Lansare de carte la Deva / „Revelații, resuscitări, regrete”, de Daniel Marian

Home Cultură Lansare de carte la Deva / „Revelații, resuscitări, regrete”, de Daniel Marian
Lansare de carte la Deva / „Revelații, resuscitări, regrete”, de Daniel Marian

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat la începutul lunii iunie lansarea volumului de versuri „Revelații, resuscitări, regrete”, semnat de poetul și publicistul Daniel Marian. Volumul a apărut la Editura Ecreator din Baia Mare în anul 2018.

Nume foarte bine cunoscut iubitorilor de literatură, prezență permanentă în paginile literare și nu numai, cu poezie, cronică literară, analize politice, Daniel Marian este cu adevărat un om al cetății care a dovedit că nu poate rămâne indiferent la evenimentele și fenomenele care îl înconjoară. Fie că e vorba de literatură, de critică literară, de analize socio-politice, Daniel Marian a fost și este conectat în permanență la tensiunea cea mai înaltă a vieții. Toate gândurile, toate frământările și le-a transpus, de-a lungul anilor, în numeroasele volume de poezii care reprezintă, ca să cităm titlul unui volum al său, adevărate haremuri de cuvinte. Pentru că, într-adevăr, Daniel Marian iubește rostirea, iubește cuvintele pe care le strunește cu artă, cu un cert talent literar, talent cu care reușește să creeze un univers liric inconfundabil. Poeziile „marca” Daniel Marian sunt mostre de sensibilitate, de cizelare a cuvântului, de căutare a sensurilor ascunse în fiecare vers.

”Volumul pe care l-a lansat cu această ocazie, „Revelații, resuscitări, regrete”, cuprinde poezii de o îndrăzneață modernitate care, însă, nu le știrbește deloc sensibilitatea și, mai ales, mesajul estetic și conținutul liric. Facem cunoștință, astfel, cu un Daniel Marian frământat de mari interogații legate de viață, de iubire, de sensul existenței, toate spuse în cuvinte puține, aproape cu valoare aforistică”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

O caracterizare perfectă a poeticii lui Daniel Marian o face editorul Ioan Romeo Roșiianu în postfața pe care o semnează. Aflăm, astfel, că „scrierea lui este calculată, fiecare cuvânt fiind învestit cu maxim de esențe, îndelungul exercițiu liric fiind ușor vizibil, el mânuind cu dexteritate de artizan tradiția genului, forțând adesea limitele tocmai pentru a obține maximul”.

”Ne-am bucurat că am avut ocazia să organizăm o lansare a unui nou volum de poezie, pentru că poezia ne este necesară, ne bucurăm că Daniel Marian ne-a dăruit un nou volum care îi pune din nou în lumină talentul incontestabil. Cu siguranță, Daniel Marian nu și-a epuizat nici pe departe rezervele poetice, încărcătura lirică de care dispune, de aceea ne vom mai întâlni de multe ori, de aici înainte, ca să lansăm noi volume de poezie, de cronici literare semnate Daniel Marian”, a mai adăugat Ioan Sebastian Bara.

La final poetul a oferit autografe doritorilor.