Dacian Cioloș crede în șansa de dezvoltare a Văii Jiului, cu și prin oamenii acesteia

Home Politică Dacian Cioloș crede în șansa de dezvoltare a Văii Jiului, cu și prin oamenii acesteia
Dacian Cioloș crede în șansa de dezvoltare a Văii Jiului, cu și prin oamenii acesteia

Reprezentanții Platformei România 100 și cei ai Uniunii Salvați România (USR) s-au aflat timp de o săptămână în Valea Jiului pentru a vorbi cu oamenii în cadrul unor ateliere de lucru pe teme sociale, economice, culturale și politice, în dorința lor declarată de a da o mână de ajutor dezvoltării acestei regiuni.

După atelierele de dezbatere care au avut loc la Lupeni, Petroșani și Petrila, vineri, 1 iunie 2018 la Universitatea din Petroșani, fostul Prim Ministru al României, Dacian Cioloș – președintele Platformei România 100 și deputatul Dan Barna – președintele Partidului Uniunea Salvați România au concluzionat primele rezultate ale acțiunii comune derulate de cele două formațiuni politice, cu privire la ”Viitorul Văii Jiului – Perspective de dezvoltare durabilă”.

Cu acest prilej, la dezbaterile de la Petroșani au mai fost prezenți deputatul USR Cristina Prună (inițiator al acestui demers politic și social), fostul ministru al Muncii – Dragoș Pîslaru (co-fondator al Platformei România 100), fostul secretar de stat în Ministerul Culturii – Oana Bogdan.

Fostul premier Dacian Cioloș apreciază că există soluții simple și eficiente pentru Valea Jiului. Acesta este de părere că, spre exemplu, o coagulare a localităților care compun această microregiune într-un mare centru urban oferă posibilitatea de a atrage resurse inimaginabile chiar în acest moment, iar actualele orașe pot să funcționeze pe modelul sectoarelor din București. Ideea nu este nouă, teza abordării unitare a problemelor ce țin de perspectivele de dezvoltare a Văii Jiului, inclusiv teza constituirii unei conurbații administrative fiind adusă în atenție și de alți actori politici ori strategi de dezvoltare economico-socială a regiunii, din păcate, până acum, fără succes.

”Unificarea funcțională a orașelor din Vale poate rezolva problema ineficienței birocratice a administrației, poate accelera construcția de proiecte pentru perioada următoare și creșterea resurselor financiare. Ideea este rezultanta proiectelor începute în 2016 și a consultărilor din aceste zile cu cetățenii din Valea Jiului făcute de Platoforma România 100. Vom lucra la redactarea proiectului de lege care să permită o astfel se fuziune cu toate piedicile legislației din România care nu prevede reguli clare pentru o asemenea inițiativă. Ne bazăm pe dorința clară exprimată a cetățenilor din zonă pentru a ne asigura ca proiectul va avea susținere locală și centrală”, a declarat la Petroșani, Dacian Cioloș.

În opinia acestuia, Valea Jiului, la fel ca întreaga Românie, are nevoie de o schimbare de mentalitate și de mai multă atitudine. Cioloș e de părere că oamenii din comunitatea Văii Jiului trebuie să înceapă ei înșiși să se implice în schimbarea destinului acestei zone și să nu mai aștepte să vină cineva de altundeva să facă acest lucru. În acest sens, fostul premier apreciază faptul că deja, la nivelul societății civile din Valea Jiului, există o serie de oameni implicați în astfel de proiecte, grupuri de inițativă locală care pun în mișcare, vrând-nevrând și angrenajul administrativ local și central.

”Nu suntem singuri. Dacă am făcut pasul de implicare civică și politică l-am făcut cu încrederea că nu suntem singuri și cât mai mulți vor înțelege că lucrurile nu se schimbă fără implicare. La fel și într-o zonă precum Valea Jiului dacă oamenii de aici nu se implică, nu o să se întâmple din altă parte”, a mai spus în cadrul dezbaterilor de la Petroșani, Dacian Cioloș.

Reprezentanții Platformei România 100 și cei ai USR au mai arătat că, în urma dezbaterilor derulate aici în ultimele zile, vor demara proiecte care să redea speranța și demnitatea locurilor zonei și pentru a-i ajuta să-și facă o viață mai bună.