Doi spotivi excepționali, umăr la umăr pentru o istorie comună, în anul Centenarului

Home Stiri la zi Doi spotivi excepționali, umăr la umăr pentru o istorie comună, în anul Centenarului
Doi spotivi excepționali, umăr la umăr pentru o istorie comună, în anul Centenarului

Doi remarcabili sportivi români, uniți de pasiunea pentru înot și de dragostea față de România Unită au pornit vner, 25 ma 2018, într-o cursă inedită intitulată „Umăr la umăr pentru o istorie comună”. Avram Iancu (din Petroșani) și Ion Lazarenco Tiron (din Basarabia) vor înota, îmă la umăr, pe ultimii o sută de kilometri ai râului Prut, pentru a marca astfel împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Cei doi înotători au plonja în Prut de la podul Oancea-Cahul și, potrivit sportivului Avram Iancu, vor înota până în locul în care Prutul îşi pierde identitatea ca râu, dar mai ales ca graniţă.

Cursa sportivă a celor doi înotători se va încheia, cel mai probabil, pe 27 mai 2018. Cei doi sportivi sunt însoţiţi pe râul Prut de un caiac în care se află Ulise Galu, din Braşov, cel care a fost alături de Avram Iancu şi în cursa acestuia de 2.860 de kilometri pe Dunăre, anul trecut.

”Forța constă în unitate!  Noi suntem uniți în cuget și în fapte. E felul nostru de a ne exprima! Nu vrem să secăm Prutul cum, odinioară, s-a dorit secarea Milcovului „dintr-o sorbire” , dar dorim să-l înotăm până în locul unde se varsă în Dunăre, acolo unde acesta își pierde identitatea ca râu și ca GRANIȚĂ. Trăiască ROMÂNIA!”, a declarat Avram Iancu înainte de plecarea în cursa de pe Prut.

Avram Iancu s-a făcut cunoscut în august 2016, când a reuşit să treacă înot Canalul Mânecii, iar în vara anului trecut a parcurs, fără costum de neopren şi labe de înot, întreg cursul Dunării, timp de 89 de zile. Ion Lazarenco Tiron se numără printre cei opt oameni care au reuşit să străbată înot cele şapte strâmtori ale lumii incluse în circuitul „Ocean’s Seven”. Acestea sunt: Canalul Mânecii, Gibraltarul, Canalul de Nord, ce leagă ţărmul irlandez de cel britanic, Canalul Catalina din California, strâmtoarea Molokai din Hawai, strâmtoarea Tsugaru din Japonia şi strâmtoarea Cook din Noua Zeelandă, ultima performanţă fiind stabilită în ianuarie 2018.