Șerban Ionescu, cetățean de onoare post mortem al municipiului Petroșani

Home Cultură Șerban Ionescu, cetățean de onoare post mortem al municipiului Petroșani
Șerban Ionescu, cetățean de onoare post mortem al municipiului Petroșani

Un moment de mare emoție s-a consumat sâmbătă seara la Cinematograful ”Victoria” din Petroșani, acolo unde, în avanpremiera filmului ”Țapinarii”, a avut loc nu doar un vernisaj inedit al artistului plastic Valeriu Mladin între lucrările căruia se numără și un extraordinar portret al marelui actor Șerban Ionescu, ci și o reîntâlnire a publicului din Valea Jiului cu soția regretatului actor Șerban Ionescu, nu mai puțin celebra actriță Magda Catone.

Evenimentul a fost prilejuit pe de o parte de festivitatea de deschidere oficială a programului cultural care va marca, în următoarele aproape 10 zile, aniversarea celor 70 de ani de la inaugurarea Teatrului Dramatic ”Ion D. Sârbu”, iar pe de altă parte, de ceremonia decernării titlului de Cetățean de onoare al Petroșaniului pentru cel care a fost marele actor român Șerban Ionescu.

”Am avut onoarea de o avea, astăzi, alături de noi pe una dintre marile actrițe ale teatrului românesc. Doamna Magda Catone a răspuns invitației și a participat la ceremonia de înmânare a titlului de Cetățean de Onoare post-mortem celui care a fost actorul Șerban Ionescu. În memoria și cinstea marelui actor, sala Cinematografului Victoria a găzduit și un vernisaj al artistului Valeriu Mladin, iar operele expuse îl înfățișează pe actorul Șerban Ionescu care va rămâne mereu în sufletele iubitorilor de teatru și film. Evenimentul de astăzi deschide, astfel, Gala Teatrului Dramatic ID Sîrbu din Petroșani dedicat aniversării celor 70 de ani de existență”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Actorul Șerban Ionescu s-a născut la Corabia, în 23 septembrie 1950 și a trecut la cele veșnice în 21 noiembrie 2012, după o cumplită suferință. Reputatul actor a avut mai multe reprezentanții pe scena teatrului din Petroșani, unde a fost repartizat, în 1982, după absolvirea IATC București. Aici a jucat rolurile principale în piesele ”Locțiitorul”, de Horia Lovinescu, ”Pluta meduzei”, de Marin Sorescu și ”În căutarea sensului pierdut”, de Ion Băieșu. În timpul stagiaturii efectuate la teatrul din Valea Jiului, Șerban Ionescu a fost distribuit de regizorul Mircea Mureșan în rolul lui Ion al Glanetașului din filmul în două serii ”Blestemul pământului, blestemul iubirii”. Interpretarea personajului imaginat de Liciu Rebreanu de către Șerban Ionescu a fost magistrală, lumea identificându-l pentru totdeauna cu acest personaj emblematic al literaturii noastre.

Actorul Șerban Ionescu a fost propus pentru acordarea distincției de Cetățean de onoare al municipiului Petroșani, de către primarul Tiberiu Iacob Ridzi și consilierii locali Mihai Barbu și Milu Vladislav.

Emoționată la ceremonia de la Petroșani a fost și actrița Magda Catone, cea care l-a cunoscut pe Șerban Ionescu la Petroșani și care i-a devenit mai apoi, soție. ”Mă întorc aici, cu sufletul deschis. Este o ocazie cu care sunt invitată să primesc titlul de cetățean de onoare post-mortem pentru Șerban Ionescu, soțul meu, care a muncit aici acum vreo 40 și ceva de ani, și ca mine, și-a făcut cum ziceam noi penitența dulce. Acum se transformă într-o formă de onorare a acestei etape pe care o bifăm”,  a spus Magda Catone.

Apreciata actriță va fi distinsă, la rândul său, alături de alți mari actori ai scenei românești contemporane, cu titlul de Cetățean de onoare al municipiului Petroșani, în cadrul unor ceremonii care vor avea loc în această seară, la Cinematograful Victoria din Petroșani, acolo unde Magda Catone și Claudiu Bleonț vor juca astă\i în piesa de succes ”Un bărbat și mai multe femei”, spectacol cuprins în ”Gala aniversară a teatrului din Petroșani”.