Cei mai buni sportivi de longboard din lume au decis: Pasul Vîlcan are cea mai bună pârtie de longboard din lume !

Home Reportaj Cei mai buni sportivi de longboard din lume au decis: Pasul Vîlcan are cea mai bună pârtie de longboard din lume !
Cei mai buni sportivi de longboard din lume au decis: Pasul Vîlcan are cea mai bună pârtie de longboard din lume !

În Pasul Vîlcan, stațiunea turistică încă în construcție din municipiul Vulcan se desfășoară, în acest week-end, Campionatul Mondial de Longboard, un sport extrem ceva mai noi, dar deja deosebit de apreciat în rândul skater-ilor din întreaga lume.

Cei mai buni 120 de sportivi pasionați ai acestui sport, din 20 de țări ale lumii, s-au aliniat astăzi la startul oficial al competiției, moent care a fost oficiat chia de către primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. De altfel, la debutul primului Campionat Mondial de Longboard organizat în România, alături de primarul Gheorghe Ile și viceprimarul Cristian Merișanu, au mai fost prezenți și președintele Consiliului județean Hunedoara – Mircea Bobora, apreciatul promotor al turismului montan din Valea Jiului Emil Părău, directorul general al Apa Serv Valea Jiului – Costel Avram dar și o parte din membri Consiliului local al municipiului Vulcan.

”Cei 120 de sportivi din 20 de țări de pe toate continentele au reconfirmat ceea ce am declarat de la începutul proiectului de modernizare a zonei turistice Pasul Vîlcan: că despre acest loc se va vorbi la modul cel mai benefic, multă vreme. Că mitul fals al ”telegondolei care nu duce nicăieri” va fi dat uitării, odată cu deschiderea perspectivelor de atragere de turiști, sportivi și investitori către această zonă. Acest proiect trebuie continuat. Prezența la momentul de astăzi a Președintelui Consiliului Județean – Mircea Bobora, care a susținut organizarea acestei ediții de Cupă Mondială, reconfirmă unitatea de strategie administrativă legată de această zonă, la fel cum o face și prezența domnului Costel Avram, directorul operatorului de apă și canalizare din Valea Jiului. Prezența și a omului de afaceri Emil Părău, pionier al investițiilor montane din zona noastră și susținător al sporturilor montane, este un motiv suplimentar de respect pe care i-l port personal dar și în calitate de primar, pentru tot ceea ce a reușit să facă până acum pentru zona Pasul Vîlcan”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

După primele probe de concurs de astăzi, care s-a derulat în mai multe reprize pe sectorul de drum județean cuprins între zona statuii lui Mihai Viteazu (unde a fost amplasat punctul de start) și stația de pornire a telegondolei (în apropierea căreia a fost amplasat punctul de sosire), concurenții au ajuns la concluzia categorică potrivit căreia pârtia de LongBoard din Pasul Vîlcan este CEA MAI BUNĂ DIN LUME ! Impresiile sportivilor veniți din toate colțurile lumii la această ediție de Cupă Mondială la Long Board, arată că această ”pârtie” este cea mai rapidă, cea mai provocatorare, cea mai complexă pistă din lume, care implică un consum mare de adrenalină și care aduce avantaje multiple pentru sportivii care doresc să practice acest sport nu doar la nivel competițiional: accesul rapid la reîmbarcarea în telegondolă; timpul scurt între două ture de coborâre; accesul rapid din zona de campus către telegondolă; calitatea excelentă a pistei de coborâre; proximitatea posibilităților de hrănire.

Toate aceste calități ale pistei de LongBoard de la Pasul Vîlcan au făcut posibil ca, încă din turele de antrenament de astăzi, dinaintea startului oficial al Campionatului Mondial, recordul mondial de viteză la coborâre, omologat la 109 km/h, să fie doborât. ”Sportivii care au reușit această performanță în afara concursului, promit însă că vor reedita performanța și în turele de coborâre oficiale, programate pentru ziua de sâmbătă. Dacă vor reuși, atunci putem consemna faptul că la Vulcan, avem nu doar cea mai bună pârtie de LongBoard din lume, ci și cea mai rapidă prtie de acest fel din lume, iar numele Vulcanului va figura în statisticile acestui sport, ca fiind un loc în care s-a doborât un record mondial”, arată viceprimarul Vulcanului, Cristian Merișanu.

Vulcănenii care vor să participe, ca spectatori, la primul Campionat Mondial de Longboard din România, se pot bucura live de senzația de a vedea ”schiorii pe scândura cu roți” în plină acțiune, și sâmbătă, pe parcursul întregii zile, la Pasul Vâlcan. Pentru accesul în stațiune, telegondola va funcționa și mâine de la ora 8,00 până după ora 19,00. ”Cei ce doresc să asiste la coborîrile spectaculaose ale sporitvilor înscriși în concurs, sunt invitați să urce mâine pe traseul de la telegondolă spre Pasul Vîlcan. Concursul are ca linie de start zona cabanelor. Linia de finish este în zona Crucea lui Bogdan”, informează primarul Gheorghe Ile.

Rezultatele competiției, atât din punct de vedere sportiv, dar și din punct de vedere al impactului asupra comunității din Valea Jiului va fi prezentat într-o conferință de presă comună a organizatorilor și administrației locale vulcănene, la începutul săptămânii viitoare.