Sărbătoare de suflet a comunității din Petroșani, de Sf. Maria, în munții Parâng

Home Administrație Sărbătoare de suflet a comunității din Petroșani, de Sf. Maria, în munții Parâng
Sărbătoare de suflet a comunității din Petroșani, de Sf. Maria, în munții Parâng

Sărbătoarea Sfintei Maria, vremea bună, oferta de transport gratuit pe instalațiile de cablu și tradiționalul eveniment ”Nedeia Troiței” au fost ingredientele de succes ale unei zile frumoase pe care foarte mulți oameni din Petroșani și din toată Valea Jiului au ales să o petreacă astăzi în satul de vacanță din masivul Parâng.

Aici, în zona troiței care a fost ridicată cu ani în urmă la cota 1500 m, din respect pentru tradiție și pentru pasionații aventurilor montane, de către membri ai Asociației Petro Aqua din Petroșani, la inițiativa și cu sprijninul familiei Surulescu, sute de oameni și-au dat întâlnire pentru a petrece românește. Petrecerea a fost, ca de obicei, precedată de un moment religios oficiat de părintele ortodox Gabriel Bulf. Între timp, momârlani destoinici au pregătit bucate tradiționale la ceaun, toți participanții la acest eveniment fiind invitați, gratuit, la masă. În plus, la reușita deplină a evenimentului, au contribuit și tineri și talentați artiști din Valea Jiului, care au adus bucuria cântecului și jocului popular.

Cum evenimentul a fost organizat și în acest an, cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Petroșani, în rndul participanților s-a aflat și primarul Tiberiu Iacob Ridzi. ”Așa cum e tradiția în Valea Jiului, momârlanii s-au mobilizat și astăzi, într-o zi de mare sărbătoare, în Ziua Adormirii Maicii Domnului, pentru a petrece la Nedeia Troiței, din Parâng. Mă bucură faptul că oamenii au răspuns în număr atât de mare invitației de a participa la acest eveniment din inima munților și au gustat din preparatele tradiționale. Nedeia Troiței a devenit o sărbătoare a comunităţii din Petroşani şi, mai mult decât atât, încă o carte de vizită pentru atragerea turiştilor în staţiunea noastră. În ceea ce mă priveşte, consider această sărbătoare drept una de familie, pentru că noi, aici la Petroşani, am învăţat să fim cu toţii o mare familie”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Alături de acesta, la nedeia din Parâng au mai ținut, anul acesta, să fie prezenți alături de comunitatea Petroșaniului, deputatul Lucian Heiuș, dar și noul administrator public al județului Hunedoara, Costel Avram, precum și o parte a membrilor Consiliului local Petroșani și Consiliului județean Hunedoara.