Cea mai grea zi din istoria Red Bull Romaniacs

Home Reportaj Cea mai grea zi din istoria Red Bull Romaniacs
Cea mai grea zi din istoria Red Bull Romaniacs

”A fost cea mai grea zi a mea de când particip la Red Bull Romaniacs”, a spus Mani Gyenes la finalul primei zile de offroad a celui mai dur raliu de hard-enduro din lume. Și Mani știe ce spune. Este singurul atlet din lume care a încheiat toate cele 14 ediții de până acum ale acestui raliu și a început-o ieri pe cea de-a 15-a.

A fost o zi epică, astăzi, la Red Bull Romaniacs. Un rezumat al întregii istorii a acestui eveniment sportiv desfășurat într-o singură zi, dură, nemiloasă, creată pentru sportivi adevărați. Ploile din ultimele zile au făcut traseul de astăzi din dificil în aproape imposibil. La nici 10 minute de la start motocicliștii erau acoperiți de noroi, cu dificultăți de orientare din cauză că noroiul acoperea totul, ochelarii de protecție, ecranele GPS-urilor. Nimic mai palpitant pe un traseu atât de frumos ca cel de astăzi, ce i-a dus pe riderii veniți din 53 de țări din lume în inima frumuseții Carpaților. Nici nu e de mirare că la final aproape toți concurenții vorbeau de lacuri, de păduri dese, de peisaje minunate. A fost o zi grea dar pe care o vor ține minte mult timp de acum înainte.

După Prologul urban de ieri, câștigat de tânărul britanic Billy Bolt, startul clasei Gold s-a dat astăzi în ordinea Tadi Blazusiak, Wade Young, Billy Bolt, urmați îndeaproape de Manuel Lettenbichler, Jonny Walker și Pol Tarres. Din pădurea întunecată din care au pornit au trecut în ceață pe crestele dintre Sibiu și Voineasa ca apoi să coboare în tărâmul minelor din Valea Jiului, prin tuneluri și clădiri abandonate. Wade Young și Mini Letti s-au desprins rapid din grup și au petrecut întreaga zi la o distanță de câteva minute unul de altul. În spatele lor, liderul actual al clasamentului World Enduro Super Series, Jonny Walker. Deși a plecat la mult timp după Wade, Graham Jarvis s-a înfipt în poziția a patra pe traseu la o distanță de aproximativ 10 minute de „tinerii lupi” ce goneau prin păduri. În aceeași ordine s-a trecut și finishul. Wade primul, urmat de Manuel și Jonny. Young este unul dintre cei mai promițători tineri rideri la Red Bull Romaniacs. Cel mai tânăr câștigător la Roof of Africa, avea doar 16 ani, sud-africanul a încheiat de două ori pe locul III, în 2014 și 2016, și a avut un loc 5 în 2015. Câștigătorul zilei va fi aflat însă doar după verificarea GPS-urilor. 


Competitorii din celelalte clase au apreciat și ei duritatea zilei. „A fost dur, cu siguranță din cauza ploii. Nu sunt sigur care a fost cea mai grea parte a zilei, dar urcările au fost foarte umede și a fost incredibil de greu să le urcăm. Nu știu la ce să mă aștept în zilele ce urmează, o să mă strădui să mă concentrez cât mai bine”, a spus austriacul Dieter Rudolf, primul rider din clasa Silver care a trecut linia de finish.

Cea de-a doua zi de off-road îi poartă pe concurenți prin zona Văii Jiului. Mâine va fi o zi mult mai scurtă. Riderii clasei Iron vor parcurge 90 de kilometri, cei de la Bronze 106, clasa Silver 113 kilometri în timp ce profesioniștii vor parcurge 121 de kilometri. Traseul îi va purta și printr-o mină abandonată din zona orașului Lupeni.

Foto: hila.ro