Întâlnire peste vremi și vremuri, cu ”istoria vie” a ultimului secol, la Apa Serv Valea Jiului

Home Cultură Întâlnire peste vremi și vremuri, cu ”istoria vie” a ultimului secol, la Apa Serv Valea Jiului
Întâlnire peste vremi și vremuri, cu ”istoria vie” a ultimului secol, la Apa Serv Valea Jiului

Marcarea Anului Centenar prin derularea unor evenimente care să rememoreze nu doar semnificația marelui moment istoric de la 1 Decembrie 1918, ci să aducă în atenția oamenilor aspecte din istoria ultimului secol din România, reprezintă una dintre activitățile extraprofesionale cărora echipa Apa Serv Valea Jiului le-a subscris fără nici un fel de rezerve.

După întâlnirea angajaților societății cu remarcabilul actor și român Dan Puric, marți, 12 iunie 2018, sala ”Nicolae Sădean” de la sediul central al Apa Serv Valea Jiului a fost gazda unui alt eveniment de excepție. Organizat împreună cu Asociația Națională ”Cultul Eroilor” – Filiala județeană Hunedoara, evenimentul a prilejuit o întâlnire a tinerilor de la Colegiul Național ”Mhai Eminescu” din Petroșani, componenți ai primului cerc liceal al Cultului Eroilor, cu trei oameni pentru care istoria nu este doar o ”materie” învățată la școală, ci este parte din propria lor viață.

Veteranul de război Alexandru Dobocan (în vârstă de 99 de ani), Ernest Ulrich (92 de ani) – românul deportat în Siberia, care a spraviețuit Gulagului sovietic și Mircea Muntean – președinte Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) – Filiala Valea Jiului le-au vorbit celor prezenți despre ”istoria vie” a ultimului secol, despre ce înseamnă să fii român și patriot în adevăratul înțeles al cuvântului.

”În dorința noastră firească de a marca, așa cum se cuvine Centenarul Marii Uniri, împreună cu echipa de la Apa Serv am fost astăzi gazdele unui eveniment de excepție. Astfel, alături de câțiva oameni ai Văii Jiului care au scris istorie prin însăși viața lor și alături de Gheorghe Ile și Dorel Schiopu s-a vorbit tinerilor patrioți din cercul Cultul Eroilor de la Colegiul Mihai Eminescu din Petroșani despre istorie și despre experiența trăită în Război și, mai apoi, în perioada comunistă, de acești oameni de mare ispravă care ne-au trecut azi pragul”, a declarat Costel Avram , directorul Apa Serv Valea Jiului. 

La eveniment au mai fost prezenți președintele Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”, Gheorghe Ile (primarul municipiului Vulcan), secretarul acestei asociații – Dorel Șchiopu și unul dintre cei mai activi membri ai acesteia, promotor al unor evenimente de promovare a istoriei, notarul Liviu Gherghin.

”În România ultimului secol, istoria a consemnat multe, foarte multe lucruri care pentru foarte mulți români, mai ales pentru cei tineri, sunt încă puțin cunoscute. Noi, la Asociația Cultului Eroilor, ne-am asumat nu doar rolul de a cinsti memoria bravilor eroi ai acestei țări, ci și misiunea de a aduce în fața celor care vor să știe adevărul despre istoria țării noastre, oameni de genul domnilor Dobocan, Ulrich sau Muntean (cărora le mulțumesc că au acceptat și ntâlnirea de astăzi de la sediul Apa Serv) care au trăit la propriu, de multe ori în condiții de neimaginat, o viață demnă de cartea de istorie. Cred că întâlnirea tinerilor patrioți de la liceul teoretic din Petroșani cu acești bravi români a fost una care să le deschidă și mai mult dorința de cunoaștere a istoriei reale a României, dar și de a- determina să-i prețuiască și mai mult pe românii care au scris, cu adevărat, istoria acestei țări”, a decarat Gheorghe Ile.

Gazdele și organizatorii acestei întâlniri, intitulate ”Peste vremi și vremuri”, promot că asemenea evenimente vor mai avea loc, n mod special în acest an, atât la Apa Serv dar și în alte locuri din Valea Jiului.