Un nou proiect legislativ menit să corecteze inechitățile legislative cu privire la minerii încadrați în grupele I și II de muncă a fost depus la Parlament

Uniunea Salvați România a depus un proiect legislativ cu privire la calcularea pensiei pentru persoanele încadrate în grupa I și grupa a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite sau/și speciale, care au intrat în plată înainte de 1 ianuarie 2011. Printre acestea se numără și minerii din Valea Jiului.

Inițiatorii arată că s-au produs o serie de nedreptăți în rândul minerilor care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 față de persoanele pensionate după această dată. În urma recalculărilor, efectuate pe baza legislației în vigoare, s-a produs o discriminare între persoanele care au lucrat în același loc de muncă, aceiași ani și în aceleași condiții. Inechitatea s-a produs ca urmare a majorării stagiului complet de cotizare de la 20 de ani la 30 de ani pentru determinarea punctajului mediu anual.

Deputatul Cristina Prună apreciază că proiectul de lege propus de USR este unul necesar deoarece Hotărârea de Guvern din anul 2017 a modificat stagiul complet de cotizare pentru 63.000 de pensionari pentru a acoperi găurile de la bugetul de stat. Între timp, unii dintre pensionarii afectați au mers în instanță și au câștigat procesele, însă cei păgubiți pierd banii cuveniți pentru calculele greșite, de aproape doi ani.

Printre cetățenii afectați de această inegalitate se numără și minerii din Valea Jiului. Cu toate că aceștia au muncit împreună în minele din Valea Jiului, doar o parte dintre foștii mineri care și-au încetat recent activitatea beneficiază de pensii calculate în mod corect. În aprilie, Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu promitea că pensiile pensionarilor încadrați în grupele I și II de muncă nu vor scădea în urma recalculării, dar această promisiune s-a dovedit a fi falsă. Prin această propunere legislativă, Uniunea Salvați România va încerca să repare această nedreptate.” a declarat Cristina Prună, deputat USR și membru în Comisia pentru Industrii și Servicii.