În Pasul Vîlcan, istoria bravilor români prinde rădăcini în Ansamblul Memorial al Eroilor din Marele Război

Home Cultură În Pasul Vîlcan, istoria bravilor români prinde rădăcini în Ansamblul Memorial al Eroilor din Marele Război
În Pasul Vîlcan, istoria bravilor români prinde rădăcini în Ansamblul Memorial al Eroilor din Marele Război

În amintirea vremurilor în care idealurile naționale și dragostea de neam și țară erau apărate cu armele în mâini, cu curaj și demnitate, la Pasul Vulcan, în vârful muntelui, faptele unor adevărați români, scrise cu sânge, au prins rădăcini în emoționantul ansamblu monumental ridicat aici, chiar pe locul în care Armata Română a dat prima mare bătălie pentru recâștigarea Ardealului, în august 1916.

Anul acesta, Memorialul Eroilor din Primul Război Mondial de la Pasul Vîlcan a fost întregit cu alte 4 busturi, realizate de același cunoscut artist plastic vulcănean Teodosie Cuciuc, cel care este autor al întregului ansamblu. Finanțatorii acestui obiectiv istoric și cultural au decis că, alături de busturile generalilor Ion Culcer și Dumitru Cocorăscu, al Regelui Ferdinand I și al lt.col. Gheorghe Tătărăscu, Memorialul Eroilor din Primul Război Mondial trebuie completat cu busturile ”eroinei de la Jiu” – slt. Ecaterina Teodoroiu, ale locotenentului erou Emil Popoviciu (care a ținut piept, cu remarcabilă vitejie diviziilor germane, preț de mai bine de o săptămână, doar cu 7 soldați în subordine, cu toții martirizați într-un sângeros masacru în tranșeele din Pasul Vîlcan), ale generalului Ion Dragalina și ale Reginei Maria (”mama răniților” din Marele Război).

Dezvelirea noilor busturi care completează Memorialul Eroilor de la Pasul Vîlcan a avut loc sâmbătă, 25 august, la 102 ani de la debutul sângeroaselor bătălii de pe aceste meleaguri, în cadrul celei de-a treia ediții a pelerinajului istoric organizat aici de Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan, Asociația Națională ”Cultul Eroilor-Regina Maria”-Filiala județului Hunedoara, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Sarmizegetusa” din județul Hunedoara, împreună cu grupul patrioților contemporani, condus de Emil Părău.

Sute de oameni au urcat cu acest prilej în Pasul Vîlcan, pentru a asista la suita de activități și ceremonii organizate aici cu prilejul acestui eveniment dedicat marcării Centenarului Marii Uniri, eveniment reunit sub genericul ”Prin Pasul Vîlcan, spre Marea Unire”. Acestora li s-au alăturat o seamă de personalități publice (prefecți, primari, consilieri locali și județeni, directori de instituții publice și manageri), din Valea Jiului, din județul Hunedoara și județele vecine (Gorj, Vâlcea, Mehedinți etc.), precum și delegația din orașul Ialoveni din Basarabia, înfrățit de pe acum cu municipiul Vulcan. Cu sentimentul că acest eveniment este unul demn de atenția românilor de pretutindeni, acestora li s-a alăturat și Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni.

 

Toți cei prezenți sâmbătă, 25 august 2018 în Pasul Vîlcan au trăit vibrațiile unui eveniment cu puterbice încărcături emoționale, generate atât de ceremoniile militare, religioase și civile, dar mai ales de parada drapelelor de luptă ale Regimentelor Armatei Române de la 1916 și de prezentarea unui scenariu de luptă, în tranșeele refăcute după modelul celor din Primul Război Mondial,  cu militari în ținută, echipament și armament specific celor utilizate în Primul Război Mondial.

Pe drept cuvânt, istoria ultimului secol și unul dintre cele mai crunte episoade de luptă date pe crestele Vîlcanului, în pasul de trecere spre Gorj, pe străvechiul ”drum al romanilor”, devenit apoi ”al lui Mihai Viteazu” și, mai apoi, ”al poștalioanelor”, au adus Pasul Vîlcan în atenția a mii de oameni care vin acum aici nu doar pentru a admira peisajul de vis din golurile alpine, ci și mărturiile unui important crâmpei din istoria Neamului Românesc.