Regal de teatru la aniversarea celor 70 de ani de existență ai Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani

Home Cultură Regal de teatru la aniversarea celor 70 de ani de existență ai Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani
Regal de teatru la aniversarea celor 70 de ani de existență ai Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani

Dacă de-a lungul celor 70 de ani ai existenței sale, teatrul din Petroșani a fost, așa cum remarca actrița Cezara Dafinescu, o adevărată pepinieră de actori, care a dat mari valori Teatrului Național din București și marilor scene de teatru din întreaga țară, în aceste zile aniversare, marcate prin excepționala ”Gală a Teatrului Ion D. Sîrbu”, Valea Jiului a avut fericita ocazie de a fi gazda unui regal artistic de calibrul unui adevărat festival național de teatru.

Pentru publicul iubitor de teatru din această zonă, finalul unei alte stagiuni de succes a trupei de artiști ai Teatrului ”Ion D. Sîrbu” s-a completat admirabil cu prezența la Petroșani a unor actori precum Magda Catone, Claudiu Bleonț, Cezara Dafinescu, Emilia Popescu ori Bianca Holobuț – a căror carieră profesională a debutat ori s-a intersectat, la un moment dat cu, scena teatrului din Petroșani. Tabloul unui festival artistic de zile mari s-a completat, în mod evident, cu prezența pe scena Teatrului ”Ion D. Sîrbu” a unei serii întregi de actori de prestigiu, precum: Ion Caramitru, Horațiu Mălăiele, Marcel Iureș, Maia Morgenstern, Florin Piersic jr., Dan Puric, Marian Rîlea, Claudiu Istodor ș.a. dar și a unor instituții teatrale de top din țara noastră, precum Teatrul Național ”I.L. Caragiale” București, Teatrul de Comedie București, Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova, Teatrul de Stat Evreiesc București, Teatrul ”Aureliu Manea” Turda, Teatrul Act București, Compania de Teatru Dan Puric sau Opera Română din Craiova și Filarmonica ”Oltenia” Craiova.

Timp de 10 zile, fie pe scena din sala mare a Teatrului ”Ion D. Sîrbu”, fie la noua sală ”ARTElier”, fie la Cinematograful ”Victoria”, fie pe esplanada din fața teatrului sau pur și simplu, pe străzile orașului, oamenii care îndrăgesc teatrul, muzica, poezia și dansul au putut viziona spectacole pentru toate gusturile și pentru toate generațiile, la acest adevărat festival cultural pentru reușita căruia și-au dat mâna echipa Teatrului ”Ion D. Sîrbu”, Consiliul județean Hunedoara, Primăria și Consiliul local Petroșani, societatea civilă din Valea Jiului, maestrul Ion Barbu și, nu în ultimul rând, publicul spectator.

În tot acest timp, au fost puse în scenă piese remarcabile ale dramaturgiei românești și universale precum ”Visul unei nopți de vară” (de William Shakespeare), ”Un bărbat și mai multe femei” (de Leonid Zorin), ”Elefantul din cameră” (de Sarah Ruhl), ”Jumătatea mea, bărbatul” (de George Arion), ”Absolut!” (după Ion Creangă), ”Profesiunea doamnei Warren” (de G. Bernard Shaw) sau ”Carmina Burana” (de Carl Orff), dar și proiecte dramaturgice speciale precum marșul inițiatic și puzzle-ul literar ”Sîrbu de la A la Z”, recitalul de dans ”El Amor”, recitalul de poezie ”Treptele Unirii”, spectacolele pentru copii ”Drumul lui Făt Frumos”, ”1001 de povești” sau spectacolele de gală ”Stage Dogs”, ”Câte-n lună și în stele” sau ”Despre teatru”. Să mai adăugăm la toate acestea, ceremoniile de înnobilare a unor mari actori români cu titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani”, prezentarea peliculei cinematografice ”Țapinarii” de Ioan Cărmăzan (un film cu emblematicul actor Șerban Ionescu – un alt debutant în ”pepiniera de actori” de la Petroșani), vernisajele artistice de pictură și metaloplastie avându-i ca autori pe pictorul Valeriu Mladin, respectiv pe actorul Florin Teacă Plaur ori alte și alte acțiuni și activități culturale pe care, poate în avalanșa de evenimente, ochiul reporterului le-a pierdut din vedere. Toate acestea la un loc alcătuiesc tabloul unei aniversări pe măsura celor șapte decenii de viață și intensă activitate culturală a Teatrului din Petroșani, pentru care managerul Cosmin Rădescu dar și toți organizatorii, producătorii, și artiștii deopotrivă, merită din plin aprecierile noastre.

Cum viața întreagă e o ”scenă”, bucuria aniversării celor 70 de ani de teatru în Valea Jiului e și pentru noi, modești ”actori” cu rol de spectatori, mult mai frumoasă datorită vouă, prieteni ai echipei minunate a Teatrului ”Ion D. Sîrbu”. Pentru că ne faceți să râdem, să plângem și să trăim cu plăcere, la intensitate maximă, astfel de sentimente, de pe covorul roșu vă spunem azi, în cor, cu toată ființa noastră: MULȚUMIM și LA MULȚI ȘI FRUMOȘI ANI !