Nedeia de Sînpetru de pe Slătinoara, ”cireașa de pe tort” a nedeilor din Petroșani

Home Cultură Nedeia de Sînpetru de pe Slătinoara, ”cireașa de pe tort” a nedeilor din Petroșani
Nedeia de Sînpetru de pe Slătinoara, ”cireașa de pe tort” a nedeilor din Petroșani

În rândul activităților cultural-tradiționale cele mai îndrăgite din Valea Jiului, nedeile momârlănești ocupă un loc aparte. Pentru inimoșii păstrători ai tradițiilor locale din arealul municipiului Petroșani, nedeia de Sînpetru a comunității locale din Slătinioara încheie serie acestui tip de manifestări tradiționale din zona Petroșaniului.

Și anul acesta, duminică, 1 iulie a fost forfotă mare pe platoul de la fosta școală primară din Slătinioara, dar și la Muzeul Momârlanului, păstorit de familia Gălățan, inimoși organizatori ai Nedeii momârlanilor din acest colț mirific al Petroșaniului. Sute de oameni au răspuns invitației gazdelor și au venit să petreac o zi frumoasă în comunitatea momârlanilor din zonă, care s-au dovedit a fi aceleași gazde bune. Printre invitați s-a numărat și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

”Așa cum am mai spus, tradițiile și obiceiurile ne definesc ca popor. Astăzi, momârlanii de pe Slătinioara au organizat tradiționala agapă dedicată Sfinților Petru și Pavel. Este o sărbătoare a comunității în care localnicii se întâlnesc și petrec împreună. Le mulțumesc tuturor celor care păstrează tradițiile și obiceiurile care în jurul cărora s-a construit Valea Jiului. Este îmbucurător faptul că din ce în ce mai mulți tineri aleg să îmbrace portul popular și să fie mândri de acest lucru”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.