În comuna hunedoreană Băița s-a deschis ”Muzeul Textilelor”

Home Cultură În comuna hunedoreană Băița s-a deschis ”Muzeul Textilelor”
În comuna hunedoreană Băița s-a deschis ”Muzeul Textilelor”

Zestrea culturală a județului Hunedoara s-a îmbogățit cu un nou inedit muzeu, deschis în aceste zile, în comuna Băița: Muzeul Textilelor.

Muzeul Textilelor este un muzeu privat care lucrează cu colecţia de textile FARZ (Florica, Ana și Romulus Zaharia). Colecţia include textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea; o bogată colecţie de referinţă alcătuită din fibre, coloranţi, și structuri textile; precum și o bibliotecă de specialitate. Colecţia cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Forţa și unicitatea colecţiei FARZ este faptul că a fost sistematic și profesional formată cu atenţie la aspectele tehnice ale textilelor. Credem că este singura colecţie de acest tip din estul Europei. Muzeul Textilelor are trei locații, două în comuna Băiţa și una în satul Hărţăgani, toate în judeţul Hunedoara, România.

Locaţia principală a muzeului, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băiţa la 1857. În momentul de faţă, casa și grădina sunt în restaurare. Grădina casei va fi transformată într-o grădină de plante tinctoriale și de fibre textile. Corpul B, unde sunt locate spaţiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferinţe și un Art Café, este o clădire din anii șaizeci, care a fost magazinul universal al Băiţei. Corpul C al muzeului, unde producţia casnică textilă tipică zonei Hunedoara, exemplificată prin obiecte și o grădină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie ţărănească din satul Hărţăgani. Gospodăria are șase construcţii, trei dintre ele fiind datate și semnate de Tripon Petru, 1902, 1912, și Popa Aron, 1936. ”Am deschis pentru public corpurile B și C în 28 mai 2018. Ne propunem să terminăm restaurarea Corpului A în 2019, și să deschidem această locaţie publicului în 2020. Până la această dată, sala de conferințe a Corpului B și spațiul Art Café vor funcționa ca și galerii pentru expoziții temporare.
Misiunea Muzeului Textilelor include prezervarea, colectarea, cercetarea și împărtășirea colecţiei și a altor resurse cu specialiștii și publicul larg. Punctul principal al activităţilor este de a asigura un context global în care materialele textile românești și cele est europene precum și tehnologiile textile aferente să fie integrate. Alte obiective sunt crearea unui centru pentru cercetare și interacțiuni profesionale între experţi și tineri profesioniști din comunitatea profesională naţională și internațională și de a stimula aprecierea textilelor ca artă”, a declarat Florica Zaharia, inițiator și proprietar al acestui așezământ.

Colecția a fost făcută în ultimele patru decenii cu pasiune pentru textile, determinare și expertiză profesională de către Florica și Romulus Nicolae Zaharia împreună cu fiica lor Ana Teodora Drăguș. Florica Zaharia este Doctor în textile și Conservator Emerita a The Metropolitan Museum of Art, unde a profesat
pentru aproape jumătate din viață ca și conservator textile. Treisprezece ani a fost șefă a Department of Textile Conservation. Romulus Nicolae Zaharia este inginer în industria alimentară și un pasionat de istorie și de colecționat încă din tinerețe. Ana Teodora Drăguș este inginer în zootehnie și biotehnologie, un activ membru al comunității și un entuziastic participant în formarea colecției FARZ.

La evenimentul inaugural al acestui îndrăzneț proiect cultural din județul Hunedoara au fost prezenți și oaspeți de seamă, precum ambsadorul Statelor Unite – Hans Klemm și ambsadorul Marii Britanii  – Paul Brummell, ministrul pentru Românii de pretutindeni – Natalia Elena Intotero, parlamentarii hunedoreni Laurențiu Nistorși Ilie Toma, prefectul județului Hunedoara – Tiberiu Fabius Kiszely, conducerea Consiliului județean Hunedoara,  alte oficialități locale și o mulțime de invitați.

”Deschiderea Muzeului Textilelor, pe lângă o premieră în sine în țara noastră și în Europa de Est, reprezintă și oportunitatea de a promova tot ce au aceste locuri mai de preț, de la tradiții, până la ospitalitatea oamenilor. Și totul se datorează unui om cu inimă mare, îndrăgostit de acest colț de rai, doamna Florica Zaharia. Susținută din plin de familie, a reușit un lucru extraordinar: acela de a ne oferi o parte din roadele experienței acumulate la cel mai prestigios muzeu din Statele Unite, de a ne bucura ochii cu toate aceste obiecte uimitoare strânse pe parcursul mai multor ani, de a dezvolta și duce mai departe tradiția populară locală a țesăturilor. Chiar dacă este un muzeu privat, acest loc și proiectele viitoare vor reprezenta un punct de maximă atracție atât pentru specialiștii în domeniu, cât și pentru vizitatorii care vor veni aici să admire expoziția și să afle mai multe despra tehnica prin care se obțin obiectele de artizanat”, a spus vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara, Daniel Andronache.

”Începând de azi, Comuna Băița e mai atractivă prin deschiderea Muzeului Textilelor. Colecția cuprinde piese textile bidimensionale, costume accesorii și instrumentar textil din România, estul, centrul și vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrala, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Muzeul aparține familiei Florica, Ana și Romulus Zaharia, care după mulți ani s-au întors acasă, în România din SUA. Felicitări pentru aceasta inițiativă! Mulțumiri primarului Damian Diniș pentru susținerea acestei realizări”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni.

Datorită acestui muzeu, comuna Băița va începe să prindă viață și să-și pună în valoare tot ce are mai frumos. Arta și viața culturală românească sunt mai bogate odată cu deschiderea Muzeului Textilelor, pe care vă invităm să-l vizitați.