Statul înlesnește condițiile de călătorie în străinătate pentru minori

Home Administrație Statul înlesnește condițiile de călătorie în străinătate pentru minori
Statul înlesnește condițiile de călătorie în străinătate pentru minori

Guvernul a adoptat în ședința din 17 iulie a.c., un proiect de interes pentru românii de pretutindeni. Astfel, prin Hotărâre de Guvern a fost îmbunătățit cadrul legislativ privind condițiile în care românii pot călători în străinătate împreună cu copiii minori.

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Elena Intotero spune că prin modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin HG nr. 94/2006, se clarifică documentele doveditoare privind stabilirea domiciliului sau a reședinței minorului în țara de destinație. Totodata, aceasta arată că au fost incluse prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare pentru documentele eliberate de autorități oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistență juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalități.

”De asemenea, devine posibil ca declarația celuilalt părinte, a ambilor părinți sau a reprezentantului legal să fie dată pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii. În cazul minorilor care se deplasează în străinătate pentru studii, se instituie posibilitatea ca aceștia să prezinte documente emise de instituția de învățământ pe care o va frecventa. Mai mult, însoțitorul unui minor va putea depune o declarație pe proprie răspundere referitoare la țara de destinație sau cea de reședință sau de domiciliu a minorului”, explică ministrul Natalia Intotero.