SW!M – Povestea românului care a străbătut Dunărea înot: Avram Iancu

Home Cultură SW!M – Povestea românului care a străbătut Dunărea înot: Avram Iancu
SW!M – Povestea românului care a străbătut Dunărea înot: Avram Iancu

Povestea românului care a străbătut Dunărea înot, de la izvoare la vărsare, își are originile în Valea Jiului, într-o bibliotecă din Petroșani. Mergând mai adânc pe firul lecturii, o spune chiar protagonistul acestei povești transformate în peliculă de film, Avram Iancu, este aventura transformării unui vis în realitate, pornit din lectura unei cărți de Jules Verne, ”Pilotul de pe Dunăre”.

Bibliotecarul cu nume de erou din Petroșani, Avram Iancu, surprinde atât prin realizarea unui record străbătând bătrânul fluviu înot timp de 89 de zile, cât și prin modestia lui caracteristică. Realizatorul acestui impresionant documentar, Sabin Dorohoi, reușind să imortalizeze momente care te fac să treci prin multe stări, de la bucurie până la lacrimi, puternice sentimente de emoție care potdescrie pe scurt filmul ”SWIM”.

La premiera filmului de la Petroșani, în sala noului cinematograf ”Victoria”, au fost prezenți regizorul și realizatorul filmului, Sabin Dorohoi, eroul principal Avram Iancu și parte din echipa care a constituit motorul acestei aventuri excepționale, iar emoțiile protagoniștilor au fost mult mai puternice, având în vedere că aceasta avea să ruleze acasă, în Valea Jiului.

”Puncta foarte bine Sabin Dorohoi faptul că a aflat că un român dorește să facă o premieră mondială, pentru a scoate în evidență forța ADN-ului românesc care este foarte puternic. Eu mă bucur foarte mult că iată, un alt român, un tânăr regizor, a avut această inițiativă de a surprinde pe peliculă această luptă de a încerca să arătăm lumii întregi cât de frumoasă și puternică este România. Așa că este momentul lui Sabin Dorohoi, el a fost 89 de zile pe Dunăre, au fost momente când a căzut din caiac, a scăpat chiar și o cameră de luat vederi, a suportat frig, a fost bătut de soare, tocmai pentru a se naște acest film de care astăzi ne putem bucura cu toții”, a spus Avram Iancu în preambulul difuzării peliculei.

Avram Iancu a unit Europa, pelicula ilustrează foarte bine atât momentele dramatice cât și cele comice, emoțiile întâlnirilor cu autoritățile din capitalele europei, cu românii din Europa aflați pe întreg traseul Dunării și momentele în care chiar exista pericolul de a se renunța la această aventură uluitoare. Însă, așa cum foarte bine a punctat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, cea mai mare emoție a fost la reîntâlnirea cu familia, la intrarea pe teritoriul românesc al Dunării.

Nu se pot descrie în cuvinte toate aceste momente, emoțiile pot fi simțite doar vizionând acest documentar excepțional. O premieră și un record de care s-a bucurat și Valea Jiului pe marele ecran al Cinematografului ”Victoria”, iar INTRAREA A FOST LIBERĂ!

Închei așa cum am spus și după vizionarea filmului: ”Mulțumesc Iancu Avram pentru modestia care te caracterizează. Mulțumesc Sabin Dorohoi și întregii echipe pentru că, din prima secundă a filmului și până la ultima, am trăit momente unice. Un român, un petroșenean, a unit simbolic Europa!”