Școlile din Lupeni se modernizează cu bani europeni

”Viitorul comunității noastre depinde de modul în care vrem și știm să ne ocupăm, permanent, de copii. De educația acestora, atât în școală cât și în afara școlii. Iar noi, administrația locală, încurajăm tocmai acest tip de atitudine, cu convingerea că nimic nu e prea scump și totul e necesar atunci când este vorba despre copiii din municipiul Lupeni”, este de părere primarul Lucian Resmeriță.

Pornind de la aceste considerente, administrația publică locală din municipiul Lupeni și-a propus să abordeze, în mod prioritar, nevoile de dezvoltare și modernizare a rețelelor de educație din localitate. ”Poate că, având în vedere și experiența mea în ceea ce privește sistemul de învățământ, înțeleg foarte bine care sunt cerințele dezvoltării unui învățământ de calitate și, ca primar, mi-am asumat responsabilitatea de a face tot ceea ce este necesar pentru ca infrastructura educațională din municipiul Lupeni să fie una care să poată asigura cadrul necesar unui învățământ de cel mai înalt nivel pentru copiii noștri”, spune primarul Lucian Resmeriță.

În acest scop, Primăria Lupeni a depus pe Axa 10 de finanțare europeană a unor programe de dezvoltare locală, un număr de 4 proiecte pentru tot atâtea școli la care se intenționează derularea unor investiții semnificative în modernizarea și dotarea acestora. ”Avem un proiect pentru Liceul Tehnologic, unul pentru o grădiniță și alte două pentru tot atâtea școli gimnaziale. Pornind de la realitățile momentului pe piața muncii, am înțeles că mediul economic are nevoie de angajați cu un nivel cât mai mare de pregătire profesională. Venim în întâmpinarea acestei nevoi, tocmai prin investițiile pe care vrem să le facem în acest scop la Liceul Tehnologic. Am cuprins aici, în proiectul nostru pe fonduri europene, nu doar reabilitarea spațiilor școlii, ci și modernizarea atelierelor școlii. Pornim de la ideea că degeaba avem un liceu tehnologic, dacă nu avem în structura acestuia ateliere școlare corespunzătoare în care elevii să învețe să devină sudori, electricieni, mecanici sau tâmplari. Asta cu atât mai mult cu cât, din acest an, avem în cadrul acestui liceu, și șansa de a derula parteneriate cu agenții economici, în cadrul învățământului de tip dual, în care elevii pot nu doar să beneficieze de o serie de avantaje pecuniare și de șansa de a învăța meserie direct de la reprezentanții unor firme de succes, ci au asigurat chiar și un loc de muncă la aceste firme după finalizarea studiilor profesionale”, explică primarul Lucian Resmeriță.

Pentru ca învățământul să devină nu doar o obligație, ci și o pasiune pentru copii și tineri, Primăria Lupeni își propune să acceseze bani pentru a putea moderniza toate unitățile de învățământ, de la grădinițe și până la școlile gimnaziale sau liceele din oraș. În acest sens, pe lângă banii europeni, esențiali în atingerea acestui deziderat, Primăria Lupeni și-a propus să asigure finanțările necesare inclusiv de la bugetul local. ”Chiar cu puțin timp în urmă, în luna mai, am reușit să finaliză un important proiect prin care au fost executate o serie de lucrări de modernizare la Grădinița nr. 5  Lumea copiilor”, spune primarul Lucian Resmeriță. Între timp, acesta a depus la ADR Vest, alte două proiecte care vizează obținerea fnanțării pentru modernizarea Școlii gimnaziale nr. 3 și a Grădiniței cu program normal Lumea copiilor, din fonduri europene.