Cristian Resmeriță, sprijin pentru pensionarii din Valea Jiului prin legi și atitudini politice și publice

Home Politică Cristian Resmeriță, sprijin pentru pensionarii din Valea Jiului prin legi și atitudini politice și publice

Pentru senatorul hunedorean Cristian Resmeriță, problemele pensionarilor și, în mod special, soluționarea aspectelor semnalate de pensionarii din Valea Jiului, au constituit și constituie o parte importantă din activitatea sa politică și parlamentară. Fie și doar din acest simplu considerent, acuzațiile primite de către acesta din partea, culmea!, unui coleg deputat social-democrat, Ilie Toma, sunt pe cât de neadevărate, pe atât de incorecte.

Nu este deloc un secret pentru pensionarii Văii Jiului, mai ales pentru cei din Organizația PSD Lupeni, faptul că aceșta au avut întotdeauna un sprijin corect și concret din partea lui Cristian Resmeriță, ori de câte ori acest lucru i-a fost solicitat. Nu puțini sunt cei care nu au uitat că încă de la primul său mandat de parlamentar, în 2012, Cristian Resmeriță a făcut  demersurile prin care, la solicitarea unor cetăţeni din colegiul său, Parlamentul a supus spre dezbatere şi adoptare modificarea art. 56. alin 5. din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii.  Așa cum oamenii nu au uitat că, din nefericire, acestea au fost însă respinse de ministrul liberal al Muncii, Mariana Câmpeanu, la vremea respectivă ea însăși fiind deputat de Hunedoara.

Deputatul Cristian Resmeriţă şi-a continuat însă activitatea pe această temă şi a readus în atenţia Camerei Deputaţilor acest subiect. Ultimul demers a fost făcut în data de 10 mai 2016, printr-un amendament de modificare la Legea 155/2015 care, prin adoptarea art. 56 din Legea 263/2010 alin. 5 modifică stagiul complet de cotizare pentru persoanele prevăzute la art. 30 alin (1) lit (a ). „De când am constatat această nedreptate pe care Guvernul PDL a făcut-o pentru pensionarii mineri, am făcut din acest subiect obiectivul prioritar al mandatului meu de deputat. Această promisiune pe care mi-am asumat-o în faţa miilor de pensionari ai Văii Jiului a  fost rezolvată, şi-i mulţumesc preşedintelui PSD şi colegului meu Liviu Dragnea pentru sprijinul acordat în acest sens, aşa cum le mulţumesc tuturor celor care au făcut front comun ca să reuşim îndreptarea acestei erori, ce a afectat oamenii care au muncit ani grei în subteran”, spunea, la vremea respectivă, actualul senator PSD Cristian Resmeriță.

În acest context, afirmațiile deputatului Ilie Toma, cum că senatorul Cristian Resmeriță nu este corect informat asupra măsurilor legislative din Legea pensiilor care-i privesc pe mineri și energeticieni, în condițiile în care acesta se numără chiar printre inițatorii modificărilor pozitive la Legea Pensiilor pentru acestea, este cât se poate de hilară.

„Conform art. 196 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la data intrării în vigoare a legii – 01.01.2011-au fost abrogate prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. În aceste condiţii, persoanele care au lucrat în locuri de muncă încadrate în fostele grupe I-a şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, s-au pensionat până la data de 2.11.2008 şi au primit o majorare de punctaj în perioada octombrie 2008 – octombrie 2009 vor beneficia de o majorare a punctajului în conformitate cu prevederile art.169 din legea sus menţionată”, se arătă  în proiectul de lege inițiat chiar de fostul deputat Cristian Resmeriță. În baza acestei prevederi legislative, mii de dosare au intrat în recalculare.

Din  păcate, mulţi dintre pensionarii aflaţi acum la vârste venerabile, nu şi-au îndeplinit dorinţa de a-şi vedea pensiile recalculate şi au plecat cu sufletele neîmpăcate, într-o… „lume mai bună”. Iar oamenii nu uită că, actualul deputat Ilie Toma este cel care a promis, atunci când a fost directorul Casei de Pensii Hunedoara, că vor fi recalculate pensiile pentru cei văduviţi de OUG 100/ 2008, care urma să fie pusă în aplicare prin Legea 192/2015.

Putem spune că senatorul Cristian Resmeriţă este singurul care a luptat şi luptă pentru recunoaşterea drepturilor pensionarilor mineri şi a altor categorii sociale. Chiar dacă, în prezent, ”bâlbele” legislative și atitudinea greu de înțeles a unora sau altora dintre parlamentarii puterii și opoziției, care nu fac decât să deruteze și mai mult o categorie de pensionari mineri care nu vor altceva decât recunoașterea muncii lor și a unor drepturi similare de pensie cu ale celorlalți pensionari din acest sector, senatorul Cristian Resmeriță nu a abandonat însă lupta şi își propune ca, alături de alţi colegi parlamentari ori chiar împotriva voinței acestora, să facă în așa fel încât, prin mijloacele pe care le are la dispoziție, legile favorabile date pensionarilor din minerit să fie respectate și valabile pentru toți foștii mineri, indiferent de data la care aceștia s-au pensionat.

În mod categoric, parlamentarii hunedoreni, şi în special cei social-democraţi, trebuie să colaboreze în acest scop şi să dea un exemplu pozitiv pentru alegătorii lor, prin identificarea celor mai bune soluţii pentru dezvoltarea economico- socială a judeţului şi implicit şi a Văii Jiului. Așa cum s-a întâmplat și atunci când proiectele lui Cristian Resmeriță inițiate în sprijinul celor care au suferit pierderi salariale în timpul guvernării PD-L au fost susținute de colegii parlamentari, de Guvern și de coaliția majoritară formată în jurul PSD, fapt care s-a cocretizat, după cum se știe, prin măsură adoptată atunci: majorarea salariilor şi pensiilor.

Preocupările senatorului Cristian Resmeriță pentru oamenii din regiunea pe care o reprezintă în Parlament sunt evidențiate, pe lângă iniţiativele legislative în beneficiul acestora, și de intersul arătat față de soarta multora dintre obiectivele Văii Jiului, cum ar fi CEH, drumul către Herculane, problematica spitalelor care urmau să se închidă prin comasare, drepturile mamelor aflate în concediul de maternitate sau lobby-ul făcut la Guvern  pentru acordarea fondurilor necesare derulării investiţiilor în infrastructura locală din orașele Văii Jiului și alte activități parlamentare sau politice care, indiferent cine ce-ar spune, sunt vizibile și rămân apreciate de electoratul din Valea Jiului.