Ziua Absolventului, o adevărată sărbătoare a comunității locale din Petroșani

Centrul Petroșaniului a fost astăzi scena unui impresionant marș al tinerilor. Nu a fost un marș de protest, ci dimpotrivă, un marș al bucuriei descătușate de o nouă generație de absolvenți de la cele 4 colegii din localitate, care au dorit să marcheze și în acest fel, finalul celor 12 ani de școală și al adolescenței.

La sugestia părinților și profesorilor, adminstrația locală de la Petroșani a subscris fără rezerve inițiativei de a marca acest eveniment, printr-un ”careu de onoare”, la care au participat toate clasele de absolvenți de la Colegiul Teoretic ”Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida”, Colegiul Național de Informatică ”Carmen Sylva” și Colegiul Economic ”Hermes”, laolaltă cu profesorii diriginți și directorii școlilor, dar și cu părinți și reprezentanți ai administrației locale.

Îmbrăcați în elegante ”uniforme” de absolvenți, cu robă, eșarfă și tocă, tinerii absolvenți au fost atracția zilei, astăzi, la Petroșani, atât la festivitatea din Parcul ”Carol Schreter” cât și la defilarea pe străzile din centrul orașului și, mai apoi, la ceremoniile dedicate lor de către reprezentații fiecărui liceu în parte.

Absolvirea liceului este un moment important în viața adolescenților. Este un moment de sărbătoare, nu doar pentru absolvenți, familiile acestora sau dascăli, ci pentru întreaga comunitate. Tocmai de aceea, am ținut, să organizăm o festivitate de absolvire mai aparte, în care să îi aducem laolaltă pe toți absolvenții din Petroșani. Ei pornesc pe un nou drum, un drum al maturității, al responsabilității și construirii viitoarei cariere. Le doresc mult succes tuturor absolvenților de liceu!”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi, amfitrion al acestui eveniment.

Emoțiile sunt cele care au constituit sentimentul ce a caracterizat această frumoasă zi pentru toți cei care, într-un fel sau altul, au participat la acest eveniment. Aflați în ”rolul principal”, absolvenții și-au ascuns emoțiile cu meticulozitate în atitudinea degajată, în gesturi tipic adolescentine sau, dimpotrivă, le-au împărtășit tuturor prin fotografiile postate pe rețele de socializare. Emoții au avut și dascălii, fie ei diriginți, directori de școli sau profesori la clasele a XII-a care au recunoscut că o parte din sufletul lor se ”rupe” odată cu despărțirea de o nouă generație de absolvenți. În mod categoric, cele mai mari emoții le-au avut părinții, care odată cu acest eveniment, înțeleg că, pentru copiii lor, a venit vremea maturității și, împreună cu aceasta, desprinderea și începutul propriului drum în viață.

Tot despre acest tip de sentimente a vorbit, în discursul rostit în fața celor prezenți la festivitatea din Parcul Central ”Carol Schreter” și primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi. ”Astăzi, marcați un moment deosebit de important în viața voastră. Vă doresc succes în drumul pe care veți decide să-l urmați de acum înainte. Vă rog însă ca, orișiunde veți merge în drumul vostru prin viață, să nu uitați niciodată de părinții voștri, de profesorii din Petroșani care v-au îndrumat în toți acești ani frumoși de școală și să nu uitați de acest oraș, în care v-ați născut și ați crescut”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Municipalitatea din Petroșani a organizat, în premieră, acest tip de eveniment public, care aduce practic în atenția întregii comunități locale un eveniment deosebit de important din viața cetății: Ziua Absolventului.

Marșul absolvenților, care a avut loc pe traseul cprins între sediul Primăriei din Petroșani și Parcul ”Comunitatea Europeană” din Centrul Civic a fost aplaudat de cetățeni, marcând astfel o frumoasă ieșire a acestor tineri din viața de elevi. Tuturor, le dorim de pe acum succes la examenele de bacalaureat și de admitere la facultate, succes în profesia pe care și-au ales-o și, mai ales, o viață frumoasă.