S-a făcut dreptate până la capăt pentru pensionarii din grupele I și II de muncă

Home Politică S-a făcut dreptate până la capăt pentru pensionarii din grupele I și II de muncă

”Împreună cu președintele PSD Liviu Dragnea și colegii parlamentari PSD din județul Hunedoara AM REZOLVAT problema pensionarilor din grupa I și II de muncă, ieșiți la pensie în perioada 1990-2011. Oamenii vor avea pensii corecte ! Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine”, ne-a declarat senatorul PSD Cristian Resmeriță astăzi, după ce Parlamentul a adoptat proiectul legislativ cu nr. 245/2007 inițiat de deputatul PSD Lucreția Roșca, cu privire la unele modificări aduse Legii Pensiilor, cu toate amendamentele depuse la acesta de grupul parlamentarilor social-democrați din județul Hunedoara.

Astfel, Camera Deputaților – ca for decizional –  a adoptat în ședința de astăzi, 4 iulie 2018, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin. 3, al art. 169 indice 1 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu amendamentele propuse de parlamentarii social-democrați hunedoreni Laurențiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma, Petru Sorin Marica, Viorel Sălan și Cristian Resmeriță. Pentru această lege 208 parlamentari au votat „pentru” iar alți 65 au votat ”împotrivă”.

Noua lege face în sfârșit dreptate, în mod unitar, tuturor categoriilr de pensionari din grupele I și II de muncă.  Aceasta conține reglementări clare și necesare pentru eliminarea disparităţilor, neconcondoranţelor şi inechităţilor apărute în aplicarea legii. Spre exemplu, în noua lege, după articolul 169 indice 1 se introduce un nou articol, articolul 169 indice 2, cu următorul cuprins:

“Art. 169 indice 2. – (1) Pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1, beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătorești, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflată în plată sau, după caz, cuvenită la data de 31 decembrie 2015.

(2) În situaţia în care, în urma aplicării prevederilor alin. (1), rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât punctajul mediu anual aflat în plată, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.

(3) Recalcularea prevăzută la alin. (1) se efectuează din oficiu, în termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018.

(4) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018.”

De asemenea, pentru eliminarea unor eventuale categorii care pot beneficia de reducerea stagiilor de cotizare au fost introduse noi prevederi:

„Art. II (1) De prevederile art. 56 alin. (3) lit. b) și c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază, din oficiu, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin.(1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018.”

Legea urmează să fie transmisă Președintelui României spre promulgare, după care va fi publicată în Monitorul Oficial.

”Mi-am dorit ca această importantă modificare a legii pensiilor să fie făcută în această sesiune parlamentară, pentru că pensionarii din Valea Jiului mi-au cerut acest lucru și le mulțumesc pentru că au avut încredere că vom face ceea ce trebuie făcut pentru a face, până la urmă, așa cum ne-am asumat în fața oamenilor, dreptate până la capăt pentru toți pensionarii care au lucrat la mină, înainte de 2011 sau după 2011, precum și pentru toate categoriile de pensionari din grupele I și II de muncă. Îi mulțumesc președintelui PSD Liviu Dragnea, pentru că s-a alăturat inițiatorilor acestei legi și le mulțumesc colegilor deputați și senatori Vasile Daniel-Suciu, Laurențiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma, Sorin Marica, Marius Budăi, Viorel Sălan dar și colegilor de Comisie de la PSD, ALDE și Grupul Minorităților care au subscris proiectului de lege depus de colega noastră, deputatul Lucreția Roșca. Împreună, am reușit să le facem pensionarilor din Valea Jiului, din județul Hunedoara și din toată România, dreptate până la capăt”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

La rândul său, președintele PSD Hunedoara deputatul Laurențiu Nistor, apreciază că această lege repară nu doar anumite inechități din Legea pensiilor, cu privire la cei care au lucrat în grupele speciale de muncă, ci elimină toate neajunsurile și inechitățile care au apărut, pentru toate categoriile profesionale aflate în drept de a beneficia de aceasta.  „Este o lege care astăzi repară multe din inechitățile de care s-au lovit până acum pensionarii din minerit, siderurgie, oameni care au lucrat în grupele I și II de muncă. De acum, un lucru este clar ca lumina zilei: pentru toți minerii pensionari, stagiul de cotizare va fi de 20 de ani, iar pentru toți siderurgiștii pensionari, de 25 de ani”, a declarat deputatul Laurențiu Nistor.