Comunele Mărtinești și Ikervár (Ungaria) au semnat acordul de înfrățire

Home Administrație Comunele Mărtinești și Ikervár (Ungaria) au semnat acordul de înfrățire
Comunele Mărtinești și Ikervár (Ungaria) au semnat acordul de înfrățire

Duminică, 1 iulie 2018 a avut loc ceremonia de semnare a acordului de înfrățire și cooperare dintre comuna Mărtinești din județul Hunedoara și comuna Ikervár din județul Vas, Ungaria, evenimentul desfășurându-se în cadrul celei de a 28-a ediții a zilelor culturale ale comunei ungare. Între județele Hunedoara și Vas există o relație de înfrățire activă încă din 1990, iar  noua legătură dintre Mărtinești și Ikervár reprezintă un obiectiv important al planului de revitalizare rurală a satului Jeledinți.

Prezent la ceremonia de semnare a acordului, deputatul european Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara, a precizat că ideea acestui acord datează din 2016, când cele două autorități locale au luat legătura, după ce Organizația Județeană Hunedoara a UDMR și Biserica Reformată au anunțat  planul de revitalizare rurală a satului Jeledinți. ”Acum doi ani, când am anunțat planul de revitalizare al satului Jeledinți, care se pregătește să sărbătorească 700 de ani de la prima atestare documentară, unul dintre cele mai importante obiective a fost să găsim o localitate din Ungaria cu care să putem dezvolta o relație de înfrățire. Noi, în județul Hunedoara, observăm de mult timp cât de importante sunt aceste relații în consolidarea identității maghiare, dar și în cunoașterea bunelor exemple de modernizare. Județele Hunedoara și Vas, dar și orașele Hunedoara și Szombathely, sunt înfrățite începând din 1990, deci era firesc să căutăm o localitate din județul Vas. Prietenii noștri din județul Vas au deja o experiență bogată în colaborarea cu comunitatea maghiară din județul nostru, dar și cu reprezentanții județului nostru. Sper că legătura dintre Mărtinești și Ikervár va să devină o colaborare de succes. Dorim să clădim relații inclusiv între cetățenii celor două localități, nu doar o cooperare la nivel instituțional. Ne dorim ca oamenii din cele două comune să se cunoască și să aibă numeroase ocazii în care să învețe despre cultura și tradițiile lor”, a afirmat Iuliu Winkler. El a mulțumit Adunării Generale a Județului Vas și vicepreședintelui Marton Ferenc, Consiliului Local din Ikervár și primarului Fehér Ferenc, arătând că aceștia sunt nu doar parteneri, ci și prieteni ai comunității maghiare și ai județului Hunedoara. Liderul UDMR Hunedoara i-a mulțumit primarului comunei Mărtinești, Adinel Ioan Botescu, că a sprijinit această colaborare chiar de la început.

Primarul comunei Mărtinești, Adinel Ioan Botescu, aflat pentru a doua oară la Ikervár, s-a declarat onorat de faptul că semnează acordul de înfrățire cu localitatea ungară. El și-a exprimat speranța ca în cadrul acestei colaborări să se dezvolte un schimb valoros de bune practici între cele două localități. Primarul Botescu și-a exprimat convingerea că această relație va fi benefică nu doar pentru comunitatea maghiară din comuna Mărtinești, care trăiește în satul Jeledinți și reprezintă 10% din totalul populației comunei, ci pentru toți locuitorii, mai ales că în Ikervár trăiesc și alte naționalități.

La semnarea acordului a participat și V. Németh Zsolt, deputatul care reprezintă regiunea în care se află Ikervár. El a condus orașul Vasvár în calitate de primar după 1990, atunci când s-a  semnat acordul de înfrățire cu orașul Hațeg. Deputatul a vorbit despre faptul că obiectivele politicii externe maghiare pot fi realizate doar în cazul în care comunitățile din  Ungaria sunt atente la comunitățile maghiare din afara țării, mai ales la cele care trăiesc în minoritate absolută, acestea având cea mai mare nevoie de sprijin.

La ceremonia de semnare, Adunarea Generală a Județului Vas a fost reprezentată de vicepreședintele Marton Ferenc, care a reamintit rolul autorității județene privind pregătirea acestui acord oficial. El a asigurat părțile semnatare că cele două comunități se bucură și de sprijinul președintelui Adunării Generale, Majthényi László.

 ”Întotdeauna venim cu mult drag în județul Hunedoara, apreciem mult statornicia și consecvența maghiarilor din această zonă.  Considerăm că maghiarii din România care trăiesc în majoritate locală au un anumit tip de provocări, pe când comunitățile dipersate, cum este cea din județul Hunedoara, au cea mai mare nevoie de sprijin și ajutor din partea noastră”, a spus, la rândul său, primarul comunei Ikervár, Fehér Ferenc.

La Zilele Culturale din Ikervár a participat o delegație din comuna hunedoareană, printre membrii acesteia numărându-se și Székely Attila, consilierul local care reprezintă satul Jeledinți în Consiliul local Mărtinești.

Mărtinești (în maghiară: Martinesd, în germană: Martensdorf) este o comună în județul Hunedoara formată din 7 sate printre care și Jeledinți ( în maghiară Lozsád) Acest mic sat este locuit în proporție de 50% de maghiari și se pregătește să sărbătorească 700 de ani de la înființare, prima sa atestare documentară datând din 1320. Organizația Județeană Hunedoara a UDMR și Biserica Reformată au anunțat, în 2016, planul de revitalizare rurală a satului Jeledinți pentru a aduce un nou elan în viața așezării.