Gala „100 pentru Centenar” a ajuns la Atena

Home Stiri la zi Gala „100 pentru Centenar” a ajuns la Atena
Gala „100 pentru Centenar” a ajuns la Atena

Atena a devenit a 6-a capitală în care celebrăm excelența romănească de pretutindeni din cadrul proiectului  Gala „100 pentru Centenar”, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), în parteneriat cu Ambasada României la Atena, și care a reunit oameni deosebiți, români cu o activitate extraordinară în multiple domenii.

Cu acest prilej, ministrul Intotero a avut o întrevedere cu membrii mediului asociativ românesc din Grecia unde s-au atins subiecte legate de rolul important al acestora în comunitățile românești prin legătura directă pe care o au cu cetățenii români care trăiesc acolo. Totodată, s-a discutat despre rolul MRP, posibilitățile de finanțare precum și proiectele proprii ale ministerului. Evenimentul s-a bucurat de prezența maestrului naiului Nicolae Voiculeț, Ambasador al Culturii și Turismului Românesc, propus Ambasador al Centenarului Marii Uniri a României.

Vă prezentăm lista laureaților și biografiile lor :

Cellia Costea s-a născut într-o familie de muzicieni. A studiat vioara la Școala de Muzică din Piatra Neamț și mai târziu canto, cu profesoara Elena Botez la Liceul de Artă din același oraș. Și-a continuat studiile la Universitatea de Muzică din București și este câștigătoarea a 11 concursuri internaționale de canto. A debutat pe scena Operei Naționale București în rolul Desdemonei din Otello de G. Verdi, cariera internațională având ca punct de plecare rolul Contesei din Nunta lui Figaro de W. A. Mozart la Klagenfurt.Dirijorii importanți cu care colaborează sunt Seiji Osawa, Juliano Carella, Mark Elder, Ascher Fisch, Eugene Kohn, Jiri Kout, Alain Lombard, Pinchas Steinberg, Alberto Veronesi, Abel Ybes. Din anul 2012 este solista Operei Naționale din Atena, an în care primește din partea Uniunii Criticilor de Teatru și Muzică din Grecia, Marele Premiu pentru cel mai bun artist al anului

Ana-Maria Ciucureanu– Locuiește în Grecia de 13 ani, fiind unul dintre românii care au plecat din România fără a-i reproșa acesteia ceva din punct de vedere economic, ba chiar simțind remușcarea unei datorii neplătite față de țară.  A ales să ȋși achite această datorie fără termen, prin muncă voluntară și cu un imens sprijin din partea familiei, înființând în 2013 Asociația Femeilor Românce din Grecia(AFRG), alături de alți membri fondatori. Numele acestei organizații nu a fost ales întâmplător, fiind un proiect susținut și  dezvoltat anterior în lucrarea sa de licență: ”Drepturile femeii – reglementări interne și internaționale”. La doar 5 luni de la înființare, s-au pus bazele Școlii în limba română ”Elena Rosetti-Cuza”, aceasta devenind, în scurt timp, cea mai mare școală de week-end în limba română din Grecia. Scopul său este păstrarea identității naționale și promovarea limbii, culturii și a tradițiilor românești, precum și integrarea românilor în societatea elenă. În acest sens, în cei cinci ani de existență, AFRG a reușit să pună bazele și să dezvolte în timp relații de colaborare în domeniul cultural și educațional cu organisme culturale românești, grecești și internaționale de prim rang  (Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Literaturii din Iași, Uniunea Elenă din România, Primăriile Atenei, Galatsi și Peristeri, Institutul Italian, Teatrul Dora Stratou, UNESCO, CID etc.), iar în contextul CENTENARULUI și al ANULUI EUROPEAN AL PATRIMONIULUI CULTURAL eforturile AFRG s-au multiplicat, cu rezultate remarcabile în educația copiilor.

Mihai Dohotar-În prezent, administrează împreună cu familia trei firme cu activități în următoarele domenii: servicii de curățenie, producția și vânzarea produselor de patiserie – cofetărie românești și grecești, servicii de catering și organizare de evenimente. Angajații sunt în proporție de 80 % români. Este membru fondator și vicepreședinte al Asociației socio-culturale româno-elene ,,(Re)Descoperă România“ din Atena. În cadrul asociației, activează un ansamblu folcloric de adulți intitulat ,,Florile dorului“, un cenaclu literar, o echipă de fotbal, o școală de weekend pentru copii și, de curând ,,Clubul oamenilor de afaceri româno-elen din Grecia”. De trei ani este ambasador RePatriot și membru al echipei  RePatriot din cadrul Romanian Business Leaders – RBL, organizează conferințe în străinătate și în țară, prin care încurajează repatrierea românilor prin antreprenoriat.În ultimii ani, s-a implicat în activitatea mediului asociativ din Grecia, în mod special din Atena, prin promovarea și sponsorizarea pe cât posibil atât a evenimentelor și activităților asociațiilor socio-culturale românești, cât și a celor organizate de Ambasada României din Atena. Consideră că implicarea în promovarea valorilor culturale românești, a istoriei și a limbii române este o datorie morală a românilor din diaspora.

Daniela Popescu -Președinte și fondator  al Asociației Interculturale Româno-Elene DACIA din Atena, înființată în iunie 2016, în cadrul căreia funcționează Școala de Limba Română, Cultură și Civilizație DACIA.Cariera sa didactică a început în România, unde a profesat cinci ani. Cu  aceeași dăruire și iubire față de profesie, din 2010 și până astăzi, activitatea pe care o desfășoară se concentrează în primul rând pe copii. A predat și predă limba română, cultură și civilizație românească copiilor români din Atena, dar și  tinerilor greci care vor să urmeze o facultate în România. Este și profesor în cadrul asociației pe care o conduce și încearcă pe cât posibil ca, împreună cu elevii, prin activitățile, evenimentele, participările la spectacole și prin promovarea tradițiilor și culturii românești, să ducă mai departe spiritul viu al unității și identității românești departe de casă. De asemenea, activează și ca jurnalist. Administrează site-ul asociației, ziarul online Știrile Diasporei,  colaborează cu diferite publicații din diaspora și din țară, dar și cu diferite posturi de televiziune, în calitate de corespondent.Iubește ceea ce face, îi place să promoveze România și o face cu drag, de oriunde s-ar afla.

Florin Marinescu – s-a născut în 1946, la București.Între anii 1964-1969 a urmat cursurile Facultății de Istorie a Universității din București, unde în 1982 a obținut și titlul de doctor în istorie.A fost inițial profesor de istorie la două școli din București, iar între 1970-1978 a fost bibliotecar și paleograf la Biblioteca Academiei din București.În 1978 s-a stabilit cu mama și sora sa în Grecia, la Atena, țara de origine a mamei.Timp de 30 de ani a fost cercetător la Centrul de cercetări neo-grecești din cadrul Fundației Naționale de Cercetări din Atena. În paralel, timp de 20 de ani a fost profesor de limba română la filiala greacă a Comisiei elene de studii din sud-estul european.Principalele direcții de cercetare: 1) Multiplele relații dintre țările române și Grecia, cu referire specială la relațiile acestora cu Muntele Athos. 2) Elenismul în România. 3) Genealogia unor familii fanariote. 4) Cărți românești în biblioteci athonite. A publicat până acum 23 de cărți și peste 150 de studii și articole, singur sau în colaborare. A participat la peste 85 de congrese și simpozioane, în România, în Grecia sau în alte țări și a susținut peste 20 de conferințe. Este membru al unor societăți științifice din Grecia, România, Republica Moldova și Franța. În 1994 a primit o distincție internațională (Prix Comnene) pentru o carte a sa dedicată familiei Moruzi.

Manuela Marinescu-Este președintele fondator al Asociației Culturale Româno-Elene «Armonia», din Grecia, fondată în primăvara anului 2006 cu scopul de a dezvolta și diversifica principiul democrației prin proiecte educaționale și culturale atât în Grecia, cât și în alte țări membre ale Uniunii Europene. Promovarea proiectelor de Tineret se află printre prioritățile asociației, încurajând participarea democratică a cetățenilor și dezvoltarea sănătoasă a societății civile românești și europene. Asociația joacă un rol activ în viața Diasporei române, cultivând cooperarea în proiecte comune de lungă durată, benefice românilor din străinătate și de acasă. Este directoare a Centrului Cultural și Educativ Românesc din Atena, precum și fostă directoare a Departamentului pentru Echilibrul de Gen în cadrul Clubului UNESCO Piraeus și Insule. A mai ocupat poziții precum director de marketing la Hellenic Printing Atena, Secretar General în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Eleno-Române din Atena etc. A studiat Management, Marketing, Relații Publice și Mass-Media. Ca experiență mass-media, a fost proprietar și editor principal al revistei bilingve EL-RO din Grecia, încurajând investițiile firmelor românești în Grecia și ale firmelor grecești în România, sprijinind relațiile economice bilaterale dintre cele două state. De asemenea, este proprietara revistei lunare Magazin Românesc – o publicație destinată Diasporei Române – și a fondat Librăria de Carte Românească «Mihai Eminescu» din Atena, promovând literatura românească în Grecia.În 2004, a înființat Ansamblul de Dansuri Folclorice «Armonia», din Grecia, cu ocazia Jocurilor Olimpice. Misiunea ansamblului a fost și este încă de a transmite un mesaj internațional de prietenie și pace tuturor țărilor lumii, folosind bogăția artistică a costumelor populare românești, muzica și dansurile folclorice românești.În semn de recunoaștere pentru meritele personale deosebite în serviciul Culturii Românești peste granițe, a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer din partea Președintelui României, prin Decretul Național Nr. 547 publicat la 16.09.2003. De asemenea, în semn de recunoaștere a meritelor personale deosebite, organizația UNESCO din Grecia i-a conferit numeroase decorații și onoruri în anii 2001, 2002, 2012, 2013 și 2015.

Maria Mis-Este medic anestezist și de terapie intensivă. S-a născut în România, din părinți cu origini  grecești. Influențată de dragostea pentru om și natură a strămoșilor, a început devreme  drumul în domeniul medicinii, urmând inițial Liceul Sanitar în orașul de origine, Pitești. A studiat Medicină Generală la Universitatea din Craiova (1981-1987), de unde a absolvit cu media zece. Între 1988-1994 a urmat  specialitatea în Clinica de Chirurgie Generală a Spitalului General din Pitești. Din octombrie 1994, are domiciliul permanent în Atena, Grecia.În perioada 1994-1996, a participat la un proiect comun de cooperare greco-română, ca membru al echipei de cercetare privind „Depistarea virusului gripal pe teritoriul Greciei, cu noi tehnici de biologie moleculară“. Proiectul a fost realizat pentru Ministerul Industriei,  Cercetării și Tehnologiei, iar responsabil a fost Institutul grec Pasteur.În 1996 a recunoscut diploma Școlii de Medicina  la DIKATSA, iar din 1997 până în 2002 a urmat specialitatea în Anestezie la Departamentul de Anestezie al Spitalului „AGIOS SAVVAS” din Atena. În decembrie 2002 a obținut Diploma de Medic Specialist în Anesteziologie. Între 2003-2005 a urmat specializarea la Unitatea de Terapie Intensivă de la Spitalul KAT, obținând a doua specialitate în terapie intensivă. A activat ca anestezist-reanimator la Departamentul de Fertilizare in vitro al Spitalului MITERA, anestezist la Departamentul de anesteziologie al Spitalului EVANGELISMOS, a lucrat în unitățile mobile EKAB și a colaborat ca anesteziolog cu Spitalul MITERA. În 2009, a preluat funcția de medic specialist gradul B la Departamentul de anesteziologie al Spitalului EVANGELISMOS, iar în 2012 a fost avansată la gradul A în cadrul aceluiași spital.

Liliana Sarafidou-S-a născut în România, în orașul Galați.Cei 25 de ani de activitate, de fapt de muncă și dăruire pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate, se pot rezuma în câteva cifre reprezentative: 24 de autocare proprii de ultima generație, birouri în mai multe orașe ale Greciei, în Atena, Salonic, Larisa, în insula Creta și în peninsula Peloponez, care acoperă transportul de persoane și de colete de pe întreg teritoriul Greciei, dar și birouri în România, în cele mai mari orașe ale țării, cum ar fi București, Iași, Suceava, Botoșani, Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Sibiu, Râmnicu Vâlcea etc. Scopul activității sale este investiția continuă în calitatea serviciilor oferite clienților, iar dorința sa declarată este ca, atunci când clientul intră pe ușa biroului, acesta să se simtă ca acasă.

Monica Săvulescu-Voudouri-A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, unde a susținut un doctorat în Estetică (subiect din estetica teatrală).A emigrat în 1985. Trăiește în Olanda și Grecia. Înainte de emigrare, a publicat 5 volume de proză și eseu. Până în 1985, a lucrat în teatru. În emigrație s-a reprofilat, devenind specialist în Sociologia emigrației, senior researcher în diferite instituții internaționale de cercetare afiliate universităților olandeze. Scrie roman, proză, eseu, poezie, dramaturgie, studii de sociologie. În România a fost în ultimii ani titular de rubrică la revista Cultura. A obținut câteva premii literare în Olanda și România. Opera sa este tradusă în greacă, spaniolă, engleză, franceză, turcă, italiană. Este președintă a Societății Culturale Balkania Contemporană și regizor al Studioului de Teatru Profesionist al Diasporei, Atena.În ultimii ani a publicat numeroase cărți la mai multe edituri din România, Grecia, Peru, Ungaria etc.

Ciprian-Lucrețius Suciu-Prof. Ciprian Lucreţius Suciu (Sibiu, 1972) predă limba şi literatura română în cadrul Departamentului de Studii Balcanice, Slave și Orientale al Universităţii Macedoniei din Salonic. A mai funcționat ca lector al Departamentului de Limbă, Filologie şi Cultură a Ţărilor de la Pontul Euxin, din cadrul Universităţii Democrit, Komotini, şi al Departamentului de Studii Balcanice din cadrul Universităţii Macedoniei de Vest, Florina.Dintre lucrările publicate în volume, menționăm: Ghidul verbelor limbii române, Gramatica limbii române, Trasee şi centre comerciale şi culturale ale grecilor în România. Compania greacă din Sibiu (volum colectiv), Tipărituri românești în biblioteca chiliei „Sfântul Gheorghe” Livadogheni, Sfântul Munte Athos (în colaborare cu Florin Marinescu și ierom. Petroniu Cobzaru) și Pe urmele scriitorilor români în Grecia. Are, de asemenea, o bogată activitate ca traducător. Dintre cele mai importante volume traduse de acesta în limba greacă, amintim: O istorie a românilor (text bilingv, prof. Ion Bulei), Legende sau basmele românilor (Petre Ispirescu), Sărbătorile la români (Tudor Pamfile), Domnul K. eliberat (Matei Vișniec) etc.

Cu prilejul vizitei de lucru efectuate în Republica Elenă, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero a avut în data de 6 iulie a.c, întrevederi cu autoritățile centrale și locale din Atena, respectiv membri ai Parlamentului elen, Terens Quick, ministru adjunct de externe, Mihalis Kokkinos, secretar general pentru grecii de pretutindeni și Elefterios Papagianakis, viceprimarul Atenei pentru migranți, refugiați și descentralizare municipală.