Petroșaniul și-a răsplătit actorii ”de top” în anul 70 al existenței Teatrului ”Ion D. Sârbu”

Home Cultură Petroșaniul și-a răsplătit actorii ”de top” în anul 70 al existenței Teatrului ”Ion D. Sârbu”
Petroșaniul și-a răsplătit actorii ”de top” în anul 70 al existenței Teatrului ”Ion D. Sârbu”

Mari actori ai artei teatrale și cinematografice sunt, în aceste zile, oaspeți ai comunității locale din Valea Jiului, odată cu momentul aniversar al Teatrului Dramatic ”Ion D. Sârbu” din Petroșani, care a împlinit 70 de ani de activitate. În urma unui demers remarcabil al primarului Tiberiu Iacob Ridzi, la propunerea consilierilor Mihai Barbu și Milu Vladislav, o parte dintre actorii invitați la Petroșani în aceste zile, au devenit, de duminică 27 mai, cetățeni de onoare ai municipiului Petroșani.

Desigur, dacă în ceea ce-l privește pe actorul Marius Stănescu, un produs 100% al Petroșaniului, oraș în care s-a născut și a studiat până la absolvirea liceului ori în ceea ce-l privește pe actorul Florin Plaur, slujitor al Thaliei numai pe scena Teatrului din Petroșani, decizia este una simplu de înțeles, poate că vă întrebați ce rațiuni au stat la baza atribuirii acestui titlu și unor artiști precum: Magda Catone, Emilia Popescu, Alice Barb sau Claudiu Bleonț. Răspunsul este unul cât se poate de categoric: cu toții au ales, la începutul carierei lor în teatru, cu zeci de ani în urmă, să-și facă stagiatura la Teatrul de Stat de la Petroșani.

Aici, la Petroșani, s-au cunoscut Magda Catone și Șerban Ionescu și tot de aici a început idila lor care s-a transformat în căsnicie. Tot de aici a fost ”racolat” Șerban Ionescu pentru rolul epocal ”Ion al Glanetașului” din filmul de mare succes ”Moromeții”.

Florin Plaur, Marius Stănescu, Magda Catone, Claudiu Bleonț și Emilia Catone au urcat sâmbătă, pe scena Cinematografului din Petroșani, în aplauzele publicului din Valea Jiului, pentru a primi, din partea primarului Tiberiu Iacob Ridzi, însemnele înnobilării cu titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani”. ”Carta Cetățenilor de Onoare ai municipiului Petroșani s-a îmbogățit, de pe acum, cu numele unor actori deosebiți. Mă bucură faptul că marii artiști ai teatrului românesc ne-au făcut onoarea de a accepta acest titlu. Artiștii Magda Catone, Emilia Popescu, Claudiu Bleonț sau Marius Stănescu, s-au întors la Petroșani, amintindu-ne că marile lor realizări artistice în teatru și cinema au avut ca punct astral de lansare, în anii tinereții, scena teatrului din Petroșani. Maestrul Florin Plaur ne este alături de o viață, iar actori precum Șerban Ionescu și Ilie Ștefan au rămas în memoria iubitorilor de teatru din Petroșani și după trecerea lor în eternitate. Le mulțumesc, tuturor, pentru tot ceea ce au făcut pentru teatru, pentru arta și cultura românească, la Petroșani și pretutindeni”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Cu toate că, în urmă cu 30-34 de ani când au poposit la Petroșani, ca absolvenți ai IATC București, astăzi celebri actori au privit acest lucru ca pe o ”pedeapsă”, cu toții consideră acum că alegerea lor a fost una providențială. ”Pentru mine nu a fost o pedeapsă faptul că am debutat la Petroșani. A fost o alegere: a trebuit să aleg între Petroșani șI Reșița. Am ales Petroșani pentru că venit în locul unde se scot cărbunii. Cărbunii dau căldură, cărbunii dau lumină. Era întuneric aici, dar tot aici se scotea material primă care dădea, dă ș va mai da căldură și lumină. Aici am descoperit prietenia, la 21 de ani, după armată. Am crescut prin cei 7 ani petrecuți aici în matca familiei Barbu, care ne-au fost frate, soră, duhovnic, inspirator. Am învățat de la ei. Foarte mult a contat Petroșaniul în ceea ce eu am devenit. Ultima îmbrățișare, aici în Petroșani, de “la revedere” am avut-o de la doamna Stănescu în 17 decembrie. Esențial este unde îți sunt prietenii”, a spus, la ceremonia de sâmbătă, Claudiu Bleonț.

”Am fost foarte surprinsă de acest gest. Lumina noastră în acele timpuri destul de înfrigurate a fost Mihai Barbu șI doamna mea directoare, doamna Stănescu. A fost un director care ne-a lăsat să mergem la București”, a recunoscut și actrița Emilia Popescu.

Onorați și chiar surprinși de decizia Consiliului local Petroșani de a le acorda titlul de cetățean de onoare al acestui oraș s-au declarat și petroșeneanul Marius Stănescu, dar și Magda Catone sau Florin Plaur.

Darul actorilor pentru comunitatea Petroșaniului a fost, și de această dată, prezentarea unei excepționale piese de teatru, ”Un bărbat și mai multe femei”, considerată drept ”actul de identitate” al actorilor Magda Catone și Claudiu Bleonț, piesă rejucată la Petroșani la mai bine de trei decenii după debutul acesteia, tot pe scena teatrului din Valea Jiului. ”Mă bucură faptul că scena Cinematografului din Petroșani a găzduit, în premieră, o reprezentație artistică de mare clasă. Magda Catone și Claudiu Bleonț ne-au oferit o doză culturală, piesă care pentru ei reprezintă “actul de identitate”, iar pentru comunitatea din Petroșani este piesa de debut a celor doi actori consacrați”, a mai spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Gala aniversară a Teatrului ”Ion D. Sârbu” continuă la Petroșani, orașul devenit pe bună dreptate în aceste zile un adevărat loc de pelerinaj al marilor actori ai României, spre bucuria publicului iubitor de teatru din Valea Jiului.