontul din Basarabia și povestește cum românii au fost mărșăluiți pe jos, în timp ce aliații foloseau mașinile militare. ”Ne-am apărat ţara cu drag! Şi eu, aşa mic cum sunt şi mă vedeţi, mi-am apărat ţara cu drag, cu drag m-am dus, n-am plâns, nu am făcut nimic împotrivă. Unde n-au putut merge ei cu maşinile lor, noi a trebuit să mergem pe picioarele noastre”, povestește Nea Dobocan. La întoarcerea de pe front revine la Petrila și lucrează în adâncurile minei Lonea, imediat după încheierea războiului, de unde se și pensionează. Nu uită nici acum să pomenească eroii români care eu luptat pe fronturile pentru eliberarea teritoriilor sacre. Este mândru de țara lui, de România și mulțumește de fiecare dată lui Dumnezeu pentru că ne-a păstrat-o pentru noi, românii.

De asemenea, în cadrul aceleași festivități, a fost înmânată DIPLOMĂ DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI PETRILA – VETERANULUI DE RĂZBOI VRACIU LOGHIN. Din partea domnului Vraciu a fost prezentă fiica dumnealui, acesta fiind nedeplasabil.

Domnul Loghin Vraciu, născut la 19 martie 1923, în comuna Vălișoara, județul Hunedoara, ajunge în Valea Jiului la o vârstă fragedă, la numai 16 ani, în timpul foametei care cuprinsese întreaga țară. Împreună cu fratele dumnealui se angajează la mina Lonea, de unde este încorporat în armată. Este luat la război și participă pe fronturile din Rusia și Ungaria. În 1944 revine la mina Lonea de unde se și pensionează în anul 1972. A continuat să se ocupe de soarta pensionarilor din Petrila și după pensionare, fiind membru activ și președintele Asociației Pensionarilor de la Lonea timp de 38 de ani, titlu care îi este conferit onorific și acum când dumnealui nu se mai poate deplasa.

A mai fost acordată și o a treia DIPLOMĂ DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI PETRILA – VETERANULUI DE RĂZBOI DUMITRU VĂDUVA. Aceasta s-a conferit în lipsa dumnealui, fiind de asemenea nedeplasabil.

Domnul Dumitru Văduva s-a născut la 3 decembrie 1924, în comuna Sîmbotin, județul Gorj, ajunge în Valea Jiului și se stabilește în satul Cimpa. Aflat la o vârstă fragedă, caracterizată încă de pe atunci ca fiind plină de eroism și patriotism, urmează Şcoala militară de subofiţeri de la Radna, județul Arad. Acesta este momentul în care domnul Văduva participă activ în Cel de-al Doilea Război Mondial, în bătălia de la Păuliş, care a rămas în istorie și în memoria noastră drept una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra naziştilor. O mână de elevi ai Şcolii militare de subofiţeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele ungare şi germane, mult mai bine echipate şi mai experimentate, care îi copleşeau în proporţie de opt la unu. Dintre cei 1.500 de ostaşi care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, doar puţini mai trăiesc acum. Unul dintre acești eroi în viață este Dumitru Văduva care, din păcate, pentru eroul care a luptat la Radna, Păuliş sau Sâmbăta, cea mai apăsătoare grijă acum este singurătatea, fiind infirm. Se află internat acum la un centru de îngrijire din județul Timiș.

Evenimentul face parte din acțiunile care se derulează pe parcursul întregului an la Petrila, sub semnul ”Centenarului Marii Uniri de la 1918”

Imagini: Vasile Laurențiu Sorin