Administrația locală marchează 169 de ani de la explozia care a distrus Cetatea Deva

Home Cultură Administrația locală marchează 169 de ani de la explozia care a distrus Cetatea Deva
Administrația locală marchează 169 de ani de la explozia care a distrus Cetatea Deva

Serviciul Public Administrare Cetate Deva și Primăria Municipiului Deva marchează luni, 13 august 2018, 169 de ani de când Cetatea Devei a fost aruncată în aer de o explozie puternică. Evenimentul, aflat la prima ediție, va avea loc începând cu ora 11:00, în Incinta 1 a Cetății Deva, zonă care va fi deschisă publicului, cu această ocazie.

La eveniment vor participa autorități locale și istorici. Sunt invitați de asemenea localnicii și turiștii aflați la momentul respectiv în Cetate. Participanții vor putea afla povestea monumentului istoric și vor putea asculta un recital de cântece religioase susținut de Corul Bisericii Ortodoxe ,,Nașterea Maicii Domnului” din Deva, dirijor, prof. Călin Sân.

În dimineața zilei de 13 august 1849, magazia cu praf de pușcă a fortăreței a explodat. Cetatea a fost distrusă în mare parte. În explozie au pierit și soldații din garnizoana Cetății.

Între istorie și mit, o frumoasă legendă leagă sfârșitul edificiului, de o poveste de dragoste. Se spune că un membru al garnizoanei austriece care se ocupa de administrarea depozitului de muniţii avea o soție frumoasă, dar dornică de aventuri. Cuprins de gelozie, caporalul a aruncat în aer depozitul de muniții, punând capăt vieții soției și a amantului său. Cetatea, transformată de puternica explozie într-o făclie care lumina în noapte Valea Mureșului și orașul Deva, a fost distrusă în mare parte, încheindu-se astfel o istorie glorioasă de peste șase secole.

Cetatea Devei a fost una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania. Aceasta a îndeplinit de la început un rol dublu: punct fortificat, care veghea Valea Mureşului, dar și reşedinţă feudală. În perioada Regatului Ungar medieval, cetatea a rămas cu anumite întreruperi, în posesia regalităţii şi a servit drept reşedinţă voievodului Transilvaniei.

Martorii tăcuți ai unor evenimente care au schimbat radical orânduiri sociale, dar şi vieţile celor care trăiau la poalele dealului Cetății Deva, zidurile fortăreței ascund povestea trecerii pe aici a unor întregi clase sociale.

Urmând cursul istoriei, cetatea a avut rol de apărare împotriva tătarilor și a altor potențiali dușmani care urmăreau ocuparea regiunii, a fost refugiu pentru nobili în fața răscoalelor țărănești, reședință nobiliară, închisoare și garnizoană, a asigurat protecția călătorilor și a comercianților care circulau în lungul Văii Mureșului.

Primele izvoare istorice referitoare la Cetatea Devei datează din a doua jumătate a secolului al XIII-lea. În Scrisoarea Regelui Ştefan al V-lea, document emis de acesta în anul 1269, se menționează pentru prima dată existenţa Cetăţii Deva.
Cetatea Devei rămâne în continuare o carte deschisă pentru arheologi. Săpăturile care s-au făcut până acum și care atestă cetatea medievală, relevă doar o mică parte din viaţa care s-a desfăşurat în interiorul edificiului.