Dacă vă mai îndoiți încă de faptul că teatrul este într-adevăr cea de-a șaptea artă, înseamnă că ați ratat spectacolul ”Caramitru-Mălăiele, câte-n lună și în stele”. Așa cum, dacă ați reușit să ”prindeți” un loc la reprezentația de sâmbătă, 2 iunie 2018 a acestei piese la Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani, atunci în mod categoric, de vă mai frâmănta, în ceea ce-i privește pe Ion Caramitru și Horațiu Mălăiele, dilema shakespeareană ”A fi sau a nu fi… mari actori ai scenei românești” și aceasta a fost definitiv spulberată.
Mai mult, cireașa de pe tortul unui produs teatral de mare artă, medierea muzicală a excepționalului violoncelist Adrian Naidin în ”duelul” actoricesc al celor doi titani ai scenei românești, s-a dovedit a fi un răspuns evident la întrebarea: ”Ce pot avea în comun poezia și muzica ?” În mod cât se poate de clar, reprezentația de la Petroșani a spectacolului ”Caramitru, Mălăiele – câte-n lună și în stele” a fost nu doar un spectacol de excepție, ci și o pledoarie a unui trio formidabil pentru poezie, muzică și teatru de calitate, într-un timp în care și aceste muze par a fi compromise de amalgamul de ”șușe” de pe scena românească.
Am redescoperit cu plăcere, în acest nou spectacol ”cadou” pentru aniversarea celor 70 de ani de teatru la Petroșani, nu doar trei artiști senzaționali, ci și un fascinant duel în sunete și versuri ce-i aduc în actualitate pe Sorescu, Eminescu, Topârceanu, Arghezi sau Nichita ori pe Shakespeare sau La Fontane, totul într-o combinație excepțională cu replici de umor fin, elegant, chiar deochiat, un spectacol capabil să te plimbe înainte și înapoi, între dramă și comedie iar, într-un final, să-ți izbească, de-a dreptul, tâmpla de stele…
Categoric, cei care au redactat invitația la acest eveniment artistic de anvergură, n-au greșit cu nimic când au spus că: ”Horațiu Mălăiele rămâne un geniu comic care a demonstrat din plin că are la îndemână toate subtilitățile minții și ale sufletului, pe care le atinge folosind toate mijloacele artei.” Așa cum, la fel de clar este că ”Ion Caramitru recită răscolitor, imaginând cu inteligență și ingeniozitate, răspunsuri pe măsură unui Mălăiele vulcanic, irezistibil și plin de umor”.
Nota bene, violoncelistul Adrian Naidin este cel care nu doar că a acceptat invitația de a da ritm acestui spectacol neconvențional de cuvinte și sunete, ci este cel care a reușit să completeze, cu talent, emoție și umor, tabloul unui spectacol-eveniment pe care publicul din Petroșani nu-l va uita multă vreme de aici înainte, fapt confirmat cât se poate de categoric de aplauzele care au însoțit întreaga reprezentație, și care la final, aproape că nu le-a mai permis celor trei mari artiști să părăsească scena unui spectacol pe care ni l-am fi dorit nesfârșit.
Cum ”piesa-i gata”, ne rămân la îndemână cele 7 îndemnuri primite de la Horațiu Mălăiele: ”Vă rog ca, în continuarea vieții voastre, să încercați să reușiți să respectați aceste sfaturi: 1. Să râdeți ! Pentru că râsul e muzica sufletului. 2. Să vă jucați ! Joaca e secretul tinereții. 3. Să citiți ! Acesta e secretul înțelepciunii. 4. Să gândiți ! Este izvorul puterii. 5. Să fiți buni ! Să fiți buni nu vă costă nimic, să fiți buni, e calea spre fericire și drumul spre cheia succesului. 6. Să iubiți ! Este rațiunea de a trăi. 7. Mergeți la teatru ! Teatrul e bucuria sufletului.”
În final,
În bonton cu evenimentul,
Îmi încerc și eu… talentul.
Și vă spun c-a fost divin
Violoncelistul Naidin.
V-aș mai spune și-alte cele,
Dar le-a spus el, Mălăiele.
Sigur, dacă-aveți în plus un… litru
Mă risc să vă recit precum Caramitru.
Știu…
Câte-n lună și în stele,
Par acum vorbele mele.
Cert e că la Petroșani
Teatru-a fost cât pentru-n an
Credeți-l pe…
Tiberiu VINȚAN