Consiliul județean Hunedoara avertizează că accesul turiștilor la Sarmizegetusa Regia este imposibil de realizat

Home Administrație Consiliul județean Hunedoara avertizează că accesul turiștilor la Sarmizegetusa Regia este imposibil de realizat
Consiliul județean Hunedoara avertizează că accesul turiștilor la Sarmizegetusa Regia este imposibil de realizat

 În cursul zilei de 26 iulie și în noaptea de 26 spre 27 iulie, în urma fenomenelor meteorologice extreme (precipitații abundente) din masivul Șureanu, s-au produs viituri și alunecări de teren masive care fac imposibil accesul spre Sarmizegetusa Regia, atât auto, cât și pietonal.

Potrivit unui comunicat emis de CJH, în cursul nopții trecute, pe DJ 705A, pe sectorul cuprins între Remiza Valea Albă și parcarea de la km 36+525 au avut loc 2 (două) alunecări de teren. Prima alunecare de teren de intensitate mai scăzută s-a produs în zona Șerpăriei, blocând parțial drumul județean DJ 705A (la o distanță de aproximativ 500 metri mai jos de parcarea de la km 36+525 ). Cea de a doua alunecare de teren, care a blocat în întregime drumul județean DJ 705A, s-a produs la circa 50 metri mai jos de parcarea de la km 36+525. Viiturile formate pe versantul Fețele Albe și alunecările de teren apărute ca urmare a pământului îmbibat de apă au adus pe partea carosabilă tone de noroi, bolovani și copaci smulși din rădăcini.

Primele probleme privind accesul la monumentul de la Sarmizegetusa Regia au început însă de ieri după-amiază, după ce în zonă a căzut o cantitate mare de precipitații.

  • În incinta sitului Sarmizegetusa Regia a avut loc o prăbușire a valului de pământ dintre terasa a X –a și terasa a XI-a, pe o distanță de aproximativ 30 metri, fiind afectate depozitele de piatră din această zonă.
  • Pe zona pietonală instituită pe sectorul din drumul județean DJ 705A cuprins între km 36+525 – 37+370, au avut loc 2 (două) alunecări de teren, una de o intensitate mai scăzută, la o distanță de aproximativ 300 metri de barieră, iar cea de-a doua la o distanță de aproximativ 150 de metri de bariera. Aceasta din urma a fost produsă de o viitură masivă de noroi și resturi vegetale care a produs ruperea barierei de protecție a sectorului de drum pavat precum și deteriorarea acostamentului.

”Pe tot sectorul de drum afectat se intervine de urgență cu utilajele pentru înlăturarea aluviunilor și a trunchiurilor de copaci, în vederea redeschiderii parțiale a arterei rutiere pentru traficul auto. Pentru remedierea stricăciunilor produse de calamități, Consiliul Județean Hunedoara a renunțat la o investiție proprie și a redirecționat banii spre refacerea accesului spre Sarmizegetusa Regia”, se mai arată în comunicatul CJH.