Alpiniștii pompieri hunedoreni în elita echipelor de salvare de la înălțime din întreaga lume

Home Stiri la zi Alpiniștii pompieri hunedoreni în elita echipelor de salvare de la înălțime din întreaga lume
Alpiniștii pompieri hunedoreni în elita echipelor de salvare de la înălțime din întreaga lume

Pompierii alpiniști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara„ al județului Hunedoara au participat la cea mai faimoasă competiție a echipelor de salvare de la înălțime din lume. Echipa hunedoreană este compusă din: plutonierii major Iulian Spătaru, Andrei Chirilă, Varga Zsolt, Florin Gavrilă, Daniel Sonoc, plutonier adjutant Marian Albu și paramedic Cristian Albu.

Competiția, intitulată Grimpday 2018, ajunsă la cea de-a XIII-a ediție, a fost organizată în Namur, Belgia și a reunit servicii profesioniste de salvare din întreaga lume (pompieri, protectie civilă, armată, poliție), fiind dedicată în primul rând salvării din mediul urban.

Timp de două zile, cei 200 de specialiști în cățărare au avut de rezolvat o serie de scenarii complexe. Probele de concurs au presupus salvarea unor victime suspendate sub viaductul Beez, la 42 de metri înăltime de râul Meuse, sau izolate pe acoperișul fostei gari din Namur precum și parcurgerea unui traseu pe coardă, până la 40 de metri înălțime, sub un viaduct care trepida datorită traficului intens.

Una dintre cele mai grele probe a constat în salvarea unui om aflat la etajul 1 al unei clădiri. Alpinistul trebuia să coboare de la etajul 3 și să realizeze o parcurgere pe plafonul de sub etajul 2 cu victima asigurată și așezată pe o targă.

Inspectorul șef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean, se declară încântat de evoluția echipei de alpiniști la competiția Grimpday și apreciază că este foarte important și eficient ca și la locul de muncă oamenii să își poată urma pasiunile. ”Dăruirea, pasiunea și pregătirea continuă a fiecărui pompier sunt cheia succesului în intervențiile sau salvările dificile”, a declarat lt.col. Viorel Demean.