Nicolae Tașcă și drumul de la ”Jurnalul Văii Jiului” la ”Jurnalul socio-politic 2003-2018”

Home Stiri la zi Nicolae Tașcă și drumul de la ”Jurnalul Văii Jiului” la ”Jurnalul socio-politic 2003-2018”
Nicolae Tașcă și drumul de la ”Jurnalul Văii Jiului” la ”Jurnalul socio-politic 2003-2018”

14 ani de carieră jurnalistică în cadrul publicației ”Jurnalul Văii Jiului” și 400 de editoriale scrise în perioada 2003-2018 sunt principalele argumente care au stat la baza deciziei luate de jurnalistul Nicu Tașcă (director al publicației ”Jurnalul Văii Jiului”) de a face saltul personal de la statutul de ”scriitor la ziar” la cel de ”scriitor editoral”.

Așa s-a născut prima carte de autor semnată de Nicolae Tașcă, apărută de curând sub egida prestigioasei Edituri ”Presa Universitară Clujeană” ce funcționează la Cluj sub patronajul Universității Babeș-Bolyai. Cartea, intitulată ”Observator” a fost vernisată pe data de 1 iunie 2018 și în Valea Jiului, la Petroșani, evenimentul fiind cuprins, grație directorului teatrului din Petroșani, Cosmin Rădescu, în programul cultural al ”Galei aniversare a teatrului I.D. Sîrbu”. De altfel, actorilor Cosmin Rădescu, Ionel Stoica, Dragoș Măceșanu li se datorează și momentul artistic generat de lectura câtorva din capitolele cărții lui Tașcă, reprezentând editoriale ale acestuia, publicate de-a lungul vremii în ”Jurnalul Văi Jiului” dar care, peste ani, se dovedesc a fi (din păcate ?!… din fericire ?!…) la fel de actuale.

În fața unui public select, format mai ales din prieteni ai autorului, dar și din câțiva dintre ”subiecții” activității sale
jurnalistice, am fost onorat să vorbesc și eu despre colegul și prietenul Nicu Tașcă, dar și despre cartea acestuia,
răspunzând astfel unei invitații lansate chiar de autor. Desigur, cuvintele mele sunt mai puțin importante în a fi evidențiate aici și acum, cu atât mai mult cu cât despre prima producție literară  a jurnalistului Nicolae Tașcă au vorbit, evident cu mult mai multă autoritate, sociologul Valentin Fulger de la Universatea din Petroșani și proectorul instituției academice, pofesorul universitar Eduard Edelhauser.

”Cartea lui Nicu Tașcă are o cronologie întinsă pe mai bine de 14 ani, deci nu e o carte scrisă sub imperativele de moment dictate de o avansare profesională sau din dorința de a-și vedea numele tipărit pe o copertă. Cartea este o colecție de adevăruri de opinie, dar care relevă în același timp cunoștințele sociale pe care autorul și le-a însușit în urma absolvirii specializării Psihosociologie de la Universitatea din Petroșani”, a spus Valentin Fulger, sociologul care semnează, de altfel, prefața volumului de autor al lui Nicolae Tașcă.

În opinia prof.univ.dr.ing.Eduard Edelhauser, volumul ”Observator” al lui Nicolae Tașcă este o încercare curajoasă prin care acesta și-a asumat, încă o dată, judecățile de valoare emise în cei aproape 15 ani de carieră jurnalistică. ”Lucrarea îndeplinește condițiile unei lucrări din categoria cărților de analiză a vieții socio-politice și este vizibilă experiența autorului în această materie. Autorul știe și ”despre ce” vorbește și ”cui” se adresează. Apreciez că o persoană care citește această lucrare recunoaște că evoluția României și a Văii Jiului a urmat de multe ori previziunea autorului”, a spus profesorul universitar Eduard Edelhauser.

Pentru Nicu Tașcă, apariția acestui volum nu este doar o simplă culegere de texte jurnalistice, ci o introspecție redundantă asupra realităților trăite în Valea Jiului, dar și încă o dovadă a faptului că jurnalismul nu este doar o
simplă cronică a timpului prezent. ”Nu știu dacă să mă bucur sau să mă întristez că multe din chestiunile pe care
le-am simțit și le-am scris în primii ani de după 2000 sunt încă și astăzi actuale. Știu însă că meseria de jurnalist este una atât de frumoasă, încât fie că sunt sau nu iubit sau acceptat, fie că sunt sau nu criticat ori înjurat, simt că e și de datoria mea să continui să o fac”,
explică jurnalistul Nicolae Tașcă.

În concluzie, nu-mi rămâne decât să vă invit să căutați cartea ”Obiectiv” a lui Nicolae Tașcă, fie pentru a rememora momente cărora le-ați fost și dumneavoastră martori în ultimul deceniu și jumătate. În același timp vă recomand să nu așteptați alți 14 ani până la următoarea ”colecție de editoriale” semnate Nicu Tașcă, deoarece aveți acum șansa, în print sau on-line, de a-l citi în fiecare săptămână.