Exploatările forestiere neconforme au generat noi probleme operatorului de apă din Valea Jiului

Home Stiri la zi Exploatările forestiere neconforme au generat noi probleme operatorului de apă din Valea Jiului
Exploatările forestiere neconforme au generat noi probleme operatorului de apă din Valea Jiului

Chiar dacă nu la fel ca în alți ani, ploile abundente din această săptămână au creat destule probleme și în activitatea Apa Serv Valea Jiului. La nivelul acestui operator a fost instituit un comandament de gestionare a situațiilor apărute în urma ploilor și aluviunilor de pe cursurile de apă care alimentează stațiile de captare din Valea Jiului, iar mai multe echipe de intervenție au acționat imediat, acolo unde situația din teren a impus acest lucru.

Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram spune că, din fericire, nu au existat probleme majore în localități. ”Am avut doar câteva refulări ale gurilor de canalizare, în anumite zone unde cantitățile de apă au fost foarte mari, peste capacitatea de preluare a sistemului public de canalizare. Noi am acționat de altfel, încă din zilele anterioare acestor ploi și am verificat rețeaua de canalizare în punctele nevralgice. De asemenea, s-a curățat și s-au făcut verificări și la stațiile de tratare a apei ori la captări”, explică directorul general al Apa Serv, Costel Avram.

Acesta spune că, din păcate, probleme au existat la două stații de captare, Taia și Zănoaga, care au trebuit să fie oprite, dar nu din pricina ploilor, ci din cauza înfundării cu resturi vegetale rezultate din exploatările forestiere neconforme. ”Eu am mai atras și atrag în continuare atenția asupra pericolului pe care-l prezintă aceste exploatații forestiere care nu se fac în conformitate cu reglementările în domeniu și care por provoca, la un moment dat, nu doar inconvenientele generate de oprirea furnizării de apă potabilă din stațiile de tratare afectate, ci alte probleme mult mai serioase, inclusiv avarierea stațiilor noastre, cu consecințe pe care nici nu vreau să mi le imaginez”, avertizează Costel Avram.

Muncitorii de la Apa Serv au acționat, în acetse zile și pentru înlăturarea problemelor cauzate de ploi și aluviuni la priza de apă din captarea Lazărul, sursa de apă brută a Uzinei de apă de la Valea de Pești, care a fost obturată de un copac de 12 m și de mai mulţi buşteni, aduși de viitură.