Jandarmii montani hunedoreni în schimb de experiență cu structurile de salvare montană din Elveția

Home Stiri la zi Jandarmii montani hunedoreni în schimb de experiență cu structurile de salvare montană din Elveția
Jandarmii montani hunedoreni în schimb de experiență cu structurile de salvare montană din Elveția

Zilele trecute a avut loc la Sinaia, Conferinţa de închidere a Proiectului ,,Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române” cofinanţat din programul de cooperare eleveţiano-român.

La conferinţă au participat: Colonel Sebastian CUCOŞ, împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române; Roland PYTHON, Şeful Biroului Contribuţiei Elveţiene în România; Elena GEORGESCU, Director general adjunct – Ministerul Finanţelor Publice/Unitatea Naţională de Coordonare; Comisar şef Ion PELIGRAD, Şeful Direcţiei Generale Logistice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne; Colonel dr. Robert-Iulian VÎŢĂ, Inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Decebal” Hunedoara.

Din partea jandamilor montani hunedoreni, la conferinţă au participat: plutonier major Nistor Petru – Şeful Postului de Jandarmi Montan Râu de Mori –  Şeful Echipei de Intervenţie Montană pentru zona Haţeg – Retezat; plutonier major Cioce Alin – subofiţer operativ principal – sanitar cu specializare de paramedic din cadrul Postului de Jandarmi Montan Straja; plutonier major Cojocaru Ionel – subofiţer operativ principal – speciaizare salvare cu suport aerian folosind troliul. Aceştia au prezentat câte un echipament specific pentru fiecare specializare menţionată.

Cu acest prilej au fost prezentate rezultatele schimbului de experiență desfășurat de o delegație a Jandarmeriei Române în Elveția. Prin organizarea acestei vizite de studiu s-a urmărit, în cadrul obiectivului specific „Consolidarea securităţii cetăţenilor şi mediului în zonele montane pentru o dezvoltare turistică durabilă”, realizarea unor schimburi concrete de experienţă ce vizează rolul forţelor de poliţie/jandarmerie în domeniul intervenţiei montane precum şi colaborarea cu instituţii care administrează şi/sau gestionează zonele naturale protejate. Cu ocazia vizitei delegaţiei române în cantonul Vaud, prin relaţionare cu autorităţile de profil elveţiene, au fost abordate aspecte cu privire la practicile elveţiene în domeniile anterior menţionate în scopul îmbunătăţirii procedurilor standard de acţiune pentru gestionarea misiunilor Jandarmeriei Române în zona montană.

În cadrul conferinței de la Sinaia a fost evidențiat faptul că, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Decebal” Hunedoara sunt constituite 2 echipe de intervenţie montană, una în zona Văii Jiului şi una în zona Haţeg. Cele două echipe au în alcătuire un număr de 6 cadre militare fiecare, aceştia acţionând conform Procedurii de sistem numărul 3654 din 18.10.2017 privind managementul informării şi coordonării resurselor în cazul acţiunilor de căutare-salvare în zona montană şi în alte zone cu acces dificil. Efectivele celor două echipe de intervenţie montană au parcurs şi vor parcurge umătoarele forme de pregătire:

  • Curs de specializare în alpinism – nivelul 1, etapa de vară;
  • Curs de specializare în alpinism – nivelul 2, etapa de vară;
  • Curs de specializare în schi şi alpinism – nivelul 1, etapa de iarnă;
  • Curs de specializare în schi şi alpinism – nivelul 2, etapa de iarnă;
  • Curs de specializare în căutare şi salvare – evacuare, etapa de vară;
  • Curs de specializare în căutare şi salvare – evacuare, etapa de iarnă;
  • Curs de specializare “Şef echipă de intervenţie în mediul montan”;
  • Stagiu de pregătire pentru intervenţia specializată în acţiuni de căutare şi salvare – evacuare în mediul montan, etapa de vară;
  • Stagiu de pregătire pentru intervenţia specializată în acţiuni de căutare şi salvare – evacuare în mediul montan, etapa de  iarnă;
  • Curs de specializare “Alpinist de Intervenţie”, etapa de vară;
  • Cursul de specializare în schi şi alpinism “Alpinist de Intervenţie”, etapa de iarnă;
  • Stagiu de pregătire în domeniul cunoaşterii şi folosirii sistemului G.P.S.;
  • Cursul de pregatire in domeniul tehnicilor de salvare cu elicopterul, folosind troliul;
  • Curs de pregatire avansata in domeniul salvarii cu suport aerian, folosind troliul;
  • Stagiul de pregatire comuna in domeniul salvarii cu suport aerian folosind troliul.

Săptămâna aceasta au mai fost recepţionate de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române următoarele materiale:

  • cască alpinist aloe vent – 12 bucăţi;
  • clăpari de tură scarpa avant/thnll, maestrale – 12 perechi;
  • schiuri tură complete – 12 perechi;
  • aparat pentru detectare victime arva aaxio – 12 bucăţi;
  • colţari – 12 perechi;
  • sondă avalanşă probe 240 – 12 bucăţi.

Din Echipa Naţională Montană, constituită din efective ale structurilor montane ale Jandarmeriei Române, în cadrul proiectului „O echipă. Un steag.Un ideal” fac parte şi doi jandarmi hunedoreni respectiv, plutonier major Cernăianu Cristian – Vasile şi plutonier major Filipoiu Cătălin – Ioan.

De altfel, în perioada 22-27.07.2018, vor participa la o misiune constând în parcurgerea pe jos a crestei munţilor Carpaţi între localitatea Soveja din judeţul Vrancea şi localitatea Slănic Moldova din judeţul Bacău precum  şi depunerea de coroane de flori, la monumentele soldaţilor căzuţi în Primul Război Mondial, din localităţile Mărăşti, Soveja, Oituz şi Târgu Ocna.

La acest eveniment vor participa reprezentanţi din cadrul M.Ap.N. – trustul de presă Pro Patria, M.A.I. – Direcţia Informare şi Relaţii publice, I.G.J.R., precum şi reprezentanţi ai mass+mediei centrale. Cu această ocazie se va încerca, de o echipă de filmare independentă, realizarea unui film documentar despre Jandarmeria Română-structurile montane şi activitatea desfăşurată de către Echipa Naţională Montană.

Pentru a întări şi mai mult simbolistica Marii Uniri, cei 10 jandarmi montani, componenți ai Echipei Naţionale Montane și selectaţi din toate regiunile ţării, vor încerca să arboreze drapelul României pe Vârful Elbrus din munţii Caucaz în luna august, atunci când se va marca intrarea României în Război.