Universitatea din Petroșani, promovată la nivel internațional, în vederea atragerii de studenți din străinătate

Home Educație Universitatea din Petroșani, promovată la nivel internațional, în vederea atragerii de studenți din străinătate
Universitatea din Petroșani, promovată la nivel internațional, în vederea atragerii de studenți din străinătate

Dincolo de locurile disponibile în oferta de admitere pentru studii de licență și master, pentru studenții din România, Universitaea din Petroșani are pregătite și oferte educaționale dedicate românilor de pretutindeni precum și studenților din străinătate, interesați să studieze la una din cele trei facultăți de la Petroșani.

Pentru promovarea acestei oferte academice speciale, conducerea Universității din Petroșani și mai multe cadre didactice au fost prezente, în această perioadă, la diverse târguri de specialitate din mai multe țări ale lumii, ofertele educaționale fiind promovate totodată și prin intermediul diverselor asociații partenere. Săptămâna trecută, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin a fost prezent, alături de alți reprezentanți ai mediului academic din țara noastă, împreună cu ministrul de externe al României, Teodor Meleșcanu, la Târgul Universităților Românești din Turkmenistan. În cadrul evenimentului a avut loc și o întâlnire oficială la Ministerul Educației din această țară, unde s-au pus bazele unui protocol bilateral de colaborare între Universitatea din Petroșani și mediul academic din Turkmenistan.

A fost o vizită interesantă. Am făcut parte dintr-o delegaţie care a avut o întâlnire cu ministrul Educaţiei din Turkmenistan și am cunoscut câteva universităţi din această țară. De asemenea, am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi împreună cu delegaţia din învăţământ a fost prezentă şi o delegaţie a Ministerului de Externe. Am prezentat Universitatea noastră, atât la târgul destinat universităţilor româneşti dar și la o prezentare a unor spoturi publicitare vis-a-vis de universităţile din România, unde am primit aprecieri pentru oferta noastră academică destinată studenților din străinătate. În prezent, România acordă anual doar 30 de burse pentru studenţii din Turkmenistan, dar noi sperăm ca o parte dintre beneficiarii acestora să aleagă Universitatea noastră dar, după prezentarea pe care am făcut-o la acest târg educațional, sperăm ca studenții să vină şi pe cont propriu. Rămâne acum să se stabilească, la nivelul Ministerului Educaţiei, domeniile prioritare de studiu în străinătate ale acestor absolvenţi de liceu şi să îi dirijeze spre universităţile româneşti”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.

De precizat este și faptul că, în prezent, la Petroșani, studiază deja 7 studenți veniți din Turkmenistan. După cum se știe, la Petroşani există programe de studiu în limba engleză, dar studenții străini au aici posibilitatea de a face şi un an pregătitor de Limba Română. În plus, oferta academică pentru aceștia include, pe lângă studiile de licență, și sudii de masterat şi chiar doctorat, care în opinia rectorului Radu Sorin reprezintă un alt punct de interes inclusiv pentru cei din Turkmenistan.

În același timp, rectorul Universității din Petoșani spune că, din dialogul cu mediul academic din Turkmenistan, a rezultat oportunitatea extinderii parteneriatelor directe și în ceea ce privește schimburile de experiență ale studenților și cadrelor didactice, în cadrul programelor Erasmus+, incusiv a celor derulate de Universitatea din Petroșani. ”O chestiune importantă este că universităţile din Turkmenistan, din Ashgabat în special, sunt interesate de cooperarea universitară prin programul Erasmus+ şi aici cred că este o oprtunitate mai largă și pentru noi. Vom căuta împreună să facem parteneriate pe Erasmus+, să facem schimb nu doar de studenţi, ci şi de cadre didactice şi, de ce nu, să dezvoltăm proiecte de cercetare ştiinţifică, ca o continuare a schimburilor bilaterale cu Turkmenistanul ”, a mai
declarat prof.univ.dr. Radu Sorin.

În perioada următoare, Universitatea din Petroșani va continua demersurile privind promovarea ofertelor educaționale pe care le poate pune la dispoziția studenților din străinătate și a românilor de pretutindeni, care au la Petroșani nu doar oportunități eduaționale deosebite, ci și condiții de cazare, masă și timp liber în campusul Universității din Petroșani.