Sorin Oprea – 60 de ani. La aniversare cu maestrul şi fotografia, cu artistul şi prietenia…

Home Cultură Sorin Oprea – 60 de ani. La aniversare cu maestrul şi fotografia, cu artistul şi prietenia…
Sorin Oprea – 60 de ani. La aniversare cu maestrul şi fotografia, cu artistul şi prietenia…

Meticulos și talentat, cum îl știu parcă de-o viață întreagă, într-un an al cifrelor rotunde și al ”orei exacte”, artistul și prietenul Sorin Oprea trebuia, evident, să facă ceva ! Ceva remarcabil, ceva memorabil, așa cum sunt, de regulă, acțiunile sale…

Așa se face că, la final de iunie 2018, Sorin Oprea a făcut, în primul rând, 60 de ani de viață. Evenimentul a fost însoțit, grație altruismului care-l caracterizează pe deja consacratul artist, de un cadou oferit de acesta publicului iubitor de artă din Petroșani și din Valea Jiului. De această dată, Sorin a decis ca marea sa pasiune – arta fotografică –  să fie elementul prin care să-i impresioneze pe admiratorii dar, mai ales, pe prietenii săi, prezenți în număr foarte mare la vernisajul de la Casa de Cultură a Studenților din Petroșani, din 27 iunie 2018, desfășurat chiar în ziua în care Sorin Oprea a împlinit 60 de ani.

Intitulată ”Evergreen”, expoziția de artă fotografică pe care ne-a propus-o de această dată Sorin Oprea ne-a dezvăluit nu doar o nouă serie de fascinante peisaje surprinse în munții care ne înconjoară, munți pe care îi cunoaște, de altfel, ca pe propria sa casă, ci și un ”mise en place” plin de simboluri și semnificații, reprezentând parcursul celor șase decenii scurse din timpul biologic al vieții sale. De la ”tabloul ceas” cu una din imaginile din adolescența sa, până la șevaleturile cu peisaje din cele patru anotimpuri, dublate de imagini din ”anotimpurile” vieții artistului și până la instantanee, aparent aleatorii, dar care definesc cât se poate de clar personalitatea complexă ce-l caracterizează pe Sorin Oprea, toate aceste ”momente” s-au regăsit imortalizate în fotografiile expuse în cadrul expoziției aniversare, care îmbracă forma unei autobiografii romanțate, în care imaginile, pe bună dreptate, vorbesc cât o mie de cuvinte despre acest exepțional personaj.

Pentru că, modest și simplu, asemeni oamenilor de geniu, Sorin Oprea este, pentru ce-i care-l cunosc cu adevărat, nu doar un personaj de reportaj, ci un om fascinant, un personaj cu adevărat excepțional. Artist fotograf cu ”ochi” inegalabili, jurnalist cu ”condei” remacabil, pictor de mare talent, ghid turistic spectaculos, artist bucătar desăvârșit și, pentru unii (printre care, din fericire, am bucuria să mă regăsesc !) prieten valoros, sincer și întotdeauna de nădejde, Sorin Oprea a reușit, în cei 60 de ani ai săi, să adune tot ceea ce un om poate avea mai de preț: modestie, seriozitate, talent, cultură, familie, prieteni, onoare și încă un… infinit de alte calități.

Poate tocmai de aceea, la 60 de ani de viață, Sorin Oprea nu e deloc, dar deloc… nins. Ba dimpotrivă, pare a fi binecuvântat să fie ”ever green”. Cu toate că, în realismul său, și Sorin Oprea, ca noi toți de altfel, știm că viața e ca o fotografie. O fotografie în care însă, dacă zâmbești, întotdeauna iese mai bine… Și ține mai mult !…

La mulți și cât mai productivi ani, maestre Sorin Oprea !

La mulți și fericiți ani, Sorin, prietene drag !