”Exploatarea Culturală Petrila” își începe activitatea de Ziua Minerului

Home Cultură ”Exploatarea Culturală Petrila” își începe activitatea de Ziua Minerului
”Exploatarea Culturală Petrila” își începe activitatea de Ziua Minerului

Pregătirile sunt în toi pentru organizarea evenimentului cultural Exploatarea Culturală Petrila iar organizatorii speră la un impact chiar mai mare decât cel al evenimentului Ziua Minelor Deschise, desfășurat de 1 mai.

Exploatarea culturală Petrila aduce energii creative pentru reimaginarea patrimoniului industrial prin activități culturale și pentru asta pune din nou la un loc artiști, specialiști, autorități și publicul local. Intervențiile temporare și spectacolele din cadrul evenimentului au rolul de a promova patrimoniul existent și potențialul Petrilei, prin atragerea publicului local, dar și național.

Evenimentul se desfășoară între 10 și 12 august 2018 și este împărțit în două secțiuni, una teoretică și una artistică, prin care vor fi testate diverse scenarii de activare viitoare a minei și a comunității locale. Pe lângă acestea, două concerte cu artiști renumiți vor destinde atmosfera: Nightloosers în data de 6 august și Cătălin Tzetze Rădulescu & Ștefan Mardale, în data de 11 august.

Secțiunea teoretică vă invită la un dialog moderat și dezvoltat de: arhitecții Ilinca Constantinescu (București) și Augustin Ioan (București) și istoricul Ioan Piso (Cluj-Napoca) în urma unui apel deschis pentru lucrări scrise, pentru specialiști din domenii diverse. Temele abordate sunt Orașe în declin (prezentarea efectelor contracţiei urbane şi modul în care pot fi identificate resursele pentru revitalizare), Identitate (principiile prin care poate fi construită o nouă identitate urbană) și Patrimoniu construit şi natural (ca resurse pentru revitalizare). Astfel, profesioniști locali și din țară vor genera idei și concepte fundamentate, care vor fi dezbătute în cadrul evenimentului.

Intervențiile artistice vor consta în interpretarea celor trei teme de către artiștii: Ion Barbu (Petrila), Suzana Dan (București), Renée Renard şi Ciprian Chirileanu (Timișoara), Ovidiu Zimcea (Timișoara) și Teatrul Auăleu (Timișoara). Aceștia vor transforma Mina într-un ansamblu viu, generând împreună un traseu expozițional. O serie de spații ale minei: Sala dispecerat, Sala mare de pontaj, Atelierul mecanic, Școala de calificare, fostele vestiare, Centrul Pompadou, vor fi transformate temporar printr-un exercițiu de vizualizare și analiză a trecutul și prezentului Petrilei și a Văii Jiului cu scopul final de a reimagina viitorul.

Mai multe informații: https://www.facebook.com/PlanetaPetrila/?ref=br_rs

Un proiect generat de ACV Petroșani cu sprijinul AFCN.

Parteneri: Primăria Orașului Petrila, Facultatea de Arhitectură și Urbanism – Universitatea Politehnica Timișoara, Asociația Ephemair, Condiția Română, În comunitate, Ideilagram

PROGRAMUL COMPLET AL FESTIUVALULUI CULTURAL:

Pre-eveniment, Luni, 6 august:

20:00 Concert Nightlosers

Vineri, 10 august

18:00 „Traseu expozițional la Mină” – Vernisaje: Suzana Dan, Renée Renard, Ciprian Chirilean, Ovidiu Zimcea

21:00    „Inaugurare Noul Centru Vechi al Petrilei”

Spectacolul „Miorița” (Teatrul Auăleu)

Sâmbătă, 11 august

10:00 Dezbatere pe tema „Orașe în declin” —moderată de Ilinca Constantinescu

12:00 Dezbatere pe tema „Identitate” —moderată de Augustin Ioan

12:00 Tur ghidat la mină (cu Samir Straja)

16:00 Dezbatere pe tema „Patrimoniu construit și natural” —moderată de Ioan Piso

16:00 Tur ghidat la mină (cu Cătălin Cenușă)

20:00 Spectacol „Atleții Mizeriei” (Teatrul Auăleu)

21:30 Concert Cătălin Tzetze Rădulescu & Ștefan Mardale

Duminică, 12 august

10:00 Tur ghidat – „The Fabulous Petrila”

Pe toată durata evenimentului: Expoziția „Shrinking Cities in Romania” (Ideilagram), „Stația de salvare” (Cătălin Cenușă), intervenții artistice în Sala dispecerat, Sala mare de pontaj, Atelierul mecanic, Școala de calificare, fostele vestiare